• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smärtfri metod mot åderbråck: Ann-Sofies ben blev släta på en kvart

  När Ann-Sofie Arndt fick tillbaka sina värkande åderbråck 30 år efter operation bestämde hon sig för att ta bort dem på nytt. Med den nya smärtfria metoden limning blev benen släta på en kvart.

  Smärtfri metod mot åderbråck: Ann-Sofies ben blev släta på en kvart

  Ann-Sofie Arndt, 65, bor i Kungshamn med sin man efter att ha flyttat ut från Göteborg i samband med pensioneringen från jobbet som låg- och mellanstadielärare. De första problemen med åderbråck kom vid 30 års ålder i samband med de två graviditeterna. De slingrade sig mörka och buktade ut i mörkt blåaktiga knölar på båda underbenen. Men värst var värken och hon fick svårt att motionera och att jobba stående.

  Pulserande smärta

  – Benen värkte konstant hela dagarna och på kvällarna var det febriga, pulserande och ömma och det var högt läge som gällde för att vila dem. 

  Att Ann-Sofie fick problem med åderbråck förvånar henne inte.

  – Det har jag ärvt från både min mamma och mormor men de sökte aldrig hjälp för sina besvär. Jag tvingades operera mina åderbråck för att slippa den pulserande otäcka smärtan som kom så fort jag ansträngde mig. 

     När hon vid 62 års ålder fick  tillbaka de värkande åderbråcken på båda benen, 30 år efter operationen, bestämde hon sig för att ta bort åderbråcken på nytt.

  – Ådrorna var blå och ormliknande och de ringlade från knäna ner mot vristerna. Dessutom hade jag rejält ont.

  Tack vare ingreppet kan Ann-Sofie fortsätta sitt aktiva liv.
  – Bäst är att slippa värken och kunna gå i shorts i sommar!

  Hösten 2014 började hon behandlingen på Kärlkliniken i Göteborg. Den här gången med två nya tekniker, ångmetoden och limning. Teknikerna har funnits i Sverige i ungefär tre år och kräver varken lokalbedövning eller sjukskrivning. På vänster ben användes ångmetoden, då het ånga sprutas in i kärlet. En tid senare användes metoden limning på Ann-Sofies högra ben. Kirurgen för in ett tunt plaströr i venen, via ett snitt i huden vid knävecket. Därefter sprutas ett limliknande ämne ut med tre centimeters mellanrum. Limmet gör att kärlet skrumpnar och åderbråcken försvinner. Behandlingen var över på en kvart. Därefter kunde Ann-Sofie ta spårvagnen ner till stan och en efterlängtad shoppingrunda i Göteborgs modebutiker.

  – Det var ren magi och vilken skillnad jämfört med operation. Allt gick så smidigt och snabbt att jag knappt förstod att det var klart och benen har blivit helt fantastiska. Veckan efter limningen var jag igång med att träna. Men numer använder jag stödstrumpor varje gång.

  Kostsam behandling

  Limning är ett lindrigt ingrepp som ger fina ben utan smärta. Men det är också kostsamt. Drygt 30 000 kronor kostar det, vilket är 9 000 mer än liknande metoder med kateter, så som ånga, laser, skum och radiofrekvensvågor. Ann-Sofie hade möjlighet att bekosta ingreppet tack vare en privat sjukförsäkring. Nu kan hon fortsätta sitt aktiva liv där hon simmar, joggar, cyklar och går med stavar. I sommar kan Ann-Sofie dessutom obekymrat visa upp sina bara ben.

  – Även om jag gjorde behandlingen för att jag ville ha en bättre vardag är det klart att det känns som en befrielse att kunna ha shorts i sommar. Men bäst av allt är att slippa värken.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!