Så undviker du turistmage i sommar!

Det kan svänga fort när man är på semester i ett varmt land. Ena dagen njuter man av pasta med skaldjur på en liten trevlig restaurang. Andra dagen sitter man med magkramper på en liten otrevlig hotelltoalett. Och plötsligt känns den där värmen inte lika härlig…

 

Känner du igen dig? De flesta av oss drabbas av turistdiarré någon gång i livet och även om besvären är lindriga så är det naturligtvis obehagligt. Tack och lov finns det sätt att förebygga och undvika turistdiarré. Här är all information du behöver!

 

Vad är turistdiarré?

Turistdiarré är ett samlingsnamn på de magbesvär som man kan få under resor, särskilt i länder med dålig vatten- och avloppsrensning. Den vanligaste anledningen till turistdiarré är bakterier av olika slag som finns i offentliga miljöer. Smittan sprids främst via vatten eller mat som inte är ordentligt tillagad.

Det brukar ta mellan ett halvt till två dygn från att man blir smittad till att man blir sjuk. Magbesvären är sällan långvariga utan brukar gå över inom tre till fyra dagar.

 

Symtom:

Magknip.

Illamående.

Kräkningar.

Feber.

 

Behandling:

* Drick mycket för att undvika vätskebrist, speciellt om det är varmt och du har feber.

* Drick vätskeersättning. Köp färdig eller blanda själv genom att tillsätta 1 tsk salt och 4 tsk socker per liter kokt eller buteljerat vatten.

* Undvik väldigt söta drycker då dessa kan förvärra diarrén.

* För vuxna och barn över tolv år finns det receptfria läkemedel som minskar diarrén, exempelvis Imodium och Dimor.

* Försök få i dig rostat bröd eller kex. Börja äta vanlig mat igen så snart du börjar känna dig bättre.

* Om du har svåra magsmärtor och kräks mycket – sök vård inom ett dygn.

 

Ring!

Tänk på att du kan ringa den svenska sjukvårdsupplysningen även när du är utomlands, för att få råd om vad du ska göra. Om du vill nå sjukvårdsrådgivningen från utlandet, ring + 46 771 11 77 00. Samtalet prioriteras så att du inte behöver vänta länge.

 

10 tips som skyddar dig mot turistmage

  1. Ät mat som är väl tillagad.
  2. Undvik bufféer där maten stått framme länge.
  3. Tvätta händerna ofta och torka dem ordentligt efter tvätt. Ta med handsprit i väskan om du ska vistas på platser där du inte har tillgång till tvål och vatten.
  4. Skala frukt.
  5. Undvik kulglass och mjukglass.
  6. Undvik rå fisk, skaldjur, råa ägg, majonnäs och salladsdressingar.
  7. Drick inte kranvatten utan köp vatten på flaska.
  8. Se upp för isbitar, de kan vara gjorda på kranvatten).
  9. Var försiktig med sallader och färska grönsaker, de kan vara sköljda i kranvatten.
  10. Försök att inte svälja vatten när du badar, det kan vara förorenat.

 

Vart ska du resa?

Vid resor till utvecklingsländer i Asien, Afrika och Latinamerika får uppemot hälften av resenärerna turistdiarré. Risken att drabbas är betydligt lägre i traditionella europeiska turistländer som Spanien, Italien och Grekland.

 

Drickbart vaccin

Planerar du en resa till Asien, Afrika eller Latinamerika? Då bör du vaccinera dig mot kolera. Dukoral är ett drickbart vaccin som är receptbelagt och skrivs ut av läkare, vaccinet kan tas hemma i två doser. Mer info finns på www.vaccinationsguiden.se

 

Förebygg!

Idag finns flera olika sorters tabletter med mjölksyrabakterier att köpa på apoteket. De bidrar till att stärka magens och tarmens naturliga försvar. Tabletterna kan inte garantera att du slipper magbesvär, men de kan göra din mage mer motståndskraftig mot infektioner. Börja ta tabletterna några dagar innan avresa och fortsätt minst en vecka efter hemkomst.

Vinn mjölksyretabletter för resan!