Grå starr: Nu kan jag se utan mina glasögon!

När Anne Liljeroth fick grå starr förra våren var hon tveksam till en operation. Nu har hon låtit operera bägge ögonen och är mer än nöjd. – Det här är livskvalitet, säger hon.

Personligt

Namn: Anne Liljeroth

Ålder: 51 år.

Bor: I Bromma.

Familj: Man och två söner.

Yrke: Varumärkeskonsult och författare.

Ny patientlag

Från och med årsskiftet utökar en ny patientlag möjligheten att få bidrag till speciallinser. Oavsett var man bor i landet ska man kunna åka till vårdgivare i annat landsting, som tillåter medfinansiering, även om det inte erbjuds i det egna landstinget. Kliniken som utför operationen måste dock ha ett avtal med det landsting den verkar i och om det finns ett remisskrav krävs en remiss.

 

 

Operationen tar cirka 20 minuter

Grå starr behöver inte alltid behandlas, eftersom sjukdomen oftast utvecklas så långsamt att den inte orsakar några större synbesvär. Annars är operation enda behandlingsalternativet. Den utförs under lokalbedövning och tar cirka 20 minuter. Ögats naturliga lins ersätts med en konstgjord lins. Patienten får gå hem samma dag. Eftersom synen förändras kan patienten behöva prova ut nya glasögon efter operationen. Så kallad efterstarr kan uppkomma efter ett tag och behandlas med laser. 

 

Källa: 1177 Vårdguiden och S:t Eriks ögonsjukhus.

Grå starr: Nu kan jag se utan mina glasögon!
-Det här är livskvalitet, att slippa glasögon och att oroa sig för försämrad syn i framtiden, säger Anne Liljeroth.

 

Anne Liljeroth håller upp den lilla sockerpåsen som följer med kaffet.

– Titta. Jag kan till och med läsa vad det står här!

Utan glasögon, men med ett brett leende, läser hon den minimala texten utan problem.

Det hade inte varit möjligt för ett halvår sedan. Då hade hon problem med ålders- och översynthet samt astigmatism. Under våren 2014 märkte hon dessutom att synen på höger öga snabbt försämrades kraftig.

– Det kändes lite obehagligt, så jag bokade tid hos en ögonläkare. Han konstaterade grå starr på höger öga och att vänster öga började drabbas, berättar Anne Liljeroth.

Grå starr är en naturlig åldersförändring. Linsen blir grumlig och varken starkt ljus eller starka glasögon hjälper. Operation är enda alternativet för att förbättra synen.

– Min första reaktion var att jag klarar mig. Jag ville inte att någon skulle skära i mitt öga.

Men sommaren som följde blev solig och svettig. Anne fumlade med sina vanliga glasögon och sina solglasögon. Bägge halkade av. Jobbigt! Kommentaren “varför ha glasögon om man kan slippa det?” från en vän sådde ett frö. Kanske ändå… Så när hösten kom bestämde sig Anne för att bli av med sin grå starr – och att samtidigt korrigera övriga synfel.

Oavsett var du bor i Sverige, har du rätt till en vanlig starroperation som landstinget bekostar. Då ersätts din grumliga lins med en så kallad monofokal lins. Om du haft glasögon tidigare, behöver du dem fortfarande.  Vissa landsting tillåter patienten att välja en multifokal lins som skräddarsys och specialslipas. På så sätt kan du slippa glasögon helt och hållet. Multifokala linser är inte gratis, men en del landsting tar en del av kostnaden.

Eftersom Anne bor i Stockholm, fick hon bidrag till att sätta in multifokala linser.

– Jag bestämde mig för att låta operera bägge ögonen. Det skulle kosta mig 15 000 kronor per öga. Det kändes pirrigt men bra när jag väl fattat beslutet.

 

Grå starr: Nu kan jag se utan mina glasögon!

Grå starr uppträder oftast från 60-årsåldern, och Anne – som bara är 51 – var yngst i väntrummet. Efter flera inledande och noggranna förundersökningar fick hon vänta några veckor på att linserna skulle komma. Den 22 september förra året var det dags och hon erkänner villigt att hon var nervös.

– Sjuksköterskan sa visserligen att ögat är kroppens mest lättbedövade del och att det skulle vara över på tio minuter. Men jag tog ändå det lugnande medel som erbjöds. Och just när de skulle börja undrade jag vad jag gjorde där. Jag ville bara springa iväg!

Allt gick precis så snabbt och lätt som man lovat henne. Anne varken såg eller kände något under operationen. Efteråt satte hon på sig solglasögonen och hämtades av maken.

– Jag kände mig lite mörbultad i höger öga. Pupillen var också rejält förstorad jämfört med den vänstra, så det blev lite monstervarning. Men efter ett drygt dygn var pupillen normal igen.

Läkaren kontrollerade så att allt såg bra ut innan han två veckor senare opererade hennes vänstra öga. Däremellan hade Anne varit på Bokmässan.

– Det var knepigt, för då behövde ju vänster öga fortfarande glasögon. Jag märkte att jag nästan bara använde ett öga i taget och blev väldigt trött av att läsa och skriva. I början var ögonen också väldigt ljuskänsliga. Men nu går det jättebra! Jag har till och med varit på Hawaii i stark sol utan problem.

Förhållningsordern efter operationerna var att undvika häftiga rörelser– linsen måste sätta sig ordentligt först – och att vara ytterst noggrann med hygienen kring ögonen.

– Jag fick inte måla ögonen på tre veckor, så jag gick osminkad på en 50-årsfest. Men det gick det med. Idag tränar och yogar jag – och då står man ju på huvudet – det gör jag precis som tidigare.

 

Värt pengarna

Sex veckor efter den andra operationen kunde Anne alltså leva som vanligt. Eller till och med lite bättre. För nu behöver hon inte glasögon längre för att läsa och skriva, varken på dator eller på papper.

– Tänk bara att kunna göra en så enkel sak som att läsa på flaskorna i duschen!

Den enda försämringen är att bilars röda bakljus får extra, röda ringar i mörkret.

– Det är tydligen en vanlig biverkning som kan försvinna efter ett tag. Gör den inte det överväger ändå fördelarna.

Vad är det bästa med operationen?

– Att min syn aldrig blir sämre. Nu har jag ju plastlinser i mina ögon och de ändrar sig inte som en naturlig lins gör. Det här är livskvalitet, att slippa glasögon och att slippa oroa sig för försämrad syn i framtiden.

Prislappen är hög, 30 000 kronor totalt. Hur ser du på det?

– Det är mycket pengar. Men när jag började räkna på vad glasögon kostar, och hur många nya par jag nu slipper byta till, blir det inte så dyrt. Jag känner mig själv, man är ju lite fåfäng och vill ibland byta bara för att variera sig. Då kommer jag ganska snart upp i den här summan.

 

Grå starr: Nu kan jag se utan mina glasögon!
Starroperationen var dyr, men väl värd pengarna. – När jag började räkna på vad glasögon kostar, och hur många nya par jag nu slipper byta till, blir det inte så dyrt, säger Anne Liljeroth. 

 

Ögonläkaren: Ofta slipper du glasögon! 


Grå starr: Nu kan jag se utan mina glasögon!

Patricia Lövqvist är ögonläkare och specialist i ögonsjukdomar på Capio Medocular.

 

Vad är grå starr?

– Grå starr (katarakt) är en åldersförändring som gör att ögats lins blir grumlig.

 

Vilka drabbas?

– De flesta drabbas förr eller senare, men mer eller mindre. Grå starr är något vanligare bland kvinnor och brukar uppträda i 60-årsåldern och uppåt, men det kan ske tidigare också.

 

Hur vet man att man har grå starr?

– Synen blir grumlig och man kan inte få upp skärpan med bra belysning eller starka glasögon. Texter flyter ihop och det är svårt att uppfatta kontraster.

 

Är operation alltid nödvändig?

– Nej. En del kan leva med försämringen. Det beror på hur snabbt den sker och hur den påverkar det dagliga livet.

 

Vad täcker den allmänna sjukvården?

– Du har rätt till en gråstarroperation där man ersätter den grumliga linsen med en ny så kallad monofokal lins. Har du andra synfel behöver du fortsätta med glasögon. Du kan klara dig med att bara sätta in en monofokal lins, men multifokala linser bör opereras in på bägge ögonen.

 

Vad är en multifokal lins?

– Den är specialslipad så att både din gråstarr och dina synfel rättas till. Oftast slipper du då också glasögon. I nuläget medfinansierar landstingen i Stockholm, Halland, Jönköping och Sörmland den här typen av linser. Priset varierar beroende på klinik och vilken typ av lins du behöver, men räkna med att betala cirka 9 000 – 16 000 kronor per öga. Om du själv behöver betala allt ligger priset mellan 21 000 och 28 000 kronor per öga.

 

Hur går operationen till?

– Ögat bedövas och pupillen förstoras med droppar. Vi går in via hornhinnan och smular sönder och suger ut den gamla linsen med ultraljud. Sedan sätts den nya in. Det tar inte mer än ungefär tio minuter. Efter operationen ser man suddigt i början och är ganska ljuskänslig. Infektioner och inflammationer är den största faran, så man får inte bada i bassäng eller bastu, inte peta i ögat eller måla sig. I tre veckor ska man droppa ögat tre gånger om dagen för att motverka inflammation. Det är viktigt att ta det lite lugnt så linsen kan sätta sig ordentligt. Ett tag efter operationen måste man ibland ta bort lite efterstarr med laser.

 

När avråder ni från multifokala linser?

– Om man har andra ögonsjukdomar, eftersom det finns risk att linsen inte har den effekt man önskar. Men den som har opererat in mono- eller multifokal lins löper inte större risk att drabbas av ögonsjukdomar. Linserna försämrar inte heller sjukdomsförloppet.

 

Hur ser du på framtiden för gråstarroperationer?

– Det forskas otroligt mycket på det här området, både vad gäller sjukdomar och teknik, och det är spännande. Än har vi ju inte fått till den perfekta linsen. Jag skulle önska att samma regler gällde för alla landsting, men sjukvården är tyvärr ojämlik. Många landsting brottas med att klara av andra vårdåtaganden, så jag tror det dröjer länge innan alla kan få ekonomisk hjälp till multifokala linser.

 


Scroll to Top