Emelies bästa tips!
- Gå inte ut för hårt utan bygg upp distansen och farten gradvis.
- Spring på underlag som passar hundtassar och i miljöer där det är lite eller ingen trafik.
- Satsa på en bra sele som inte trycker mot hundens hals.
- Undersök hundens tassar och ben efter varje längre löptur.
- Tänk på att även hundar kan få träningsvärk.
Trebarnsmamman Emelie Johnson Vegh älskar att träna och springer minst tre gånger i veckan, ofta tillsammans med sin hund Scout, en fem år gammal australisk kelpie.
– Hon är glad, pigg och alert. Alltid redo och snabb som attan!
Scout följer ofta med Emelie på terrängpass.
– Vi älskar att springa på Skåneleden. Hon brukar även jogga bredvid mig när jag springer backintervaller. Då tittar hon medlidsamt på mig för att jag är så långsam jämfört med henne…
Men Scout är inte bara Emelies träningskompis i löpspåret. Hon gillar även att ligga bredvid på yogamattan och ibland följer hon med ut på cykelturer.
Vad ska man tänka på om man vill göra hunden till träningskompis?
– Man måste först och främst se till att hunden har det bra och får tillräckligt med näring för att orka. Och givetvis måste man bygga upp hundens uthållighet och se till att lederna klarar av belastningen. Se även till att hitta en fungerande sele för hunden, så att du inte springer omkring med tryck mot hundens hals om den drar. Jag har sele på Scout och ett expanderkoppel som fjädrar och som jag kan fästa runt min midja.
När Emelie beskriver träningspassen tillsammans med Scout är hon nästan lyrisk.
– Det är helt underbart att få dela sin träningspassion med sin bästa vän – att tassa fram tillsammans på en skogsväg eller springa med reflexer i regn och rusk och mörker. Hunden får dessutom god motion!

Allt fler upptäcker hur kul det är att ta med hunden på joggingturen.
Tänk på!
Innan du börjar springa med din hund finns det några saker du bör tänka på.
- Din hund måste kunna gå i koppel för att kunna springa i koppel. Enkel koppelträning kan vara en god idé innan ni ger er ut på er första löptur tillsammans.
- Vissa hundar, särskilt småhundar, är inte byggda för långa rundor. För mycket träning kan till och med vara farligt för vissa raser. Är du osäker – prata med en uppfödare som har erfarenhet av din hundras.
- Om du inte har en fullvuxen hund – låt hunden växa klart innan ni ger er ut på löpturer. Det är viktigt att skelettet har vuxit färdigt innan man tar i för mycket med just motion i benen.
- Ansträng inte hunden när solen står som högst och termometern visar högsommarvärme. Sommartid kan du planera in motionen till tidiga morgnar och sena kvällar. Få djur är aktiva när värmen är som mest besvärande.
Källa: Svenska kennelklubben