Orsaker till håravfall

  • Åldrande, håret tunnas ut med åren, det är en normal del av åldrandet.
  • Ärftlighet, cirka 15–20 procent av alla kvinnor och 50 procent av alla män lider av genetiskt håravfall.
  • Lågt blodvärde, till exempel rikliga mensblödningar, kan orsaka håravfall.
  • Sköldkörtelrubbning, för högt eller för lågt köldkörtelhormon.
  • Stress och oro.
  • Graviditet och amning kan ge en hormonell obalans i kroppen.

 

 

Stärk håret med rätt näring!

  • Ät så varierat som möjligt – mycket grönsaker, fet fisk, grovt fiberrikt bröd.
  • Undvik snabba vita kolhydrater som socker, vitt bröd och ljus pasta.
  • Multivitaminer kompletterar kosten om du inte får i dig alla vitaminer och mineraler.

 

 

Vad är en hårtransplantation?

Vid en hårtransplantation flyttas friska hårsäckar från nacken och transplanteras på de ställen där håret är tunt. Operationen utförs av en plastikkirurg.

 

Jag fick både håret och självkänslan tillbaka!
-Nu kan jag stå i trängseln på tunnelbanan utan att känna att någon lång karl står och glor mig i hårbottnen, säger Iréne Frey.

 

Men mamma, nu ser man ju hårbotten på dig! Den kommentaren fällde Iréne Freys äldste son Mathias, en dag när han kom på besök hemma i Bålsta, under julen 2009.

Hon stod under hallampan som obarmhärtigt lyste ner på de glesa och tunna hårstråna. Det var då Iréne Frey, 55 år, bestämde sig för att göra något åt saken.

– Alla kvinnor i släkten har varit tunnhåriga, min mormor blev tunnhårig när hon blev äldre, så problemet är genetiskt men inte desto mindre trist, säger hon.

 

Irénes håravfall började tidigt, redan när hon var 26 år gammal och ammade äldsta sonen Mathias. Håret rasade av i stora tussar när hon tvättade det.

Alla kvinnor som ammar tappar väl hår, men jag som redan var tunnhårig var rädd om de få strån jag hade, det var hemskt.

Efter några år fick Iréne yngsta sonen Mikael och efter att ha ammat även honom tyckte hon att håret återhämtade sig bra, det blev tätare igen, och hon började så smått acceptera att hon inte hade ett svall av det tjockare slaget.

 

Men så vid 50 hände något igen. Håret blev plötsligt väldigt tunt och Iréne började på nytt må dåligt av sitt tunna hår.

– Jag jobbade på kontor inne i Stockholm och var tvungen att åka både tunnelbana och pendeltåg till och från jobbet och det här med håret blev en fixering. Jag undvek att sitta direkt under lampor eller på den soliga sidan på tåget, jag inbillade mig att alla tittade på min hårbotten som lyste igenom de tunna stråna och jag skämdes något fruktansvärt.

 

Jag fick både håret och självkänslan tillbaka!

Iréne gick till apoteket och köpte kosttillskottet Priorin, efter ett tips från sin frisör. Det hjälpte en aning och när Iréne kände i hårbotten kunde hon märka att det var lite taggigt av de nya stråna som kom upp. Hennes frisör kommenterade också att håret fått en ny lyster. Utöver kosttillskottet åt Iréne inga vitaminer eller mineraler, men var noga med att få i sig mycket grönsaker. Att söka hjälp hos sin husläkare föll henne aldrig in, hon var ju inte sjuk.

Jag tänkte bara att det här låg i släkten och att man inte kunde göra så mycket åt det, men jag led verkligen och det blev ett socialt handikapp att hela tiden hålla reda på att jag inte stod under någon stark belysning.

 

Vändpunkten blev sonen Mikaels skoningslösa kommentar, den där dagen han kom på besök.

– Jag insåg att jag behövde göra något för att må bättre och sökte bland annat på nätet efter information. Av en slump läste jag att dansproffset Tony Irving gjort en hårtransplantation och tyckte det såg snyggt ut på bild, så jag tänkte “kan han kan väl jag”.

Iréne bokade tid för en konsultation hos Akademikliniken i Stockholm, som utför hårtransplantationer, och i maj 2010 gjorde hon sin behandling hos läkaren och plastikkirurgen Riikka Veltheim.

 

Håret har blivit både tjockare och tätare. Men förutom håret, har också självkänslan växt. Att åka tåg är inte längre någon pina.

– Nej, nu kan jag stå i trängseln på tunnelbanan med mina 167 centimeter, utan att känna att någon lång karl står och glor mig i hårbotten, skrattar hon.

Iréne fortsätter att äta kosttillskottet Priorin för att underhålla håret. Hon använder också en laserhårborste som stimulerar hårbotten och hårsäckarna och bidrar till bättre hårväxt.

– Den har fungerat för mig. Jag skulle vilja rekommendera andra som är i samma situation att våga prova sig fram med kosttillskott, vitaminer eller kanske en laserhårborste. Alla är inte födda med hästtagel, men det är viktigt att få känna sig fin för sitt eget välmåendes skull.

 

Jag fick både håret och självkänslan tillbaka!
Alla kvinnor i släkten har varit tunnhåriga. -Problemet är genetiskt men inte desto mindre trist, säger Iréne.

 

Plastikkirurgen Riikka Veltheim:
Lågt blodvärde är en vanlig orsak! 

 

Jag fick både håret och självkänslan tillbaka!

Plastikkirurgen Riikka Veltheim, ansvarig för verksamheten på avdelningen för hårtransplantation på Akademikliniken.

 

Vad beror det på att kvinnor med åren blir tunnhåriga och tappar hår?

– Att tappa hår ingår i det normala åldrandet. Precis som huden blir tunnare och får rynkor med åren påverkas också håret, sedan är det individuellt hur tunnhårig man blir. Blir man tunnhårig på en speciell fläck på hjässan, ungefär en handflata stor, handlar det om genetiskt håravfall. Det kan börja redan i tonåren, men problemet brukar sedan eskalera i 50-årsåldern. Genetiskt håravfall eller androgen alopecia, som det heter på läkarspråk, drabbar cirka 15–20 procent av alla kvinnor och 50 procent av alla män.

 

Vad finns det för andra orsaker bakom håravfall?

– Lågt blodvärde är en vanlig orsak. Om man till exempel har rikliga mensblödningar kan det sänka blodvärdet och bidra till håravfall. En obalans i sköldkörteln där man får ett över- eller underskott av sköldkörtelhormon är en annan. Stress och oro är en tredje orsak, man kanske har det körigt på jobbet eller gått igenom en livskris av något slag. Även amning och graviditet är en stressituation för kvinnans kropp som kan bidra till hormonrubbningar och håravfall. Ofta återhämtar sig håret efter amningsperioden, men man får sällan tillbaka den ursprungliga kvaliteten.

 

Skiljer sig benägenheten att tappa hår mellan olika folkslag?

– Inte generellt, det finns en viss tendens som visar att kvinnor i sydligare länder är mer drabbade av genetiskt håravfall än andra europeiska kvinnor, men än finns inga forskningsstudier som styrker det här.

 

Vad kan man själv göra för att förhindra håravfall?

– Först och främst är det viktigt att få orsaken ordentligt utredd. Börja med att träffa din husläkare och be att få göra en vanlig hälsokontroll. Kolla blodvärdet, sköldkörtelbalansen och din livsstil. När läkaren uteslutit genetiskt håravfall bör du se över din livsstil – dra ner på stressen och se över din kost.

 

Vilken kost är bra för håret?

– Man ska äta en så varierad kost som möjligt som innehåller allt som kroppen behöver, det vill säga rikligt med frukt och grönsaker, fiberrik mat, gärna fet fisk som innehåller omega 3-fettsyror.

 

Finns det några vitaminer eller kosttillskott som är extra bra just för håret?

– Nej, alla vitaminer och mineraler är viktiga för håret, liksom för kroppen i övrigt. Det är en myt att till exempel B-vitamin skulle vara extra bra för håret, det finns inga vetenskapliga studier som stödjer det. Är man vegetarian eller slarvar med kosten kan man ta multivitaminer. Sedan finns ett kosttillskott som heter Priorin som förstärker hår och naglar och som man kan köpa hos hälsokosten eller apoteket.