Satsa på miljömärkt!

Enligt forskaren Kristina Ryberg kan färger som ger kontaktallergi finnas i kläder som säljs inom EU, trots att dessa färgämnen står på listan över ämnen som inte bör användas för tygfärgning. Många kläder är ju också tillverkade utanför EU och det görs bara stickprov. Oftast saknas uppgifter om vilka färgämnen som ingår i kläderna.

Vill du undvika de värsta allergifällorna – välj ljusa, miljömärkta kläder i naturmaterial. Sök också läkare om du misstänker att kläderna orsakar hudbesvär.

 

Vanliga miljömärkningar:

EU-blomman. Märkningen ställer miljökrav på hela produktionskedjan från råvara till textil.

Svanen. En märkning för hela Norden, som är ännu strängare än EU:s krav.

Öko-Tex 100. En internationell märkning som garanterar låga halter av kända farliga kemikalier.

 

Du kan också gå in på Kemikalieinspektionens hemsida, www.kemi.se, och klicka på “kemikalier i vardagen”. Eller gå in på Naturskyddsföreningen, www.naturskyddsforeningen.se

Källa: Astma- och Allergiförbundet

Ljusa plagg hjälper mot hennes färgallergi

Pernilla och maken Patrik framför sitt hem – en nyrenoverad skånelänga från 1800-talet.

 

Handleder och armveck svullnade och på ryggen slog det upp stora vätskande sår och bölder. Det kliade, sved och värkte. Men så utsattes Pernilla också för alla möjliga kemikalier i sitt jobb som narkossköterska.

– Jag gick med i en forskningsstudie på Skånes universitetssjukhus för att hjälpa både mig själv och andra. Pengaersättningen var blygsam, men jag skulle ju äntligen få veta exakta orsaken till varför jag reagerade mot vissa kläder. Själv misstänkte jag att jag inte tålde vissa tygmaterial. Men svaret var mer komplicerat än så – det handlade om färger.

 

42-åriga Pernilla Qvarfordh är en öppen och glad halländska som länge bott i skånska Vellinge med sin familj. Här har hon, maken Patrik, 46, och sonen Hugo, 16, en hästgård och nyrenoverad skånelänga från 1800-talet. Alla stortrivs de i hemmet, som är inrett med saker från den gamla tiden och på övervåningen eldas det förstås i öppna spisen när kylan smäller till på Söderslätt.

– Sorgligt nog dog min egen häst för något år sedan. Vi har också haft hästar inackorderade men just nu har vi en paus från dem, berättar Pernilla, som alltså är “hästtjej” och har ridit sedan barnsben. Både hon och övriga familjemedlemmar har en nog så hektisk vardag. Hugo går i skolan i Vellinge, Patrik jobbar i Lund på ett företag som sysslar med övervakningskameror och Pernilla själv kör dagligdags över Öresundsbron till jobbet på Glostrup hospital i västra Köpenhamn.

– Jag hade stått ut med min allergi i flera år, men läget blev ohållbart när jag började få stora besvär av vissa operationskläder i slutet av 1990-talet. Jag sökte mig då till yrkesdermatologen i Malmö för att gå till botten med problemet.

 

Ansiktet svullnade upp

Det stod snart klart att Pernilla inte tålde vissa kläder. Utslag och sår dök upp speciellt på sådana ställen där kläderna sitter åt, som i armhålor, armveck och vid kragen.

– Jag måste ta till starka kortisonkrämer för att få lindring. Jag trodde nog att själva materialet i vissa kläder orsakade allergin, men hur jag än försökte kunde jag aldrig riktigt få kläm på vad som utlöste den.

 

Nej, hur skulle Pernilla kunnat veta att hon inte tålde vissa tygfärger? Ändå fanns det en koppling som hon kanske skulle ha gjort, om bara allergin varit allmänt känd. Exempelvis om den ingått i de allmänna allergitesterna.

– När jag var 20 år färgade jag håret på en salong eftersom jag ville få det mörkare. Det tog en ände med förskräckelse. Dagen efter kliade hårbotten och jag svullnade upp i ansiktet. Vid den här tiden pluggade jag till sjuksköterska och höll på att läsa för en tenta. Jag minns att jag fick öppna upp ögonen med fingrarna för att se något. Hela ansiktet och huvudet svullnade upp i ett så kallat quincke-ödem så att jag såg ut som en fotboll!

 

Pernilla sökte vård och beordrades att inte vara ensam hemma i fall ödemet spred sig ner till halsen. Hon fick kortisoninjektioner och tabletter och efter tre veckor gick svullnaden äntligen ner.

– Efter detta började alltså min kropp reagera på vissa kläder och fast jag sprang på provtagningar och undersökningar blev jag inte klokare. Jag fick själv prova mig fram till vad som gav besvär och vad som inte gjorde det och märkte då att symtomen blev värre när jag bar kläder i syntetmaterial.

– Det var en stor lättnad för Pernilla att äntligen få klart besked efter många, tålamodskrävande och smärtsamma allergitester på yrkesdermatologen på 2000-talet.

Ljusa plagg hjälper mot hennes färgallergi

– Det handlade om vissa textilfärger i syntetkläder. Det visade sig att jag inte tål rött, svart och kraftigt gula nyanser. Färger som framför allt ingår i den så kallade textilmixen som består av åtta olika textilfärgämnen. Jag tål heller inte PPD, p-fenylendiamin, som kan förekomma bland annat i mörka kläder, lädervaror och hårfärgningsmedel. Och ingenting av det där finns ju omnämnt i någon varumärkning.

 

Hårfärgningen många år tidigare utlöste alltså med största sannolikhet Pernillas textilfärgsallergi.

– Det finns nog många som har den här allergin utan att veta om det, säger Pernilla, som nu kan hantera sin egen allergi och upplever en betydligt lättare vardag än innan.

– Jag undviker allt svart och trivs bäst i bomull eller linne. Ljusa naturmaterial! Jag satsar på märkeskläder tillverkade av bättre tyger, som lättare binder färgerna till sig. Klädkontot blir dyrare men det är det värt. Visst händer det ibland att jag faller för att bära en svart, snygg kavaj vid något festligt tillfälle, men då får jag betala för det ett par veckor även om jag sätter på mig en långärmad skjorta under.

 

Undviker rödvin och lösgodis

Man kan undra varför just Pernilla fick den här allergin?

– Det finns inga uttalade allergier i min släkt. Men kanske är ljushåriga personer känsligare eftersom vi har ett annat pigment och torrare hudtyp.

 

Det är också extra jobbigt om vintern när luften är torrare. Stress är också en negativ faktor.

– Jag är även allergisk mot vissa rödviner. Men det var värre förr och jag drack då inget vin alls på tre år. Jag undviker också lösgodis som kan innehålla azofärgämnen, för att inte riskera något. Jag satsar i stället på äkta vara som choklad. Däremot har jag aldrig haft några symtom mot hästar och katter, tack och lov!

 

Patrik och Hugo vande sig med tiden vid Pernillas problem. De är också själva allergiska i form av pollen- och gräsallergi (Patrik) och gräs och kvalster (Hugo).

– Nu har vi en gemensam hobby i familjen och den är relativt befriad från allergiframkallande ämnen, skrattar Pernilla.

– Eftersom Hugo kör mycket motocross är vi ute om helgerna när han är med i tävlingar, SM och annat. Då samlar vi ihop oss i husvagnen, kuskar land och rike runt och stortrivs.

 

 

Ljusa plagg hjälper mot hennes färgallergiVanligare hos kvinnor

Professor Magnus Bruze är överläkare på yrkes- och miljödermatologiska avdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Här svarar han på våra frågor om allergi mot textilfärger.

 

Vilka färger och tyger kan utlösa allergin?

– Främst färgade syntettyger som polyester, akryl och acetat. Många färger kan ge allergier, men mörka nyanser sticker ut mest. Textilfärgmix, till exempel, består av åtta olika färgämnen i blå, röda, orange och gula nyanser. Så kallade azofärger finns i plagg från Italien och Indien, men ska egentligen inte förekomma alls. Azo kan även finnas i godis. Eftersom ingen färgmärkning görs kan man ju inte veta.

– Ämnet PPD, p-fenylendiamin, finns i hårfärgmedel och har tidigare funnits i mörka kläder. Det är kemiskt besläktat med många azofärgämnen och reagerar du på PPD kan andra allergier triggas i gång. Förr var detta ämne förbjudet, men inte sedan vi gick med i EU. Många menar att ämnena som kan ge allergier inte används längre, men det stämmer inte. En enskild patient kan faktiskt reagera på spädningen en miljondel av en procent. Vissa ämnen är alltså oerhört allergiframkallande!

 

Hur vanlig är allergin?

– Förr trodde vi att problemet nästan bara fanns i varmare länder. Svettas man löser ju färgerna lättare ut. Men nu tror vi att två-tre procent av våra eksempatienter har den här allergin, som inte ingår i basserien för allergitest. Det kan betyda att 100 000 svenskar är drabbade utan att veta om det.

– Allergin är alltså betydligt vanligare än vi trodde när vi i Malmö inledde ett samarbete med kollegor ute i Europa på 90-talet. Det blev en studie som omfattar 13 länder. Nu gör vi en ny studie som startar i Malmö och omfattar hela världen. Vi har också testat kläder mot azofärgämnen. Vi hittade ett litet antal, men det borde varit noll.

 

Vilka personer tillhör riskgruppen?

– Vi har inte hittat något ärftligt samband. Men allergin är vanligare hos kvinnor eftersom de exponerar sig mer vad gäller färgval och tajta kläder. Har man skadad hud tar man lättare upp ämnen utifrån och färgar man håret med hårfärgmedel som innehåller PPD kan en färgallergi triggas i gång. Varning också för svarta hennatatueringar (turisttatueringar) som innehåller PPD!

– Stress kan förvärra allergin, som du inte blir av med när du väl fått den. Symtomen blir också ofta värre på vintern, vilket gäller för alla allergier. Torrare hud tar lättare upp allergena ämnen.

 

Kan allergin vara farlig?

– Drabbas man av ett quincke-liknande ödem med svullnader i ansiktet, ögonlock, läppar och tunga, och det går ner mot halsen, kan det vara livshotande och man måste omedelbart in på sjukhus. Men ett sådant tillstånd finns bara beskrivet från hårfärgning och är extremt ovanligt.

 

Hur skyddar man sig?

– För det första behöver man ju få allergin konstaterad. Det är inte så lätt idag, eftersom symtomen liknar vanliga allergisymtom och det finns ungefär 4 000 olika ämnen som kan ge allergi vid hudkontakt. Men den här allergin är så pass vanlig att textilfärger bör ingå i de allmänna allergitesterna. Har du väl fått en textilfärgsallergi konstaterad, använd naturmaterial i ljusa färger.