Getingstick
När getingen sticker sprutas ett gift in i huden. En del personer kan få en allergisk reaktion av ett stick om de blivit stuckna tidigare och utvecklat insektsallergi.
Förebygg:
- Bär ljusa och täta kläder. Getingar lockas av klara färger.
- Undvik att gå barfota.
- Täck över maten och drick inte direkt ur en flaska eller burk.
- Döda inte en geting nära ett getingbo.
Behandla:
- Ta bort gadden med nål eller pincett.
- Kyl med kallt vatten, isbit eller kylbalsam.
- Fukta huden med vatten och gnid en värktablett som innehåller acetylsalicylsyra mot, till exempel Magnecyl.
- Lägg på lokalbedövande Xylocainsalva eller hydrokortisonkräm.
- Kontakta vården om du blir stucken i mun och svalg, det kan orsaka andningssvårigheter.
Myggbett
När du blir stucken av en mygga sprutar den in saliv i såret. I myggans saliv finns ämnen som gör att bettet kliar. Myggor verkar föredra vissa personer framför andra, vilket beror på de lukter vi utsöndrar.
Förebygg:
- Bär ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.
- Använd myggmedel. Det innehåller ämnen som påverkar myggornas luktsinne så att de inte hittar dig utan istället söker ett annat byte.
Behandla:
- Kyl ner bettet med kallt vatten, en isbit eller kylbalsam.
- Stryk en svag hydrokortisonsalva på myggbettet.
- Försök undvika att klia på bettet, då läker det snabbare.
Fästingbett
Fästingar finns främst i skog och högt gräs och säsongen pågår från mars till november. Fästingar kan sprida flera sjukdomar, de vanligaste är TBE och borrelia. TBE orsakas av ett virus som det går att vaccinera sig mot, vilket rekommenderas om man vistas mycket i riskområden. Borrelia behandlas med antibiotika.
Förebygg:
- Bär täckande klädsel och stövlar.
- Leta efter fästingar på kroppen när du varit ute i naturen.
Behandla:
- Om du hittar en fästing, ta bort den så fort som möjligt. Risken att få i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar.
- Använd en pincett eller fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Om rester av fästingen blir kvar i huden så låt kroppen själv stöta bort dem.
- Tvätta bettstället med tvål och vatten.
- Kontakta vården om du en vecka efter fästingbettet har en rodnad kring bettet eller om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående eller är ovanligt trött.
Bränd av manet
I svenska vatten finns inga farliga maneter men det finns brännmaneter, främst på västkusten och i södra Skåne.
Behandla:
Skölj i rikligt med vatten så att bränntrådarna spolas bort. Bränntrådarna kan även skrapas av med ett kreditkort. Lindra smärtan genom att kyla huden. Som smärtlindring kan du även prova att bada i 40-gradigt vatten.
Bränd av brännässla
Brännässlan bränner med små luddiga hår som finns på hela växten. När man blivit bränd frisätts ett ämne i kroppen som gör att det kliar.
Behandla:
Skölj utslagen under kallt rinnande vatten i några minuter. Stryk sedan på kylbalsam, hydrokortison eller lokalbedövande Xylocainsalva.
Solsveda
Hur länge vi kan vistas i solen utan att bränna oss är väldigt individuellt. Har du väldigt ljus hy kan det räcka med en kvart i starkt solljus för att du ska bränna dig.
Förebygg: Undvik att vistas i solen mitt på dagen när solen är som starkast. Skydda dig med solhatt, tunna kläder och solkräm.
Behandla:
- Avstå från solen några dagar så att huden hinner läka i lugn och ro. Kyl ner huden med kallt vatten eller lindra med kylbalsam eller aloe vera-gel.
- Ta kontakt med sjukvården om du får en svår solskada som är större än en handflata, med kraftig blåsbildning.
Soleksem
Soleksem uppstår när kroppens immunförsvar reagerar på solljuset, ofta på våren när huden inte är van vid solen. Eksemet dyker ofta upp i ansiktet, på halsen och på bröstet. Du får små knottriga, kliande utslag som fjällar efter några dagar. Ju ljusare och mer sårbar hud du har, desto större är risken för soleksem.
Förebygg: Använd solkräm med hög solskyddsfaktor.
Behandla: Stryk på hydrokortisonkräm och vila från solen i några dagar.
Källa: Vårdguiden, 1177.s