Så blir du kvitt ditt sötsug!

Runt 350 000 människor beräknas ha diabetes i Sverige. Men inte nog med det. Forskare menar att många, många fler har alldeles för höga blodsockervärden, utan att veta om det.

– Boven är socker i godis, glass och andra sötsaker men även all stärkelse i till exempel vit pasta, vitt ris, vitt bröd och potatis, säger Ann Fernholm som är vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik. Hon har just kommit ut med sin nya bok Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker (Natur & Kultur).

 

Är du rund om magen? Då kan du ha det som på läkarspråk kallas det metabola syndromet eller pre-diabetes. Man räknar med att 15-20 procent av alla över 30 år är drabbade och därmed är det ett folkhälsoproblem. Att ha detta syndrom innebär att kroppen reagerar dåligt på det blodsockersänkande hormonet insulin och då krävs det onormalt höga halter för att blodsockret ska gå ner efter att du till exempel ätit en tårtbit. När kroppen till slut fått ner blodsockret får du ofta en blodsockerdipp som gör dig trött och seg.

– Dessutom får du mycket insulin i kroppen. Det ökar risken för inflammationer som bland annat orsakar demens och åderförkalkning. När mycket vitt socker omsätts i kroppen ökar också risken för fettlever, njursten, gikt och högt blodtryck.

Så blir du kvitt ditt sötsug!

Men inte nog med detta, Ann Fernholm menar att många som lider av diverse magproblem såsom IBS (känslig tarm), gaser eller springer på toaletten stup i kvarten, äter för mycket snabba kolhydrater och socker.

– Några av de bakterier som man tror bidrar till IBS och som skapar gaser i magen, livnär sig på kolhydrater.

Bakterierna håller sig lugnare om de inte matas med snabba kolhydrater och socker, vilket få patienter känner till.

 

Ost och olivolja

Flera forskare börjar även se ett samband mellan cancer och socker.

– Cancerceller har smak för sött och socker är en viktig energikälla för dem. Dessutom triggar insulin kroppens tillväxtsystem som eldar på cancercellerna.

 

Trots detta får cancerpatienter ofta kostrådet att dricka saft eller läsk när de mår illa och gärna äta nyponsoppa med gräddglass, delikatessyoghurt och risifrutti, eftersom fett och socker innehåller mycket energi.

– Man borde istället göra som på sjukhus i USA och råda patienterna att dra ner på socker och snabba kolhydrater. Att ge dem rådet att äta socker är lika vansinnigt som att säga till diabetiker att de ska äta pannkakor som efterrätt och bröd till maten, vilket man gör i broschyrer som säljs på apotek i Sverige.

 

Ann Fernholm, som studerat mängder med svenska och internationella studier, säger att receptet till ett friskare liv är enkelt:

– Sluta äta sådant som höjer blodsockret, det vill säga snabba kolhydrater. Ersätt sockerrik mat med till exempel feta ostar och olivolja. Var inte rädd för fett och glöm inte motionera!

 

 

Anns matdag:Så blir du kvitt ditt sötsug!

Frukost: Fet fil, krossade nötter och kokosflingor.

 

Lunch: Bönsallad med kikärtor, kidneybönor, fetaost, dill, gräslök, citron och mycket olivolja. Till det ett par skivor rökt lax och ett ägg.

 Så blir du kvitt ditt sötsug!

Middag: Stekt torsk med citronsås på riktig grädde, ångad broccoli och blomkål toppat med rapsolja istället för ris.

 

Mellanmål: Fiberrik knäckemacka med osötat jordnötssmör.

 

Dryck: Vatten med en skvätt citron eller lime i, kaffe eller te med fet mjölk.

Vinn boken Ett sötare blod!