Festlig fakta
- Genomsnittssvensken äter cirka ett halvt ägg om dagen, drygt 207 ägg per person och år.
- Det finns närmre 5 miljoner värphöns i Sverige. Varje höna värper 5-6 ägg i veckan, cirka 300 om året.
- Bruna hönor värper bruna ägg medan vita hönor värper vita. Det är bara färgen på skalet som skiljer sig åt, smaken är densamma.
- Storleken på äggen avgörs av hönans ålder. Unga hönor värper små ägg medan äldre hönor värper större.
- Äggskalet består främst av kalk och hönan avsätter lika mycket kalk till ett stort ägg som till ett litet. Därför är stora ägg skörare i skalet.
- Ett riktigt färskt ägg är svårskalat. Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokning.¨
- Ett ägg ger cirka 80 kalorier.
En vitaminbomb!
Ägg är en riktig vitaminbomb som faktiskt innehåller fler vitaminer än de flesta grönsaker. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C. Ägg innehåller inga kolhydrater men är en utmärkt proteinkälla, merparten finns i vitan. I ägg finns även essentiella fettsyror, drygt 5 gram fett per ägg, vilket är mindre än innehållet i ett glas standardmjölk. Ägg innehåller även järn, selen och zink.
Nu är det påsk och dags för äggfrossa. Under påskaftonskvällen sätter vi svenskar i oss sex miljoner ägg i timmen, vilket är lysande ur hälsoperspektiv eftersom ägg är ett otroligt nyttigt livsmedel. Faktum är att ägg i princip innehåller alla näringsämnen kroppen behöver, utom C-vitamin och kalcium.
I många år ansågs det farligt för hälsan att äta mycket ägg eftersom ägg innehåller kolesterol. Kolesterol behövs visserligen för att kroppen ska kunna producera hormonet kortisol och vitamin D, men det är inte bra att ha ett för högt kolesterolvärde i blodet då det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
I dag är kostråden uppdaterade eftersom intensiv forskning har visat att ägg inte ökar kolesterolnivån i kroppen. Friska människor har nämligen en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.
Numera finns det egentligen ingen maxgräns för hur många ägg man bör äta. En vuxen person kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer.
Ägg är även bra mat för den som behöver tänka på vikten. Forskning visar att en frukost baserad på en bra proteinkälla som ägg, ökar mättnadskänslan och minskar hungern resten av dagen.
Källor: Svenska ägg, Livsmedelsverket, Sund.nu