• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stå dig sund – och smal!

  Att stå upp är fantastiskt för både hälsan och vikten. Genom att stå upp två timmar mer varje dag kan du rasa hela åtta kilo i vikt på ett år!

  Bild 1291492Vi tar bilen till jobbet, sitter framför datorn hela arbetsdagen och tar sedan bilen hem för att slå oss ner framför tv:n. Det ständiga stillasittandet har blivit ett stort hot mot folkhälsan. Tre av tio svenskar sitter stilla minst åtta timmar om dagen, enligt en undersökning som Statens folkhälsoinstitut beställt. Denna passiva livsstil är inte alls naturlig för oss. Våra kroppar är byggda för att ständigt vara i rörelse, på jakt efter föda och skydd.

   

  Studier har visat att den som sitter stilla fyra timmar om dagen har nästan 50 procent högre risk att dö i förtid jämfört med den som bara sitter stilla i två timmar per dag. Stillasittandet gör oss dessutom överviktiga då kroppens mekanism för fettförbränning stoppar när vi inte rör på oss.

   

  Men misströsta inte, du kan komma långt med små förändringar i vardagen. Försök stå upp så mycket du kan under dagen, exempelvis när du väntar på bussen eller pratar i telefon. Har du ett stillasittande jobb – stå vid skrivbordet två timmar om dagen och inför en bensträckare i halvtimmen. Små åtgärder ger stora vinster när det gäller hälsa!

   

  Räkna kalorier på nätet

  Vill du räkna ut exakt hur många fler kalorier du förbränner genom att stå upp ett visst antal timmar? Gå in på www.computingcomfort.org/create5.asp

   

  Är du en aktiv soffpotatis?

  Forskarna har börjat använda benämningen "aktiv soffpotatis" på en person som motionerar ihärdigt några gånger i veckan för att sedan sitta stilla resten av tiden. Den här livsstilen är visserligen bättre för hälsan än den helt stillasittande, men den är långt ifrån optimal. Visst bör vi motionera mer, men vi bör framför allt sitta mindre. Är du en aktiv soffpotatis har du allt att vinna på att införa mer vardagsmotion i din tillvaro.

   

  Stå upp och jobba

  Har du ett stillasittande jobb? Då kan ett höj- och sänkbart skrivbord vara lösningen. När du står upp vid skrivbordet aktiveras musklerna i benen och ryggen vilket ökar blodcirkulationen och förebygger belastningsskador. När du står upp förbrukar du dessutom tre gånger så mycket energi som när du sitter ner. Om du går från att ha suttit ner hela dagarna till att stå upp två timmar av arbetsdagen förbränner du cirka 350 kalorier mer om dagen, vilket kan innebära ett viktras på åtta kilo på bara ett år.

   

  Hellre rund och rörlig

  Ny forskning visar att överviktiga personer som är vältränade löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom än otränade personer med normal kroppsvikt. Det beror på att regelbunden motion motverkar de hälsorisker som övervikt kan föra med sig. Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande!

   

  Stillasittande ökar risken för…

  … övervikt.

  … bukfetma.

  … högt blodtryck.

  … typ 2-diabetes.

  … hjärt-kärlsjukdomar.

  … benskörhet.

   

  Tio tips på vardagsmotion

  1.Ta trapporna istället för hissen.

  2.Gå runt i rummet samtidigt som du pratar i telefon.

  3. Skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord så att du kan stå upp och jobba.

  4. Parkera alltid längst bort på parkeringen så att du får promenera en sträcka.

  6. Gå fram och tillbaka när du väntar på bussen, istället för att sitta ner.

  7. Kliv av bussen en station tidigare och gå sista biten.

  8. När du tittar på tv, res dig upp och sträck på dig i varje reklampaus.

  9. Byt om till träningskläder när du städar och ta ut rörelserna.

  10. Lek med barn eller barnbarn, gärna utomhus.

   

  Källor: Statens folkhälsoinstitut, Riktiga män äter sallad (Ica Bokförlag), www.1177.se, DN.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!