Gröt – trendigare och nyttigare än någonsin!Det är svårt att tänka sig att den gamla hederliga gröten som många av oss ätit på längden och tvären under uppväxten nu blivit trendig, men så är definitivt fallet. Världen över serveras gröt på restauranger och kaféer – till och med på stjärnkrogar kan man avnjuta denna enkla och nyttiga rätt. Trendexperterna förklarar grötens plötsliga popularitet med att vi i tider av oro längtar efter det genuina och äkta. Gröt är ju naturlig och okonstlad mat som får många av oss att nostalgiskt minnas barndomens frukostar.

Att gröten fått ett uppsving på sistone kan också bero på hälsotänk. Folk vill äta fiber, fullkorn och gärna närproducerade livsmedel. Och visst är gröt fantastiskt bra mat! Den är enkel både att tillaga och att äta och ger en mättnadskänsla som varar länge. Fibrerna hjälper dessutom till att hålla magen igång. Gröt gjord på havregryn, havrekli eller korn innehåller även betaglukaner som kan sänka kolesterolet.

Så tveka inte – börja morgondagen med en skål fräsch sommargröt med färska bär!

 

 

Ännu nyttigare!

Visst är det nyttigt med vanlig hederlig havregrynsgröt, men det går faktiskt att göra gröten ännu nyttigare och matigare genom att tillsätta nötter och frön. Ett tips är att blanda i hackade hasselnötter, valnötter, paranötter eller mandel – då får du i dig nyttiga fettsyror, järn, protein, kalcium och vitaminer. Du kan också strö solrosfrön, krossade linfrön eller rostade kokosflingor över gröten – och såklart färska frukter och bär!

 

Gröt på menyn!

Amerikanska kaffekedjan Starbucks har infört gröt på menyn och i Köpenhamn finns numera grötbaren Gröd som drivs av två killar i 20-årsåldern. Här serveras enbart olika sorters gröt och risotto.

I Blekinge finns Sveriges första grötkafé, Björklyckan. Det drivs av Pia Redin som vunnit Nordiska mästerskapet i grötkokning. Hon ordnar även grötprovningar. Mer info på www.bjorklyckan.se

 

Gröt – trendigare och nyttigare än någonsin!Fräsch sommargröt!

Varma sommarmorgnar passar så kallad Davosgröt perfekt till frukost. Det är en kall gröt som förbereds kvällen innan och sedan förvaras i kylskåp över natten. På morgonen är det bara att plocka fram skålen, äta och njuta.

1 portion

¾ dl havregryn

¼ dl rågflingor

2 dl naturell yoghurt eller vaniljyoghurt

Blanda grynen med yoghurten och rör om noga. Förvara i kylskåp över natten. Blanda i ytterligare ½ dl gröt vid serveringen om du tycker att konsistensen blev för tjock. Servera med färska bär.

 

Gröt på nätet!

www.grot.se finns recept, tips och fakta om gröt.

 

Visste du att…

… VM i grötkokning arrangeras i Skottland varje år?

… man förr i tiden brukade lägga grötomslag på kroppsdelar som smärtade och att detta grötomslag bestod av en handduk med ett fyra centimeter tjockt lager gröt?

… havre innehåller tiamin, järn, fiber och betaglukan som sänker kolesterolhalten, stabiliserar blodsockret och kan hjälpa immunförsvaret att bekämpa bakterieinfektioner?

… bovetegröt är naturligt glutenfri och rik på järn, zink och magnesium och att bovete inte är ett sädesslag utan en ört?

… fiber är själva skalet på spannmålskärnan och att det alltså kan komma ifrån antingen vete, havre, råg eller korn?