Får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

 

I Hemmets Journal nummer 49 skrev vi om D-vitaminbrist. Detta reportage väckte en enorm respons från er läsare. Många har hört av sig med frågor och vill veta mer. Här svarar doktor Ann Burgaz på åtta frågor om D-vitamin.

 

1.Har äldre människor lättare för att få D-vitaminbrist?

– Ja, det är ett problem att många äldre inte kommer ut i solljuset. Dessutom minskar ofta aptiten och den fysiska aktiviteten. Det gör att äldre ofta äter mindre matportioner, vilket i sin tur leder till ett sämre D-vitaminintag.

 

2. Om man använder dagkräm med UV-skydd i ansiktet, får man i sig D-vitamin ändå?

– Man brukar säga att solskyddsfaktor 8 minskar möjligheten att med solens hjälp höja sin D-vitaminstatus med 95 procent. Viktigt att tänka på är att detta gäller när solskyddskrämer smörjs på i ett tjockt lager. I dagkrämer varierar UV-skyddet och vissa dagkrämer har inget UV-skydd alls.

 

3. Behöver man sola hela kroppen för att ta upp D-vitamin?

– Som regel räcker det att vistas 15 minuter om dagen i solen under sommaren, med bara armar och ansikte. Om man bara exponerar handryggar och ansikte så behövs det lite längre tid i solen.

 

4. Kan man sitta i skuggan eller måste man ut i solljuset?

– Man bör vara i solen för att bli exponerad för UVB-strålningen, men det behöver inte vara den starkaste solen mitt på dagen. Allt är en avvägning. Jag tror personligen att det går utmärkt att vara i solen så man får en optimal D-vitaminstatus utan att utsätta sig för risken att få hudcancer. Är man ljus i hyn, till exempel rödhårig med fräknar, behövs betydligt kortare tid i solen för att höja sin D-vitaminstatus än om man är mörkhyad.

Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? 

5. Fyller man på D-vitaminförråden även i vintersolen?

– På svenska breddgrader får vi ingen hjälp av solen att höja våra D-vitaminnivåer under november-mars. Det beror på att solen står så lågt och måste tränga igenom så mycket ozonlager. Om man däremot är på skidresa och vistas på hög höjd med reflekterande snö kan UVB-strålningen nå huden även på vintern.

 

6. Kan man bunkra D-vitamin genom att resa utomlands en vecka på vintern?

– Jag har i mina studier sett att kvinnor som åkte på solsemester under vintern hade signifikant högre D-vitaminstatus än de kvinnor som inte varit på solsemester. Det tar cirka en månad för D-vitaminnivåerna att halveras.

 

7. Kan man få i sig D-vitamin genom kosten?

– Det går alldeles utmärkt. Fet fisk innehåller mycket D-vitamin. Dessutom är lätt- och mellanmjölksprodukter berikade med D-vitamin.

 

8. Bör man ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret?

– Har man inte möjlighet att få tillräckligt med solljus under sommaren och kanske inte äter fet fisk så kan det vara lämpligt att ta tillskott.

 

Fakta

D-vitaminbrist

Forskning visar att den som lider av D-vitaminbrist riskerar att drabbas av sjukdomar som astma, diabetes, reumatism, cancer och MS. Det verkar även finnas ett samband mellan D-vitaminbrist och vinterdepression.

Källa: Supervitamin D (Optimal Förlag) av Jörg Spitz

 

Hur mycket tillskott?

Enligt livsmedelsverkets rekommendationer bör barn över två år och vuxna ta 7,5 mikrogram om dagen och gravida, ammande och äldre 10 mikrogram. Många forskare menar dock att dosen bör vara mycket högre och att livsmedelsverket bör uppdatera sin information.