• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rädda hörseln - tips och goda råd

  De flesta av oss hör sämre med åren. Vi börjar tycka andra talar otydligt, vi måste fråga om. Men idag finns mycket hjälp att få. Och det handlar inte längre om otympliga hörapparater. Den tekniska utvecklingen har gjort hjälpmedlen nästan helt osynliga.

  Bild 1291465
  Börjar du höra sämre på en aörat? Då är det dags att boka tid för ett hörselprov på vårdcentralen.

  1, 3 miljoner svenskar har problem med hörseln. Ungefär 367 000 bär hörapparat. Men faktum är att dubbelt så många skulle behöva ett hörselhjälpmedel. Och slippa säga: Förlåt jag hörde nog inte riktigt vad du sa... En god hörsel ökar självkänslan.


  Vi får tyvärr nästan alla sämre hörsel med åren, men problemen kan också bero på allt från en oförarglig vaxpropp till bullerskador och ärftliga förändringar. Också vid tinnitus, ljudfenomen i örat, förekommer ofta hörselskador.


  Den vanligaste typen av hörselnedsättning kallas sensorineural hörselnedsättning. Den orsakas av bland annat ålder, ärftlighet, buller, sjukdomar, som Menières sjukdom, eller olika mediciner, som till exempel vissa typer av antibiotika. När det gäller dålig hörsel på grund av åldrande beror det på att hårcellerna i hörselsnäckan slits ner med åren och försvinner.


  Om du märker att du börjar höra sämre, är det dags att boka tid för ett hörselprov på vårdcentralen. Kanske är det något som går lätt att åtgärda, som en vaxpropp eller en öroninflammation. Eller också kanske du behöver ett hörselhjälpmedel, som provas ut av en audionom. Valet av hörapparat beror på din vardagsmiljö och hur din hörselskada ser ut. Det är bra att veta att det alltid finns någon hjälp att få vid nedsatt hörsel!


  Drabbas du av en hörselskada tappar du vissa frekvenser i hörseln. Vid en bullerskada kan de höga, ljusa tonerna försvinna och det blir svårt att höra till exempel barnröster, fågelsång eller syrsor.

  Idag är det inte alls "skämmigt" att bära hörselhjälpmedel. Och vi söker också numera hjälp tidigare. De gamla, otympliga hörapparaterna, har ersatts av tekniska små underverk, som knappt syns. I vissa fall är de faktiskt nästan helt osynliga. Hörapparater är tyvärr inte billiga, de kan kosta över 10 000 kronor, men i en del landsting kan du få bidrag. Fråga på vårdcentralen!

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!