Myom: Knölen på magen var farligare än jag trodde!

När Alexandra Brydsten blev gravid fick hon veta att hon hade ett myom på livmodern. Det var helt ofarligt men stort som en golfboll. Och i takt med att bebisen växte i magen blev myomet allt större…

Ny effektivare medicin vid myom

I år kom en ny medicin som krymper myom redan inom en vecka.

 

– Det är en revolutionerande medicin, en behandling som inte funnits tidigare. Med medicinen Esmya försvinner besvären fortare och biverkningarna är färre om man jämför med de mediciner vi hitintills har kunnat erbjuda, menar professor Kristina Gemzell Danielsson.

 

Tabletten Esmya är godkänd att ges till kvinnor som har så svåra symtom att operation är enda alternativet. Studier har visat att blödningarna minskar redan inom en vecka och att de allra flesta blir helt blödningsfria. I cirka hälften av fallen har medicinen lett till att kvinnan slipper operation samt att livmodern kan bevaras.

 

Tidigare har 2 000 kvinnor tvingats operera bort sin livmoder varje år.

 

– Studier visar att Esmya ger en snabb symtomlindring, att myomet krymper och att blödningarna avstannar. För kvinnor med myom som orsakar kraftiga blödningsbesvär är Esmya ett värdefullt nytt tillskott som behandling, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Myom: Knölen på magen var farligare än jag trodde!

En aktiv familj – Alexandra med maken Jon och barnen Noah, 7, som spelar golf, fotboll och simmar och Zoe, 5, som sysslar med konståkning och gymnastik.

 

En extra knöl på magen. Det var vad Alexandra Brydsten gick omkring med när hon var gravid.

 

– Det såg inte klokt ut – ungefär som att en utomjording fanns i magen, skrattar Alexandra så här efteråt.

 

Men just då tyckte hon att det var riktigt obehagligt att ett myom, en muskelknuta, växte utanpå livmodern.

Idag, några år senare, har livet återgått till det normala. Fast det är en smula trött familj som möter oss hemma i lägenheten på Lidingö. Dagen innan var nämligen Alexandras allra sista arbetsdag som balettdansös på Kungliga Operan. Maken Jon och barnen Noah, 7, och Zoe, 5, var förstås på plats i salongen när hon tog sina sista steg i baletten Giselle.

 

– Det blev lite sent eftersom jag bjöd mina kollegor på 17 flaskor med skumpa efteråt, ler Alexandra, 42 år. Nu måste jag försöka smälta att jag är pensionär. Men kroppen småvärker och säger ifrån, så om jag lyssnar på den är det här ett naturligt steg att ta…

 

Myom: Knölen på magen var farligare än jag trodde!Alexandra kommer ursprungligen från New York och flyttade till Sverige för 20 år sedan. En svensk balettdansör hade gästdansat i Pittsburgh där Alexandra arbetade, och när arbetsåret var slut bestämde hon sig för att följa med honom till Stockholm.

 

– Kärleken lockade och jag fick jobb direkt som balettdansös på Kungliga Operan, berättar hon.

 

Men efter sex år tog förhållandet slut.

 

– År 2001 råkade jag träffa Jon på parkeringsplatsen utanför idrottshallen Bosön på Lidingö. Jag var där för att rehabilitera en knäskada och Jon hade varit där eftersom han studerade till idrottskonsulent. Han är före detta fotbollsspelare och jobbar numera som lärare för autistiska barn.

 

– Min knäskada var besvärlig och det var många som trodde att jag aldrig skulle kunna återvända till jobbet. Men efter fyra års sjukskrivning och hård träning kunde jag snöra på mig balettskorna igen.

 

Blodpropp i ljumsken

Det sa klick direkt och fyra år senare friade Jon till Alexandra på hennes 34-årsdag. Två veckor senare var hon gravid.

 

– Jag var överlycklig men förvånad, eftersom jag hade försökt bli gravid en tid utan att lyckas, berättar Alexandra. Dessutom hade jag tidigare haft stora problem med endometrios, en smärtsam sjukdom där livmoderns slemhinna sätter sig på olika organ i kroppen, i mitt fall på äggstockarna och urinblåsan. Läkarna hade sagt att jag bara hade 40 procents chans att bli gravid innan jag blev opererad.

 

Men graviditeten skulle inte bli helt okomplicerad.

 

– Vid första besöket hos gynekologen fick jag till min förvåning veta att jag hade ett myom som växte utanpå livmodern. Det syntes tydligt på ultraljudet. Jag hade aldrig hört talas om myom förut men läkaren berättade att det är ofarligt och att jag kunde vara lugn. Det var ingen fara för fostret, fastän myomet kunde växa under graviditeten.

 

I femte månaden började myomet bli allt mer synligt på Alexandras mage. Det växte för varje dag och var först stort som en golfboll, sedan som en apelsin. Det buktade ut rejält.

 

Alexandra var orolig för att fostret skulle påverkas negativt, men läkaren lugnade henne då hon gick på kontroll.

 

– Jag tyckte att det såg obehagligt ut, säger hon. Jag har vältränade magmuskler och inte så mycket fett, så knölen syntes väldigt tydligt strax vänster om naveln. Den såg grotesk ut när jag låg på rygg.

 

Myom: Knölen på magen var farligare än jag trodde!När Alexandra var i sjunde månaden passade paret på att gifta sig. Bröllopsresan gick ner till Skåne i bil. På hemvägen började Alexandra få ont i vänstra ljumsken, men tänkte att hon säkert sträckt en muskel.

 

Efter träningen på jobbet fick hon ännu mer ont och när hon nu tittade närmare på sitt vänstra ben upptäckte hon att det var lilafärgat och dubbelt så stort som det högra.

 

– Jag kände direkt på mig att det var en blodpropp, minns Alexandra. Vi åkte till akuten mitt i natten och läkaren gav mig genast dropp med blodförtunnande medicin. Det fanns ingen röntgenpersonal nattetid utan först nästa morgon hittade de en propp i ljumsken.

 

– Läkaren räddade mitt liv den natten och vi grät båda två när jag tackade henne. Det tog fyra dagar innan jag förstod hur nära döden jag varit. Proppen hade tydligen kunnat vandra uppåt i kroppen, till lungan, vilket kan ge dödlig utgång.

 

Kaotisk förlossning

Läkarna kom fram till att Alexandra lider brist på protein C vilket gör att hon kan bilda blodproppar när hon är gravid. De misstänkte också att den långa bilresan i kombination med trycket från myomet hade orsakat proppen. Alexandra var inlagd på sjukhuset i två veckor och fick blodförtunnande medicin, vilket hon fortsatte ta graviditeten ut. Det var en kämpig tid då hon oroade sig för hur det stod till med barnet i magen.

 

– Förlossningen några veckor senare var dessutom kaotisk, även om allt gick bra till slut. Noah hade fastnat och ville inte komma ut. Tillslut var det sex läkare som hjälpte till att få ut honom.

 

Sex månader senare var det dags att operera bort myomet på Alexandras livmoder. Man ville inte riskera att knutan skulle ställa till med nya bekymmer.

 

Operationen gick bra och myomet hyvlades bort utan problem. Nu fick Alexandra instruktioner om att vänta i sex månader med att bli gravid.

 

– Men efter fyra månader var jag gravid igen, vi tänkte oss inte för, erkänner hon. Men barnets hjärta slutade plötsligt att slå i vecka 13 och jag fick missfall. Livmodern var nog inte redo att ta emot ett barn.

 

– Jag har sörjt och gråtit, men inser att det var naturens gång. Kroppen tar själv hand om saker som detta, istället för att föda fram ett barn som inte kan överleva.

 

– Jag är en person som är öppen med det mesta och jag tycker att det pratas alldeles för lite om myom. Tyvärr är myom fortfarande okänt trots att det är så vanligt och många vet inte om att de är drabbade. Det är också en vanlig orsak till missfall. Två av mina kompisar kunde inte bli med barn men när de opererade bort sina myom blev de gravida med en gång!

 

Tre månader efter sitt missfall var Alexandra gravid igen och senare det året var det lilla Zoes tur att komma till världen. Den här gången blev det återigen dramatik i förlossningsrummet, fast av en helt annan anledning.

 

– Jag var tvungen att ta blodförtunnande sprutor varje dag under graviditeten för att undvika att drabbas av blodpropp igen, förklarar Alexandra. Det ledde till att jag höll på att förblöda under förlossningen. Men läkarna fick snabbt stopp på blödningen, tack och lov.

 

Efter Zoes födsel har Alexandra försökt bli gravid på nytt, men drabbats av flera missfall. Bara under det senaste året har hon mist två barn.

 

Läkarna har hittat ett nytt myom, den här gången inuti livmodern, och Alexandra misstänker att det kan vara orsaken.

 

– Naturligtvis kan det också bero på min ålder; kanhända är det lite sent i livet för mig att bli mamma på nytt. Men jag skulle så gärna vilja ha ett tredje barn.

 

– Tänk så mycket jag har gått igenom. Men titta på resultatet: Mina underbara fantastiska barn och min härliga man. Jag är så stolt och lycklig över min fina familj!

 

Myom: Knölen på magen var farligare än jag trodde!

Alexandra är instruktör i träningsformen slingträning som nyligen kommit till Sverige. -Det stärker bålen innifrån och är perfekt för alla åldrar!

30 procent av alla kvinnor har myom

Myom: Knölen på magen var farligare än jag trodde!Kristina Gemzell Danielsson är överläkare på Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har arbetat med gynekologi i drygt 25 år.

 

Vad är myom?

– Det är muskelknutor, godartade tumörer. Myom kan sitta inne i livmodern eller på dess utsida. Ibland kan de bukta ut ur livmoderhalsen.

 

Vem kan drabbas och hur vanligt är det?

– Kvinnor i fertil ålder drabbas, efter klimakteriet krymper eventuella myom. De kommer med ökad ålder och efter 30 års ålder har cirka 30 procent av alla kvinnor myom. De flesta har dock inga besvär av dem och vet inte ens om att de är drabbade. Det är vanligt att ha små myom, mindre än 1-3 centimeter, men i vissa fall kan de bli mycket stora.

 

Vilka är symtomen på myom?

– Vanliga symtom är rikliga och långdragna mensblödningar samt järnbrist. Tyngdkänsla, tryck eller smärta i underlivet kan även förekomma. Sitter myomet tokigt till och till exempel trycker på urinblåsan, kanske du måste kissa ofta. Myom kan påverka fertiliteten, leda till missfall och ge ofrivillig barnlöshet. Många väntar numera med att föda barn tills de fyllt 30 år, vilket leder till att allt fler har svårare att bli med barn.

 

Är myom alltid ofarligt?

– I princip alltid. Har du myom utan att besväras av dem gör de ingen skada och behöver inte behandlas.

 

Hur ställer du en diagnos?

– Vi gör en gynekologisk undersökning och kan ofta ställa diagnos direkt. Vi kan även komplettera med ultraljud samt kontraströntgen för att utesluta att det rör sig om något annat, till exempel en polyp.

 

Vad finns det för behandling?

– Vid långdragna och rikliga blödningar kan vi behandla med exempelvis medicinen Cyklokapron samt ge järntabletter. Nu har det dessutom kommit en ny medicin, ett viktigt tillskott. Om du har en bristande livskvalitet, till exempel smärta och en begränsning av sexlivet, kan operation bli aktuellt. I Sverige är vi dock relativt konservativa och opererar inte i första taget. Dels vill kvinnor ha kvar sin livmoder och föda barn, dels försöker vi först behandla med medicin.

– Om vi vill bevara livmodern kan vi operera bort myom genom att skala eller hyvla bort dem. Det finns även andra kirurgiska tekniker, till exempel embolisering då vi stryper blodflödet till myomet.

 

Är det vanligt att myom växer under en graviditet?

– Knappt 5 procent av alla gravida kvinnor har myom och beroende på hur stort myomet är och var det sitter kan det ibland påverka graviditeten. Myom kan växa när du är gravid men behöver inte göra det. Studier har tvärtom visat att graviditet och barnafödande har en skyddande effekt och kan minska risken att utveckla myom.

Jessica blev mamma – trots att myomet växte i rekordfart
Scroll to Top