Akne-special: Så fick vi ny, fin och slät hy

Finnar och dålig hy förknippas oftast med tonåren, men faktum är att var femte vuxen svensk lider av akne. Men det finns bot. Här berättar tre drabbade kvinnor hur de lyckats få tillbaka frisk och fin hy.

Vad ska man tänka på?

Vid akne:

• Använd inte en peeling med korn eftersom den kan riva upp finnarna och sprida bakterier över hela ansiktet. Välj hellre en kemisk peeling med fruktsyra. Den löser upp döda hudceller, fett och är bakteriedödande.

• För att spara pengar kan du göra din egen kemiska peeling. Ta en citron, gnugga in saften i ansiktet och låt verka i 10-15 minuter. Skölj.

• Undvik mjölkprodukter. Gör gärna ett eget test där du utesluter alla mjölkprodukter under två veckor för att se om aknen blir bättre.

• Besök apoteket och gör en vetenskaplig hudanalys, vilket är gratis. Då får du svart på vitt vilken hudtyp du har. Hudvårdsföretagets Skinplans mätutrustning finns numera på 80 apotek.

• Många med akne har både en fet och en torr hy. Därför kan det ibland behöva tillföras fukt till huden.

 

Vid rosacea:

• Det är mycket som kan trigga rosacea, bland annat bastubadande, kyla, motion, sol, heta drycker, alkohol och kryddstark mat.

• Undvik peeling och starka ansiktsprodukter. De flesta med rosacea har mycket känslig hy.

• Kortison kan förvärra sjukdomen, så undvik det i alla former.

 

Källa: Martina Richter, Skinplan

Akne-special: Så fick vi ny, fin och slät hy

Camilla Arnalid led av både acne och rosacea under många år. Individuellt anpassade produkter hjälpte henne.

 

– När jag kör Enduro, motorcykel i skogen, är hela kroppen på spänn och adrenalinet flödar! Och efteråt kan små finnar och vätskande blåsor poppa upp i ansiktet. Värst drabbade är kinder och panna, förklarar Camilla Arnalid, i Stockholm. Hon har haft den stora oturen att drabbas av både akne och rosacea, som förvärras vid stress.

– De svåra utslagen kom när jag försökte bli gravid via provrörsbefruktning. Jag fick hormontillägg och plötsligt dök finnar och bölder upp på ena kinden. Tonårsfinnarna var ingenting jämfört med detta!

– Sedan dess har hudproblemen varit besvärliga. Läkaren sa att jag har både svår rosacea och akne med bölder – inte roligt att höra.

 

Som många andra har Camilla provat massvis med produkter och behandlingar mot akne och rosacea, även akupunktur och olika antibiotika.

– Det enda som hjälpte var Roaccutan, ett A-vitamin som skrivs ut på recept. Men det medförde att huden på hela kroppen blev torr, så det kan jag inte ta regelbundet.

– Ja, jag var faktiskt besvärsfri i två år i samband med min skilsmässa. Då fick jag plötsligt perfekt hy – otroligt!

 

Vändpunkten kom för två månader sedan då Camilla fick kontakt med hudvårdsföretaget Skinplan. Hon var på besök för att hälsa så sin kompis som jobbar där, när ägaren till företaget fick syn på henne.

– Jag ska hjälpa dig med ditt ansikte, sa hon. Vid det laget hade jag gett upp hoppet. Det kom som en skänk från ovan!

– De undersökte min hy med en mätapparat och rekommenderade individuellt anpassade produkter; rengöringsmedel, cremer och ett serum. Jag bytte också min heltäckande foundation till en snällare variant.

 

På den här korta tiden ser Camilla stor skillnad på hyn.

– Kompisarna är chockade över resultatet – nu säger de att de inte förstått hur jag kunnat visa mig utomhus som jag såg ut. Tur att jag har en bra självkänsla!

– Inflammationen i huden är borta, de flesta finnarna har försvunnit och även det mesta av rodnaden. Det är knappt jag kan tro att det är sant, säger Camilla.

 

 

Akne-special: Så fick vi ny, fin och slät hy

Carina Henriksson drabbades av acne sent. Hon var 30 år och fick också besked av läkare att hon led av rosacea. Nu tio år senare är hon besvärsfri tack vare en receptfri creme.

 

Carina Henriksson hade fyllt 30 när hon plötsligt började få finnar. De satt vid näsan och hon tyckte att det var konstigt att drabbas, i hennes ålder.

– Jag hade haft lite finnar i tonåren, men sedan dess haft bra hy. Nu vägrade finnarna försvinna och samtidigt fick jag ytliga blodkärl på kinderna, det såg ut som röd spindelväv.

 

Carina blev jag röd i ansiktet, något som förvärrades när hon till exempel motionerade.

– Det räckte med att jag satt på träningscykeln i tio minuter för att det skulle se ut som om jag cyklat i två timmar!

 

Vid den här tiden bodde Carina i USA och hon bokade tid hos en hudspecialist, som gav henne diagnosen rosacea.

– Läkaren berättade att sjukdomen är vanligare hos den ljushyade befolkningen i Norden. Jag uppmanades också att undvika kryddstark mat och alkohol och det gör jag nu. Jag blir också sämre om det är väldigt varmt eller kallt ute.

 

Läkaren skrev ut antibiotikatabletter, tetracykliner, som Carina tog under två månader. När hon senare flyttade tillbaka till Sverige och Stockholm började hon också använda rosaceacremen Rosazol i ansiktet.

 

Tabletter i kombination med creme har gjort att 40-åriga Carina numera har kontroll över rosacean.

– Ja, jag slipper i stort sett symtomen när jag använder medicinerna. Jag brukar få antibiotika ett par gånger om året, men cremen använder jag regelbundet. Numera är den receptfri på apoteken och det underlättar, för nu slipper jag boka läkarbesök och förnya recept.

– Det märks direkt när jag slarvat med cremen, för då blir jag röd i ansiktet och finnarna börjar dyka upp igen. Så den måste jag fortsätta att smörja in mig med. Men det är ett enkelt sätt att bli besvärsfri. Cremen torkar inte ut huden eller gör den fnasig.

– För mig är den guld värd, i synnerhet i mitt arbete som tågvärd, där jag rör på mig mycket. Utan cremen hade jag varit tomatröd i ansiktet på jobbet. Det slipper jag nu!

 

Akne-special: Så fick vi ny, fin och slät hy

Helena de Maré har haft problem med acne sedan tonåren. En hälsokostprodukt som bland annat innehåller fiskextrakt förändrade tillvaron för Helena.

 

Helena de Maré, 49 år i Malmö, tillhör de 20 procent av alla svenskar som aldrig blivit av med sina tonårsfinnar. De har följt henne genom livet.

– Det är så trist att vara över 40 och fortfarande besväras av finnar. Mest på pannan och kinderna. Till slut besökte jag läkaren som misstänkte att jag hade rosacea, eftersom jag också hade börjat bli röd i ansiktet.

– Jag fick en långtidsbehandling med antibiotika och rodnaden minskade lite. Men hyn var ändå dålig, så jag gav upp. Jag fick aldrig en riktig diagnos, berättar Helena.

 

Under årens lopp har Helena försökt ta reda på vad det är som orsakat hennes finnar och knottror. Nu har hon kommit en bit på väg.

– Jag är tvungen att undvika fet mat, vin, ost och choklad. Om jag äter det poppar det upp finnar efter någon dag.

– Jag har fått ansiktsbehandlingar och provat olika produkter från Apoteket, men inget har haft ett bestående resultat. Tills för fyra år sedan.

 

Då tipsade Helenas väninna, som också har haft problemhy, om Imedeen. Det är en hälsokostprodukt som bland annat innehåller extrakt av fisk, tomat, vindruvskärnor och zink.

– Jag bestämde mig för att prova och efter ett par månader såg jag resultat. Hyn var mindre fet, finnarna kom allt mer sällan liksom knottrorna.

– Numera är jag torr på kinderna och fet i pannan, det känns som en normal hy.

 

När vi träffar Helena berättar hon att hon varit lite slarvig med tabletterna på sistone. Så hon är på väg till hälsokostbutiken.

– Jag har varit ute och rest och glömt att köpa nya tabletter. Det har hänt tidigare, och då dyker det upp knottror i pannan, och finnar, efter ett par veckor.

– Jag är otroligt nöjd – det är så skönt att ha hittat något som fungerar! Det är inte bara jag som märker skillnad, utan andra har även påpekat hur fin i hyn jag är.

 

Nästan alla med akne kan bli hjälpta

 

Akne-special: Så fick vi ny, fin och slät hyMats Berg är överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken Sörmland. Sedan drygt 30 år har han specialiserat sig på olika hudsjukdomar, som akne och rosacea.

 

Vad orsakar akne, eller finnar som det även kallas?

Oftast drabbas vi av akne i tonåren på grund av att hormonerna sätter fart, då det sker en ökning av testosteronhalten i kroppen. Propionibakterien, den vanligaste hudbakterien i ansiktet, kan också ge akne. Då har du för mycket av den bakterien.

 

Vid akne sker det en inflammation i talgkörtlarna och man har även en ökad talgproduktion. Sällan finns det en sjuklig orsak eller hormonell rubbning bakom. Kvinnor som inte har mens, eller har oregelbunden mens, drabbas dock oftare.

 

Hur vanligt är akne?

De flesta får akne och fler än 50 procent av alla svenskar behöver aknebehandling någon gång i livet. Det vanligaste är dock att utslagen försvinner i 20-årsåldern. Då tillbakabildas talgkörtlarna, huden blir torrare i ansiktet, och därför brukar akne ofta läka ut.

 

Det finns ett ärftligt inslag och 20 procent har kvar sin akne i vuxen ålder. Det finns också en typ av akne som kommer då du är mellan 20 och 30 år. Den är mer svårbehandlad. Det är ovanligt att få akne efter 30.

 

Vilka är symtomen vid akne?

Röda och irriterande utslag som kan finnas i hela ansiktet, på halsen, bröstkorgen och ryggen. Akne kan också visa sig som vita eller svarta pormaskar, knottror eller varblåsor.

 

Och vid hudsjukdomen rosacea?

Då kan utslagen se ut som akne men de sitter enbart i ansiktet; mitt i ansiktet över näsan och delar av pannan, kinderna och hakan. Rosacea kan också ge en svår rodnad i ansiktet och det kan uppstå knottror, varblåsor och ytliga blodkärl i det drabbade området. Patienten kan dessutom få ögoninflammationer.

Det kan vara mycket svårt för oss läkare, även hudspecialister, att skilja på akne och rosacea och det är till och med möjligt att drabbas av båda sjukdomarna samtidigt. Dock får man bara rosacea i vuxen ålder.

5-10 procent av befolkningen har rosacea och vi tror att sjukdomen är vanligast i Sverige och på Irland. Just nu forskar vi kring detta.

 

När bör man söka hjälp?

Kontakta läkare om utslagen skapar bekymmer i ditt liv. Båda åkommorna kan ge stora psykosociala problem, till exempel när det gäller att skapa kontakter, studera och söka jobb. Numera kan i stort sett alla med akne bli hjälpta, så dra dig inte för att söka hjälp. Det finns även en risk att utslagen, i synnerhet om det är bölder, leder till ärrbildning eller små gropar.

 

Vad finns det för behandling vid akne?

Börja gärna med gelen Basiron, som säljs receptfritt på apoteken. Hjälper inte det finns det andra effektiva utvärtes medel som kan förskrivas av läkare, t ex Skinoren, Differin, Epiduo eller Duac.

Nästa steg är antibiotika, som kan ta död på bakterierna. Ibland kan vi skriva ut p-piller, som kan ha viss effekt. Slutligen finns Roaccutan, A-vitamin i tablettform. Det kan ges om aknen snabbt kommer tillbaka när antibiotikakuren är avslutad. Roaccutan hjälper i nästan alla fall, men medlet måste skrivas ut på licens av hudläkare eftersom det kan skada foster.

 

Hur ser behandlingen ut vid rosacea?

Det finns särskilda cremer och tabletter, t ex rosaceamedicinen Oracea som hjälper många. Kärllaser kan även hjälpa vid rodnad och ytliga blodkärl.

 

Vad kan jag själv göra för att undvika att drabbas av akne?

Låt bli att klämma på finnarna för då finns risken att du förstör talgkörteln inne i huden. Det kan även förlänga inflammationen. Vi vet också att det finns ett starkt samband mellan akne och övervikt. Rökning är heller inte bra.

 

Att sola och att använda laser kan ge viss lindring. Tyvärr finns det inga bra studier som visar att viss mat eller rengöringsmedel hjälper vid akne. Ibland blir jag ledsen när jag hör att folk har lagt ut massvis med pengar på behandlingar och produkter som inte hjälper.

 

Och hur undviker jag att få rosacea?

Då är det tvärtom så att solljus kan försämra rosacea. Det kan även kryddstark mat, rödvin, värme och stress göra.

Scroll to Top