Maries hälsoresa började med en god fet sås

Marie blev 30 kilo lättare och fri från sina diabetesmediciner genom att strunta i dietistens kostråd som bara gjorde henne hungrig och sötsugen. Istället började hon äta mer fett och mindre sött och fick förbluffande hälsoförbättringar …

Marie Söhrman

Ålder: 62 år.
Familj: Maken Kjell Sundström.
Bor: Östra Ämtervik, söder om Sunne.
Gör: Arbetar ideellt som formgivare.

Efter en bilolycka blev Marie Söhrman delvis handikappad och med orörligheten och skador kom övervikten. Nästan samtidigt för tio år sedan drabbades hon och maken Kjell av diabetes typ 2. I många år förde Marie en tröstlös kamp mot övervikt och sötsug, och senare också högt blodsocker och diabetes typ 2.
– Livsstilen var snabbmat, läsk och godis och vi utvecklade båda det metabola syndromet som är riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2. Till slut åt jag 15 olika tabletter om dagen mot diabetes, magproblem, högt blodtryck och högt kolesterol. Jag trodde aldrig jag skulle bli frisk eller få må bra igen, säger Marie Söhrman.

För många kanske namnet klingar bekant. Marie Söhrman var många år kläddesigner och tillsammans med Christer Lindarw skapade hon omtalade och glittriga scenkläder åt bland andra After Dark, Lill-Babs och Lill Lindfors. En allvarlig bilolycka i slutet av 80-talet blev slutet på hennes framgångsrika karriär och livet i Stockholms kändiskretsar.
– Efter flera försök att gå ner i vikt gav jag upp. Jag blev orörlig efter olyckan och inte heller orkade jag laga mat utan åt halvfabrikat och snabbmat.

Såg gravid ut 

– Jag blev tjock och fet och var till slut lika rund om magen, som om jag var gravid. Det var väldigt jobbigt och jag mådde inte bra.

Maries hälsoresa började med en god fet sås
– Jag mådde illa för jämnan, fick magbråck och led av sura uppstötningar. Numera har Marie inga sådana besvär. Som mest vägde hon 99 kilo.

Fyra år efter olyckan lämnade Marie storstaden för ­lugnet i Värmland. Där mötte hon sin stora kärlek i den nio år äldre mjölkbonden Kjell Sundström, som på fritiden var gitarrist i blåbyxbandet Bonnrock, ett gäng bönder som livade upp logdanserna i trakterna i Värmland med omnejd. 
– Det var mitt livs lyckligaste ögonblick även om det dröjde innan jag förstod att jag var kär. Vår bakgrund såg ju så olika ut. Kjell har gett mig ett nytt liv.

För lite mer än tio år sedan märkte Marie att något var fel med hälsan. Hon sprang på toaletten hela tiden och var trött för jämnan. Hon vände sig till vårdcentralen där doktorn tog ett enkelt blodprov och konstaterade att hon fått diabetes typ 2. 
– Typiskt tänkte jag, men blev inte särskilt förvånad, både mamma och farmor fick ju diabetes med åren.

Detta är insulinresistens:

Insulinresistens betyder att effekten av insulinet i kroppen är dåligt. Det beror troligtvis på att signaler som gör att socker (glukos) transporteras in i cellen inte fungerar. I början kompenserar kroppen med att producera mer insulin och håller blodsockret på normal nivå. Med tiden orkar inte de insulinproducerande cellerna tillverka de stora mängder insulin som behövs. Blodsockret stiger och man har utvecklat typ 2 diabetes. Bukfetma är en viktig faktor till att utveckla insulinresistens.

Källa: insulin.se

Lättprodukter – katastrof

Som behandling fick Marie tabletter för att stärka den egna insulinproduktionen. Hos en dietist fick hon kostrådet att äta enligt tallriksmodellen.
– Jag skulle byta ut Bregott mot Becel och hålla mig till lättprodukter. Som mellanmål kunde man äta fruktkräm. Jag kämpade på men blev bara tjockare och mådde sämre. 

Märkligt nog insjuknade även maken Kjell i diabetes typ 2. Trots att både han och Marie försökte äta enligt råden mådde ingen av dem bra. 
– Samtidigt kämpade jag med ständigt sötsug och var hungrig för jämnan. Tankarna kretsade kring goda bullar och sötsaker. 

Eftersom Marie led av kronisk värk hade hon svårt att motionera. Dessutom började hennes mage krångla. Till slut åt hon 15 olika tabletter varje dag mot diabetes, magproblemen, högt blodtryck och högt kolesterol.
– Jag mådde illa för jämnan, fick magbråck, sura uppstötningar och på vissa tänder gick tandhalsarna sönder och blottlades. Jag var i uselt skick.

För fem år sedan kom vändpunkten. En bekant började laga lågkolhydratkost åt Marie och Kjell på träffarna kring ett bokprojekt hemma på gården. LCHF var på modet och deras nyfikenhet väcktes.
– Hon bjöd på kyckling och lax med gräddsås, det var ­underbart gott. Bara på några dagar kände vi skillnad, vi mådde bättre och började gå ner i vikt. 

De bestämde sig för att fortsätta med lågkolhydratkost och googlade på nätet efter recept.
– I början hade jag svårt att bli av med sockersuget. Jag var ju en riktig sötegris och kunde trycka i mig äggtoddy och guldnougat. Det tog en månad så var sötsuget borta. Jag blev mätt på ett helt ­annat sätt än förr.

Vid starten vägde Marie 99 kilo. Efter en månad hade hon gått ner flera kilo. På ett och ett halvt år försvann nästan 30 kilo! Idag väger hon omkring 70 kilo.
– Det går inte att beskriva den lycka jag kände. Magen blev bättre och jag slapp sura uppstötningar och behövde inte längre äta Losec.

Maries hälsoresa började med en god fet sås
När Marie och maken Kjell blev bjudna på god LCHF-kost väcktes deras nyfikenhet. Idag är båda symtomfria diabetiker och normalviktiga.

Så här äter du enligt LCHF

  • Ovanjord­grönsaker.
  • Ägg, fisk, skaldjur, kyckling (med skinn), kött (skär inte bort fettet).
  • Smör, kokosfett, olivolja, ister, ost och andra feta ­mejeriprodukter.
  • Lite bär och ­nötter, fröknäcke. 
  • Frukt och rotfrukter bara sällan, eller undviks helt, beroende på hur känslig man är.
  • Någon enstaka bit mörk choklad.

Undvik:

  • Socker, sockerersättning, fruktjuice. 
  • Vetemjöl, ris, pasta, potatis, bröd.
  • Margarin, snabbmat, halvfabrikat.

Firade med bröllop

Undan för undan kunde hon även dra ner på alla mediciner. Blodsockret blev normalt, likaså långtidssockret sjönk till strax under gränsvärdet.
– Jag åt mig sjuk för jag visste inte bättre. Hade jag inte börjat med lågkolhydratkost hade jag kanske varit tjockare och magopererad idag. Och kanske hade jag tvingats ta ­insulinsprutor.

På läkarbesöket konstaterade en förvånad läkare att Marie var symtomfri.
– Han sa att jag inte längre behövde äta mediciner!

Maken Kjell gjorde samma viktresa och gick ner 17 kilo. Även han blev symtomfri från diabetes typ 2. Något de bestämde sig för att fira med att gifta sig.
– Vi ville fira vår kärlek och nyvunna hälsa. Äntligen kunde vi ju ta ett vackert brudfoto.

De äter strikt lågkolhydratkost, eller LCHF. Det innebär att de utesluter socker och ­sädesslag. Grönsaker, som ­vitkål, broccoli, avokado och blomkål ersätter potatis, ris och pasta. De äter också ägg, frön och nötter och mer fett, till exempel smör och andra fullfeta mejeriprodukter.
– Det känns riktigt bra att vi använder bondens produkter i maten. Jag har halverat portionerna mot förr och sötsuget är verkligen helt borta!

Maries hälsoförbättringar:

  • Symtomfri från diabetes typ 2, nu helt normala ­blodsockervärden.
  • 30 kilos viktminskning.
  • Tidigare 15 olika medi-­ciner, nu endast lite för blodtrycket.
  • Det goda kolesterolet har ökat.
  • Bättre maghälsa, behöver ej Losec.
  • Inga förkylningar/influensor på flera år, tidigare ofta sjuk.
  • Bättre tandhälsa.

Experten svarar på dina frågor

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Diabetesmottagningen på Karolinska institutet, svarar på frågor om diabetes typ 2.

Varför får man diabetes typ 2?
– För att utveckla typ 2 ­diabetes krävs att man har vissa arvsanlag, som tillsammans med livsstil leder till sjukdom. Riskfaktorer är om vi äter för mycket, rör oss för lite, röker och stressar. Om fler i familjen insjuknat i diabetes typ 2 är risken hög att få den, särskilt om midjemåttet ökar.

Hur vanlig är sjukdomen?
– Typ 2 diabetes är en av våra allra största folksjukdomar. I Sverige har fem procent av befolkningen ­diabetes, de allra flesta har typ 2. 

Varför är den så vanlig?
– Sjukdomen är en konsekvens av våra levnadsvillkor med stress, snabbmat, söta drycker, stillasittande och för lite motion. Det ökar risken för det metabola syndromet med ökad bukfetma, förhöjt blodtryck och insulinresistens med förhöjda sockervärden. 

Hur farlig är diabetes typ 2?
– Det drabbar flera organ i kroppen. Den allvarligaste komplikationen är ökad risk för hjärtkärlsjukdom, njursjukdom, svårläkta fotsår, demens och vissa typer av cancer.

Är det vanligt att man har oupptäckt diabetes?
– Man kan ha sjukdomen i flera år innan den upptäcks. Att upptäcka den innan den bryter ut, kan vara avgörande för att undvika följdsjukdomar. Tecken kan vara att man blir trött och seg och vill vila efter maten då sockret stiger. Andra kan 2–3 timmar efter maten känna sig matt och skakig. Vadkramper på natten är vanligt.

Hur behandlas sjukdomen?
– Tidigt kan det räcka att ändra sin livsstil, andra måste dessutom medicinera. 

Kan man bli frisk?
– Ja, många kan det. Det är superviktigt att lägga om kosten, röra på sig mer, sluta röka och dra ner på stressen. Jag har flera patienter som fått normalt blodsocker när de följt råden, fått normal vikt och midjemått. Om man lyckas gå ner fem kilo och rör på sig mer har man mycket att vinna tidigt efter diagnos.

Hur ska man äta?
– Man ska undvika födoämnen som ger ett högt blodsocker, t ex juicer, läsk, socker och snabba kolhydrater såsom pasta, bröd, vitt ris och potatis. Välj istället grönsaker, baljväxter, kål och bär. Frukt innehåller antioxidanter och vitaminer som skyddar mot diabetes men man kan inte äta hur mycket som helst. Saftig frukt som går att mosa höjer blodsockret mer än fast och fiberrik frukt.

Vilka metoder hjälper?
– 5:2-dieten har visat tydliga effekter på sockernivåerna. Likaså GI-dieten och lågkolhydratkost är väldigt bra och kan hjälpa diabetiker. Det beror på att metoderna minskar insulinbehovet och då räcker det egna insulinet. Man måste också minska på portionsstorleken och dra ner på kaloriintaget om man är överviktig, då minskar ­insulinresistensen.

Hur snabbt ger kostförändringar effekt?
– Det kan ta 3–6 månader men redan efter sex veckor märks effekt på sockret och du blir gladare och piggare.

Scroll to Top