Tyst som Greta
Förr var idealet att vara introvert. Gamla ordspråk säger “tala är silver, tiga är guld” och “låt maten tysta mun”. Vi minns fåordige filmstjärnan John Wayne som blev oerhört beundrad, för att inte tala om Greta Garbo.
På 50-talet skapades begreppet tonåringar. Med Rolling Stones, Beatles och Elvis kom budskapet att vi skulle våga vara oss själva, gärna på ett högljutt sätt. Utseende och åsikter skreks ut. I flera år har extroverta personer lyfts fram i program som “Idol” och “Top Model”.
Typiska personlighetsdrag
Den introverta
Är obekväm med att vara i centrum.
Blir utmattad av nya bekantskaper.
Hämtar energi i ensamhet.
Svår att avläsa för andra. Den lugna ytan kan dölja intensiv aktivitet.
Den extroverta
Hämtar energi genom att umgås med andra människor.
Pratar gärna och mycket.
Är stresstålig.
Lätt att avläsa för andra. Visar tydligt sina känslor.
Den ambiverta
För att krångla till det lite mer, du kanske känner att du är ungefär lika mycket introvert och extrovert. Då är du en ambivert person som både kan vara djupt reflekterande och social och spontan.
Visst är det något fel på tjuren Ferdinand! Istället för att hoppa runt och stångas med de andra små tjurarna, sitter han med nosen nertryckt i en blomma. När han får världens chans på en tjurfäktning i Madrid skämmer han ut sig totalt genom att vägra slåss.
Om Ferdinand varit människa hade säkert något bekant bekymrat frågat.
– Men är inte du lite väl introvert? Kom igen nu, bjud på dig själv!
Och kanske hade Ferdinand då hängt med på en fest eller stojig pubkväll, istället för att sitta nöjd på biblioteket, läsa en bok och vara lycklig.
Men lugn, det finns hopp för alla med inåtvända personligheter. Det talas till och med om en tyst revolution…
Vad är då skillnaden mellan en Ferdinandtyp och en festprisse? Jo, den som är introvert gillar att vara ensam, jobbar bäst på egen hand och vill vara ostörd. Han eller hon är dålig på småprat med främlingar, men älskar djupa samtal med några få. En helg där ingenting är inplanerat är mumma, medan ledighet med en massa aktiviteter är en plåga.
Den extroverta däremot, älskar stora kalas, pratar mycket och avskyr tystnad. Aktiviter ska avlösa varandra på löpande band, vila kan man göra när man blir gammal, om ens då…
Introvert förväxlas ofta med blyghet, arrogans och asocialt uppträdande. Men det är fel. Att vara introvert – eller extrovert – är en biologisk del av vår personlighet, det har forskare kommit fram till.
Rent fysiskt har den som har introverta drag mer aktivitet i hjärnans framlober, som är centrum för analys och planering. Hjärnan hos den extroverta är bättre på att ta in sinnesintryck och känslor.
Oroliga föräldrar
Enkelt uttryckt handlar det om hur vi laddar våra batterier och samlar nya krafter. Den som är extrovert laddar energi från sin omgivning. Den introverta måste ladda om i stillhet. Konstigare än så är det inte.
Ändå har de introverta blivit norm i samhället och hållit positionen i över femtio år. De som hörs mest, tar för sig och trivs i strålkastarljuset ses som framgångsrika. När frågade en arbetsgivare efter en introvert medarbetare?
Oroliga föräldrar ringer lärare och psykologer och undrar vad de ska göra med lille Göran. Han är inte ett dugg intresserad av fotbollen på rasten, utan vill bara sitta själv och pyssla. Hur ska det gå för honom här i livet?
Två böcker som tar upp ämnet har nyligen kommit ut. Susan Cain, författare och föresläsare i USA, har skrivit den ena med titeln Tyst, de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns (Natur & Kultur), som redan beskrivs som en internationell succé.
Susan har arbetat som advokat och är utbildad vid Princeton University och Harvard Law School. Med stöd av många undersökningar argumenterar hon nu för att det tvärtom i längden är de introverta som lyckas bäst.
Förmågan att vara ensam är avgörande för att utveckla kreativitet.
När Susan var nio och skulle på sommarkollo packade hennes föräldrar ner böcker i hennes väska. I familjen var läsning och böcker ett naturligt sätt att umgås. Men på lägret sågs Susan som konstig.
– Istället skulle vi springa runt och leka och skrika i grupp, har hon sagt i en intervju.
I många år försökte hon sen dölja sin inåtvända personlighet. Hon beskriver det som en enda lång självförnekelse för att passa in. Sedan boken kom ut har Susan fått tusentals mejl. Många tycker att hennes bok beskriver deras eget liv.
Tvingades spexa
Svenska författaren Linus Jonkman tryckte också ner sina inåtvända sidor i hopp om att hitta en plats i arbetslivet. Han berättar i sin nya bok Introvert – den tysta revolutionen (Forum):
– Jag tog på mig den där färgglada kostymen och vandrade in på konsultvärldens arena. Jag svalde min introversion djupt inom mig och blev den där spexiga killen som jag alltid avskytt. På dagarna höll jag möten och använde pretentiösa ord som synergieffekt. Jag drev projekt, höll samman nätverk och kommunicerade mig blå i ansiktet.
Förnekandet hade sitt pris.
– Vissa dagar kom jag hem och bara stirrade med tusenmilablick genom middagen. Sedan spelade jag tv-spel tills fingrarna blödde och försökte hitta ut ur mitt eget huvud.
Båda författarna är eniga om att en introvert läggning bör ses som en tillgång, inte ett handikapp. De inåtvändas djup och uthållighet gör att de kan bli skickliga idrottare, förhandlare, forskare, men också konstnärer.
Se dig omkring! I samhället syns början på den tysta revolutionen. I politiken har vi politiker som Obama, Reinfeldt och Löfven som håller en stillsam ton. I sportvärlden syns fotbollsesset Zlatan, som kallats introvert av italienske tränaren Allegri.
Linus Jockman slår fast att dagens tonåringar blir allt mer extroverta. Det är ett tecken på att toppen är nådd, allt går i cykler. Att vara nörd börjar bli ett ideal och här är det Hollywood som styr.
– En av mina bekanta berättade upprört på chatten att hon blivit sviken av några vänner. De hade kallat henne egoist och introvert. Jag förklarade att introvert inte är ett skällsord och berättade om styrkorna. Jag vill ge samma råd till alla som jag gav till henne: Om någon kallar dig för introvert, säg bara tack!
Test: Är du introvert?
Alla har vi både introverta och extroverta drag. Men om flera av dessa påståenden passar in på dig så är du troligen introvert.
1. Jag tycker om att vara ensam.
2. Jag gillar när mina dagar är välplanerade.
3. Jag har lätt för att koncentrera mig.
4. Jag är dålig på kallprat.
5. Jag tänker efter innan jag säger något.
6. Jag trivs rätt bra med livet.
7. Jag tycker inte om konflikter
8. Jag kan känna att jag inte passar in.
9. Jag tycker inte om att resa.
10. Jag vill helst inte jobba i grupp.