Så lyckas du med rökstoppet!
1. Avge ett löfte – lova din omgivning att du ska sluta röka.
2. Ta hjälp av vården och av människor omkring dig.
3. Skapa nya vanor och rutiner för att bryta gamla mönster.
4. Se till att du får skjuts av ett effektivt rökavvänjningsläkemedel.
5. Sluta röka i grupp. Det är lättare om ni är flera vänner eller kollegor som kan peppa och förstå varandra.
6. Undvik situationer som du förknippar med rökning.
7. Lägg undan alla pengar – spara till något du drömt om.
8. Försök undvika situationer som gör dig upprörd.
9. Gör mer än att sluta röka. Kombinera ditt rökstopp med att börja äta nyttigare, motionera eller meditera.
10. Låt bli den första cigaretten.
Lova omgivningen att du ska sluta röka – då sätter du lite press på dig själv och det lättare att lyckas!
Röker du? Då har du säkert försökt sluta både en och två gånger. Kanske rent av varje nyårsafton, vid tolvslaget. Det känns ju så lockande att börja ett år med nya, nyttiga vanor. Men verkligheten kommer snabbt ikapp och beroendet smyger sig på. Och plötsligt är det näst intill omöjligt att stå emot.
– Nikotinberoendet är otroligt starkt. Men om man bara håller ut i tre-fyra veckor så bukar de värsta abstinensbesvären försvinna, säger Karl Olov Fagerström som är psykolog, docent, rökavvänjare och har tilldelats WHO:s medalj för enastående arbete inom tobakskontroll.
– Hjärnan är ommöblerad när man har ett beroende. Den skriker efter cigaretter och ska man lyckas måste man ta till all hjälp som finns att få.
Enligt Karl Olov ökar sannolikheten att man ska klara av ett rökstopp med 70-80 procent om man använder någon form av rökavvänjningsmedicin såsom nikotintuggummi eller plåster.
– Det finns även en effektivare medicin som är receptbelagd. Den heter Champix och har två funktioner, dels minskar den rökbegäret, dels blockerar den effekten av nikotin om man skulle återfalla i rökning. Man får alltså inte samma effekt av rökningen längre.
Den stora utmaningen är att klara av det första året.
– Har man varit rökfri i ett år är det ytterst sällsynt med återfall, men i åtminstone ett år måste man vara på sin vakt. Särskilt om man råkar i psykiska trångmål eller hamnar i en kris. Som före detta rökare vet man att “om jag bara fick min cigarett så skulle jag kunna må lite bättre just nu, jag skulle kunna ta udden av den här känslan jag brottas med”. Det gäller att hålla ut, särskilt i perioder när man har det stressigt och jobbigt.
Hur hanterar man en partner som röker och inte riktigt är motiverad att sluta?
– Jag tycker man ska ta upp frågan när man har det som bäst, när man tittar varandra i ögonen och har det trevligt. Då kan det man säger ha effekt på den andra människan. Lugnt och inkännande kan man säga: “Jag tycker om dig och jag är orolig för att du ska bli sjuk. Jag skulle uppskatta om du slutade röka, men du gör som du vill.” Tjat, gnat och anklagelser brukar inte fungera. Vi människor är så funtade att vi själva vill komma till insikt.