Har du också blivit övertalad av en entusiastisk väninna att testa en särskild bantningsmetod, trots att du redan från början känt att den inte passar dig? Det är lätt att ryckas med när någon berättar lyriskt om sin viktminskning och sitt nya härliga liv. Problemet är att ingen människa är den andra lik. Det som fungerar för en person kanske inte alls passar någon annan.
Om du behöver gå ner i vikt – strunta i din entusiastiska väninna och lyssna till din egen kropp istället. Genom att välja en metod som verkligen passar dig och din livssituation ökar du chansen att lyckas med viktminskningen. Du kommer dessutom att må bra hela vägen fram till drömvikten!
Här får du veta mer om fem omtalade dieter – 5:2, Viktväktarna, stenålderskost, LCHF och GI. Du får även veta vad näringsexperten Fredrik Paulún anser om de olika metoderna.
5:2-metoden
“Det är ett lätt sätt att gå ner i vikt!”
Namn: Camilla Berkemyr.
Ålder: 47 år.
Bor: Helsingborg.
Familj: Särbo, fyra bonusbarn.
Gör: Jobbar på ett cateringföretag.
I mars 2013 hörde Camilla Berkemyrs syster talas om dieten med det konstiga namnet. Hon tipsade Camilla om att testa 5:2 och eftersom hon hade tio kilo hon ville bli av med, provade hon. Det gick över förväntan.
– Det är ett lätt sätt att gå ner i vikt eftersom man får äta vad man vill i normala mängder, fem dagar i veckan. Man behöver inte väga, räkna eller handla hem konstig mat. Två dagar i veckan är det fasta och då dricker jag mer vätska än vanligt och kör med måltidsersättning i pulverform istället för mat, då vet jag exakt hur många kalorier jag får i mig.
De fem “ätardagarna” äter Camilla mycket fisk och vegetariskt. Hon älskar även grönsaker och frukt och maten kryddar hon med ingefära och vitlök. Hon satsar också på fibrer i form av hårt bröd, gröt, fullkornsris och fullkornspasta. När det är fastedag dricker hon fem portioner måltidsersättning.
– Jag känner faktiskt sällan hunger på fastedagarna. Blir jag hungrig dricker jag extra mycket vatten. Jag låter magen vila under fastedagarna, jag tror inte det är bra att äta hela tiden.
Camilla fastar söndagar och torsdagar och är mycket bestämd när det gäller dessa dagar.
– Torsdag brukar ändå vara en tråkig dag och på söndagar händer det inte mycket, då kan jag lika gärna fasta. Men skulle jag till exempel bli bortbjuden en av dessa dagar är jag flexibel och fastar en annan dag.
Camilla menar att hon blir pigg och får överskottsenergi på fastedagarna.
– Jag får en kick, blir mer klartänkt och positiv. De dagarna går som en dans!
Camilla har, förutom att ha gått ner över tio kilo, även nyligen träffat kärleken i sitt liv.
– Han blev så inspirerad av mig att han testade 5:2. Han hade mer övervikt än jag men hade inte lyckats ta tag i sin vikt tidigare. Nu fastar han samma dagar som jag och tycker att det är jättekul att gå ner i vikt!
Vad är 5:2-metoden?
Du halvfastar två dagar i veckan och dessa dagar kan infalla när som helst under veckan, men inte efter varandra. På dina fastedagar äter du 500 kalorier om du är kvinna och 600 kalorier om du är man. Viktnedgången som kan ske med 5:2-metoden beror bland annat på att den totala kalorimängden över en hel vecka blir lägre. Du får även ökad fettförbränning och metoden tros förbättra hälsan på sikt samt sänka risken för vissa sjukdomar såsom cancer, demens och hjärt-kärlsjukdom.
Så tycker experten
– Vi är alla olika. En del mår bra av och lyckas med en metod som andra mår dåligt av och till och med går upp i vikt av. När det gäller 5:2-dieten finns det en fara att hungern under fastedagarna gör att man överkompenserar matintaget under ätardagarna. Därför är 5:2 olämpligt för den som har svårt att hantera hunger. Även den som har eller har haft ätstörningar ska undvika 5:2. Egentligen är det lika effektivt att äta mer mättande mat generellt, vilket gör att man äter kanske 300-400 kcal mindre än tidigare per dag. Då går man garanterat ner i vikt.
Viktväktarna
“Jag får äta allt och tappar ändå kilon!”
Namn: Lena Byström
Ålder: 56 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och en son.
Gör: Säljare.
För åtta år sedan genomgick Lena Byström två tuffa steloperationer i ryggen som gjorde att hon inte kunde röra på sig utan tillbringade mycket tid sängliggandes och tröstade sig med mängder av pizza och pasta. Efter ett år hade hon gått upp 20 kilo.
– Jag var förtvivlad och testade både LCHF och GI för att gå ner i vikt, men tyckte det var jobbigt att välja bort mat som jag tyckte om, det vill säga sådant som innehöll kolhydrater som gröt och bröd. När jag till slut testade Viktväktarna hittade jag rätt. Nu får jag äta allt jag gillar – och går ändå ner i vikt!
Lena har varit Viktväktare i tre månader och gått ner cirka 12 kilo, ett kilo i veckan. Alldeles lagom, tycker hon själv. När hon gått ner tio kilo till har hon nått sin målvikt.
– Jag äter mycket kyckling, grönsaker och fullkornspasta. Och så wokar jag grönsaker i sesamolja, det ger så god smak. Och jag gör egna matlådor som jag tar med mig till jobbet.
I takt med att Lena gått ner i vikt har hon inte ont längre och har därför börjat röra på sig igen.
– Jag promenerar 30-45 minuter om dagen och får extra pro-points för det.
Hos Viktväktarna måste man lära sig att räkna så kallade pro-points för att inte överskrida dagsbehovet av kalorier, men Lena tycker inte att det är jobbigt.
– Nej, man lär sig snabbt hur mycket maten innehåller. Jag skriver upp allt jag äter för att ha koll och sedan räknar jag ut hur många pro-points jag fått i mig.
Den stora förändringen, menar Lena, är att hon numera nöjer sig med en portion.
– Förut kände jag inte efter om jag var mätt utan åt tills allt var slut. Efteråt blev jag trött och la mig på soffan och jäste. Nu blir jag istället pigg av maten.
Lena unnar sig även godsaker ibland, som en muffins, ett par småkakor eller ett glas rödvin.
– För mig är Viktväktarna mer en livsstil än en bantningsmetod. Man går ner i vikt av rätt mat och motion.
Vad är Viktväktarna?
Viktväktarnas metod hjälper dig att välja bra mat och motiverar dig till en aktiv livsstil. Metoden går ut på att man ska hålla kolla på sitt energibehov som beräknas i så kallade pro-points. Vill man gå ner i vikt krävs det att man äter energisnål mat som ger låga points-värden. Frukt och grönt består i de flesta fall av 0 points vilket betyder att viktväktare kan äta mycket frukt och grönt. Viktväktare undviker mat som innehåller dåliga fetter och mycket socker.
Så tycker experten
– I grunden är det en bra metod eftersom man får lära sig hur många kalorier maten innehåller, och det är ofta slående hur stor skillnad det är i mättnadseffekt. 200 kcal i form av ägg kommer att mätta mycket bättre än 200 kcal i form av croissanter. Det skapar en förståelse för vad man ska äta, vilket är bra. Det kan verka jobbigt att räkna points livet ut, men i regel får man ganska snart en kunskap om hur mycket man kan äta innan det blir för mycket.
LCHF
“Min kropp mår bra av mycket protein”
Namn: Danijela Hodges.
Ålder: 40 år.
Familj: Gift, två barn.
Bor: Stockholm.
Gör: Personlig tränare.
När Danijela var gravid med andra barnet slutade hon att väga sig när vågen visade 95 kilo. Att sedan gå ner de 23 graviditetskilona visade sig vara betydligt svårare än efter första barnet, då kilona rann av henne.
– Jag hade alltid förespråkat tallriksmodellen tidigare, men nu gick jag inte längre ner i vikt med den metoden. Jag beslöt mig för att testa LCHF efter att en kvinna i mammagruppen tipsade om det.
Danijela tilltalades av idén att inte behöva räkna kalorier och få äta goda saker som nötter, avokado och ostar. Ris, potatis och pasta var hon ändå inte särskilt förtjust i.
– Jag var strikt och uteslöt nästan alla kolhydrater. På tre och en halv månad gick jag ner alla graviditetskilona.
Danijelas mage mådde dessutom bättre nu när den slapp kolhydrater. Hon åt fet turkisk yoghurt med nöt- och fröblandning till frukost. Som mellanmål och i samband med träning kunde det bli en proteinshake, kvarg, avokado eller ett ägg. Till lunch åt hon gärna kallrökt laxsallad med keso eller äggsallad. Till middag åt hon alltid mycket grönsaker, ofta kokade och till det något proteinrikt som ugnsbakad lax eller kyckling.
När hon gått ner sina överskottskilon var det dags att bygga upp musklerna igen, vilket tog längre tid. Men nu tycker hon att hon är i sitt livs form. Danijela jobbar som personlig tränare och genom sin träningsblogg Träningsmorsan försöker hon vara en förebild och inspiration för andra mammor.
– Efter att ha fått tillbaka min kropp slutade jag med strikt LCHF, men har kvar tänket att inte proppa i mig kolhydrater och äta ordenligt med protein. Då mår jag som bäst!
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb, High Fat, helt enkelt lite kolhydrater och mycket fett. Det har varit mycket debatt om LCHF de senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt och diabetes typ 2. LCHF innebär att man ska äta proteinrik mat som kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett som smör och olivolja. Däremot ska man undvika socker, lightprodukter och stärkelserik mat som bröd, pasta, ris och potatis.
Så tycker näringsexperten
– Idag finns det ett spektrum av olika LCHF-koster och i de moderna tappningarna äter man ofta nyttigare fetter, till exempel nötter, rapsolja, olivolja och frön istället för de äldre LCHF-varianterna där man förespråkade animaliska fetter. De sistnämnda är varken bra för formen eller hälsan, men en lågkolhydratkost med bra fetter kan vara bra för somliga. Problemet med lite kolhydrater i kosten är att många tappar orken och inte klarar av att träna. Eftersom det är oerhört viktigt både för hälsan och vikten kan det bli ett problem.
Stenålderskost
“Jag känner mig lätt både till kropp och själ”
Namn: Carola Fredén.
Ålder: 50 år.
Familj: Sambo och hund.
Bor: Uppsala.
Gör: Konsult.
I alla år hade Carola varit normalviktig men för 15 år sedan började hennes kropp att bete sig märkligt. Hon fick hela tiden köpa nya kläder för att hon blev för stor för de gamla. Till slut gav doktorn henne diagnosen struma.
– Jag fick huvudvärk och mådde dåligt av medicinen. Läkaren varnade mig och sa att jag skulle se ut som en flodhäst om jag inte fortsatte att ta tabletterna. Jag slutade ändå, men rekommenderar inte andra att göra samma sak om inte deras läkare tycker att det okej.
Carola förlikade sig med att hon vägde över 90 kilo men med tiden märkte hon att övervikten slet på kroppen och hon kände sig även tung i sinnet.
– Jag började fundera över vad jag åt egentligen och blev intresserad av ren och naturlig mat. Jag började köpa ekologiska grönsaker och mat utan tillsatser och konstiga E-nummer. Stärkelserik mat som pasta och bröd drog jag ner till ett minimum och satsade istället på bra proteinrik mat som fisk, skaldjur och ibland viltkött. Jag uteslöt dessutom salt, socker, mjölk- och mejeriprodukter och kaffe.
Resultatet kom redan efter ett par veckor.
– Jag tänkte klarare, blev piggare och gladare. Jag märkte plötsligt att byxorna började sitta allt lösare!
Till frukost äter Carola en omelett med grönsaker, till exempel paprika, spenat, tomat och lök. Till lunch gärna en räksallad med avokado för att få i sig bra fetter. Till middag kan det bli biffar på ekologiskt nötkött, kryddade med färska örter och en stor portion grönsaker. Potatis är borta från menyn, däremot äter hon sötpotatis ungefär var tredje dag. Vanligtvis är hon inte hungrig mellan målen, men skulle hon bli sugen tar hon några nötter.
– Med stenålderskost mår jag inte bara bättre, jag är inte lika hungrig och nöjer mig med mindre portioner. Jag behöver helt enkelt inte lika mycket mat längre.
I skrivande stund har Carola ätit stenålderskost i tre månader och gått ner 10,5 kilo.
– Det var faktiskt inte så länge sedan vi människor vandrade på savannen, våra kroppar har inte förändrats särskilt mycket sedan dess. Jag tror på att äta som vi gjorde förr och inte peta i oss limpor som har flera veckor lång hållbarhet!
Vad är stenålderskost?
Med stenålderskost, eller paleolitisk kost, menas en kost baserad på viltkött, fisk, rotfrukter, nötter, bär och frukt. Spannmåls- och mjölkprodukter ingår inte, inte heller socker och salt. En relativt stor del av kosten består av animaliska livsmedel. Tanken är helt enkelt att försöka äta som man gjorde på stenåldern, med ett avsevärt högre proteinintag än vi har idag.
Så tycker experten
– Jag skulle rekommendera en semi-paleolitisk kost, vilket innebär att man även äter naturligt glutenfria livsmedel som ris, quinona, havregryn, baljväxter, bovete, rotfrukter och potatis. Dessa livsmedel är väldigt nyttiga trots att de inte fanns i människans kost på stenåldern. Eftersom paleo-kost tillåter att man äter sig mätt och innehåller all näring man behöver, anser jag att det är en överlägsen viktminskningsmetod och livsstil.
GI
“Jag stormtrivs med mig själv!”
Namn: Ewa Beverot.
Ålder: 64 år.
Familj: Man och hund.
Bor: Stockholm och Linköping.
Gör: Egenföretagare.
Bantningsmetod: GI.
Ewa Beverot är kort och nätt men kände sig ändå missnöjd med sina fem kilos övervikt. Hon bestämde sig för att en gång för alla göra sig av med dem. Det fick gärna ta lite tid, bara resultatet blev bestående.
– Jag skaffade mig ordenliga matvanor och börja äta rejäla mål mat tre gånger om dagen istället för att slänga i mig en hamburgare i farten när jag blev hungrig.
Det första hon tog tag i var frukosten. Istället för att strunta i den, som hon brukade, satsade hon på osötad fil eller yoghurt med sesamfrön och gojibär. Det vita brödet åkte ut och byttes ut mot grovt surdegsbröd eller knäckebröd. Istället för kaloririk juice äter hon nu en grapefrukt. Och så ett kokt ägg. Till mellanmål blir det en frukt och till lunch gärna lax i olika former – rökt, ugnsbakad, kokt, stekt… Hennes älskade potatisar har ersatts av blomkålsmos, jordärtskockspuré eller ugnsbakade rotsaker.
– Det tog lång tid att vänja sig vid att inte få äta pommes frites eller potatismos, men nu älskar jag mina nya alternativ!
Ewa slutade även äta sent om kvällarna. Nu blir det middag senast 18.30 och inte längre skorpor med enorma mängder smör eller ett halvt glasspaket, som tidigare. Det blir gärna mer fisk och grönsaker, kött är hon inte så förtjust i. Till helgen unnar hon sig lite rödvin, goda ostar och mörk choklad.
Ewa, som erkänner att hon är något av ett kontrollfreak, väger sig två gånger om dagen för att ha full koll på sin vikt. Hon tillåter sig själv att gå upp ett kilo då och då, bara hon går ner det sedan. Men blir det mer drar hon i bromsen och håller igen i några dagar.
Efter fem månader har hon nu gått ner sina fem överviktskilon och har börjat motionera. Hon promenerar en till två timmar om dagen i rask takt, så att hon blir riktigt svettig.
– Jag njuter av det jag får äta och går ändå ner i vikt, det är helt otroligt!
Vad är GI?
GI står för glykemiskt index, vilket är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter måltiden. Långsamma kolhydrater leder till en mer utplanad blodsockerhöjning, vilket dämpar insulinpåslaget efter en måltid. Det bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå och till hälsosammare fettomsättning och blodfettsnivåer. Mat att satsa på är till exempel grovt rågbröd, baljväxter, fullkornspasta, grönsaker, nötter och mörk choklad.
Så tycker experten
– Det är bra att ha koll på hur snabbt eller långsamt blodsockret stiger efter en måltid, eftersom mat med högt GI är dåligt för både vikten och hälsan. Det bästa med GI är att det finns med i alla andra viktminskningsmetoder också, så du får det så att säga på köpet om du väljer att äta till exempel stenålderskost.