Malins “fastemeny”
Frukost/mellanmål: Örtte, svart te, kaffe utan mjölk, bubbelvatten.
Lunch: Hemgjord tomatsoppa, ca 100 kalorier. Görs på krossade tomater, vitlök, ingefära, chili, buljong och örter som hon kokar ihop och mixar till en slät soppa. Hon lägger sedan i lite stekt svamp så att soppan får tuggmotstånd.
Middag: En matig sallad, ca 400 kalorier. Görs av salladsblad, färsk spenat, ruccola, rårivna morötter, svamp, paprika, tomater och protein i form av stekt kyckling eller tonfisk.
Resten av veckans fem dagar äter och njuter Malin som vanligt, men hon kompensationsäter inte för att hon har fastat. Däremot lägger hon gärna till en sallad till varje måltid.
Så funkar 5:2-metoden!
Du äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar två, dock ska fastedagarna inte vara i följd och du kan byta fastedagar precis hur du vill. Kvinnor får äta max 500 kalorier och män 600, vilket motsvarar ungefär 25 procent av vårt dagliga behov. Kalorierna får delas upp precis hur du vill över dagen: Tre små mål mat, ett större eller två mittemellan stora. Störst effekt får du om man låter kroppen vila från mat så länge som möjligt, helst 16 timmar eller mer.
Hjälp att räkna kalorier
Ett tips är att ladda ner en app till din smartphone som hjälper dig att räkna kalorier, till exempel Shape Up eller My Fitness Pal. Det finns även sidor på Internet som hjälper dig att räkna kalorier, till exempel
raknakalorier.se eller kaloritabell.com
Trebarnsmamman Malin Eriksson, som tycker om god mat och ett glas gott vin, insåg att hon hade en hel del kilon kvar efter sina graviditeter. Det var dags att göra något åt saken. Men att banta har aldrig varit hennes grej.
– Nej, jag tror inte på att hoppa på olika trender för att gå ner i vikt. Visserligen har jag testat både GI och LCHF, men de funkade inte så bra för mig. Dels var det krångligt att laga viss mat till mig och annan till familjen, dels tror jag inte att det är nyttigt att äta så mycket kött som i synnerhet LCHF förespråkar. Jag kände att jag ville ha en metod som var vetenskapligt beprövad och långsiktig.
När Malin laddade ner den brittiska BBC-dokumentären Svält dig gammal (Eat, Fast and Live Longer) som fått stort genomslag framförallt i USA och England och som även visats i Vetenskapens Värld på SVT i våras, hittade hon det hon sökte.
– Genom att ha två kalorisnåla dagar i veckan då man äter max 500 kalorier om dagen, går man både ner i vikt och lever längre och friskare. Det var både läkare och forskare som uttalade sig positivt och jag bestämde mig för att testa.
Resultatet visade sig direkt, minus två kilo första veckan och Malin kände sig peppad att fortsätta.
– Nu när jag hållit på ett tag märker jag att jag i snitt går ner två kilo i veckan efter två matsnåla dagar, men att jag går upp knappt ett när jag börjar äta normalt igen. Det betyder alltså att slutresultatet blir att jag går ner drygt ett kilo i veckan.
Malin förklarar hur hon äter, vilket inte är särskilt komplicerat.
– Vi har ju tre barn och försöker servera dem nyttig och hälsosam mat. Jag lagar nästan alltid maten från grunden och undviker halvfabrikat så långt det är möjligt. Jag blandar i mycket grönsaker, men basen är barnvänlig mat som spaghetti och köttfärssås eller fisk med potatismos.
– På helgerna när vi har mer tid, tycker vi om att laga extra gott. På sommaren grillar vi mycket och dricker gärna vin till. Jag tycker också om att baka, så ibland blir det paj med glass till efterrätt.
500 kalorier per dag
De kalorisnåla dagarna struntar Malin i att äta frukost. Istället dricker hon svart kaffe, svart te, örtte eller vatten.
– Till lunch gör jag till exempel en hemlagad tomatsoppa som bara innehåller ca 100 kalorier. Då har jag 400 kvar till middag, vilket är ganska mycket faktiskt. Ofta blir det då en ganska stor sallad med en bit kyckling som jag steker och kryddar eller en halv burk tonfisk som proteinkälla.
Malin menar att det är en vanesak att lära sig hantera hunger. För vänjer sig gör man.
– Framåt eftermiddagen på de matsnåla dagarna kan jag känna att det kurrar lite i magen, men hungern stegrar sig inte. Jag noterar bara att magen är tom, sedan försvinner känslan när jag tar en kopp te eller dricker vatten. I början trodde jag att jag skulle få blodsockerfall, men det får jag inte. Jag tänkte också mycket på mat de första veckorna, men inte längre.
– Det är faktiskt lite märkligt och även fantastiskt hur jag reagerar på fastan. Jag märkte nämligen direkt att om jag sover ordentligt på natten, blir jag mer fokuserad, pigg och klartänkt på “fastedagarna” än när jag ätit som vanligt. Det är som att hjärnan går på högvarv under de kalorisnåla dagarna!
Dagen efter en “fastedag” njuter Malin extra mycket av maten, särskilt av frukosten.
– Jag brukar ta en enorm kopp latte och både den och maten smakar extra gott!
Svårigheten med 5:2-dieten, som den alltså kallas, är förstås disciplinen de kalorisnåla dagarna.
– Det är ju så klart tråkigt att inte få äta vad man vill hela tiden. Och blir man stressad och trött är det lätt att stoppa i sig en macka istället för att äta en mager sallad, som man borde. Det lätta med dieten är att man kan byta fastedagarna, man behöver alltså inte ha bestämda dagar varje vecka då man äter kalorisnålt. Jag brukar ofta ta måndag och onsdag, men om det inte passar den veckan, för att jag till exempel är bortbjuden på middag, så byter jag.
Man behöver alltså inte fasta två dagar efter varandra. Tvärtom, man ska helst ha en eller ett par ätardagar emellan så att inte ämnesomsättningen hinner gå ner.
– En annan sak som jag har märkt är att man ändrar sitt beteende även på ätardagarna, helt enkelt för att man blir mer medveten. Förut stoppade jag mycket i munnen av bara farten medan jag lagade mat, till exempel korvskivor och oliver. Jag insåg att man kan trycka i sig en halv måltid medan man lagar mat! Det har jag slutat med, så det är många kalorier som jag inte får i mig längre.
– Nu håller jag koll på vad som innehåller mycket kalorier. Grönsaker och svamp innehåller ju väldigt få, så jag kan äta en stor sallad och ändå bli mätt.
Ingen uppoffring
Även Malins föräldrar, som är i 60-årsåldern, har hakat på den nya trenden. Pappan mest för att han behöver gå ner i vikt, mamman mest för att hålla sig frisk och kanske få leva lite längre.
– Det intressanta är att pappa både har tappat flera kilon och fått normalt blodtryck sedan han började fasta två dagar i veckan. Nu hoppas han snart kunna sluta med sin blodtrycksmedicin.
Malin har tre-fyra kilon kvar som hon vill gå ner och är nyfiken på om hon genom metoden kommer att få tillbaka vikten hon hade innan hon fick barn.
– Men jag kommer nog att fortsätta med den här dieten även efteråt. Forskningen visar ju att det finns en stor chans att jag kan minska riskerna att få en del problem som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes om jag äter så här. Om det finns en möjlighet att jag kan förhindra sjukdomar längre fram i livet, är det självklart att jag vill försöka. Jag menar inte att jag vill leva tills jag blir 150 år, men om jag får säg 80 friska år så vore det härligt.
– Det är faktiskt ingen större uppoffring att följa dieten. Man renar helt enkelt kroppen och låter den vila ett par dagar från en massa skräp. I mina öron låter det sunt.
På ungefär tre månader har Malin gått ner tio kilo.
– Att göra på det här sättet, det vill säga äta som vanligt fem dagar i veckan och äta väldigt lite i två dagar, är faktiskt inte särskilt svårt. Det är något man kan fortsätta med resten av sitt liv.
Personligt
Namn: Malin Eriksson.
Ålder: 39 år.
Familj: Sambo och tre barn.
Bor: Björkö i Göteborgs skärgård.
Gör: Mammaledig. Annars skadereglerare på försäkringsbolag samt översättare i eget företag.
“5:2-dieten kommer att bli jättestor i framtiden”
Ett stillasittande liv gör att man måste dra ner på antalet kalorier, annars ökar risken för sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Men att ständigt banta och försöka hålla igen på kalorierna klarar ingen i längden. Däremot kan de flesta dra ner på kalorierna en eller ett par dagar i veckan, och få goda resultat.
– Den så kallade 5:2-dieten kommer att bli jättestor i framtiden, det är jag övertygad om, säger Kerstin Brismar, läkare och professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Hon menar att 5:2-dieten är mer tilltalande än en traditionell diet
– Den är lättare att hålla för att man får lov att äta mer eller mindre som vanligt fem dagar i veckan, och bara hålla igen i två.
Det finns en hel del forskning gjord på fasta. Exempelvis har studier på möss kunnat visa att fasta förlänger livet. Och annan forskning på människor visar att det finns ett samband mellan några dagars fasta i veckan och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och även sänkta insulinnivåer.
– Personligen tycker jag att denna diet är utmärkt, för de flesta av oss äter för många kalorier och vi måste minska på det, eftersom vi rör för lite på oss. Det här är ett bra sätt.
Hur mycket kalorier vi behöver är individuellt och beror bland annat på kön, ålder och aktivitetsnivå, men generellt sett rekommenderas en vuxen kvinna att äta runt 2000 kalorier om dagen och en man runt 2500.
Men om man har ett stillasittande liv och inte motionerar särskilt ofta kan man behöva äta färre. Äter man ett par hundra kalorier för mycket varje dag kommer det att leda till att man på sikt går upp i vikt.
– De flesta tycker det är jobbigt att dra ner på kalorierna, särskilt i längden, men på det här sättet kan man klara det lättare.
Dieten förespråkar 500 kalorier om dagen två dagar i veckan, men Kerstin menar att om man inte klarar det kanske man kan äta till exempel 700 kalorier. Huvudsaken är att veckointaget av kalorier minskar. De som inte ska ge sig på dieten är växande ungdomar, magra personer, gravida och personer med tungt kroppsarbete eller idrottsmän. De behöver sina kalorier.
– Det är också viktigt att inte fasta flera dagar på raken för man vill ju inte stänga av ämnesomsättningen. Jag vill också påpeka att man inte får överäta på “ätdagarna”. Poängen är ju att minska antalet kalorier och det gör man ju inte om man äter för mycket efter fastan.
Men vad är det då som händer om man drar ner på antalet kalorier? Varför är det så bra? En av nycklarna heter insulin. Har man låga halter insulin i blodet så minskar halterna av ett ämne som heter aktivt IGF-1.
Minskar halterna av IGF-1, minskar risken för vissa vanliga cancerformer, till exempel bröstcancer och grovtarmscancer.
– Genom att minska sitt intag av kalorier sänks halterna av både insulin och IGF-1, vilket resulterar i att blodfetterna, blodsockret och blodtrycket sjunker och dessutom minskar risken för alzheimer och cancer rejält.