• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Glaukom: Min ögonsjukdom har drabbat många i släkten!

  Att läsa bokstäverna på tavlan gick bra men när optikern mätte trycket i Ingrids ögon och skakade på huvudet, förstod hon att något var riktigt fel. Kunde hon ha drabbats av släktens "förbannelse"?

   

  Det var ett alldeles vanligt rutinbesök hos optikern som avslöjade den smygande, obotliga ögonsjukdomen.

  – Inte kunde jag ana att det var något fel med mina ögon. Jag skulle ju bara kolla synen och läsa bokstäverna på tavlan, säger Ingrid Malmström.


  Men besöket hos optikern avslöjade att Ingrids problem inte var något som kunde lösas med ett par glasögon. Det visade sig att hon lider av sjukdomen glaukom, också kallad grön starr.


  Ingrid Malmström är en ståtlig, pigg dam på 77 år. Hon bor i det nordskånska samhället Hässleholm och det har hon alltid gjort. En gång flyttade hon från huset där hon bor nu, men inte längre än tvärs över gatan...

  – Ja, detta är mitt föräldrahem, berättar Ingrid och visar runt i den stora, ljusa villan. Bokhyllorna är välfyllda, både uppe och nere och i fönsterkarmarna trängs de sirliga orkidéerna med mer robusta plantgrannar.

  – Här är jag uppväxt, men då jag gifte mig flyttade min man och jag in i en villa i kvarteret bredvid. När jag blev änka, flyttade jag tillbaka till det här huset.


  Överallt i de vackert möblerade rummen finns härliga foton av barn och barnbarn i varierande åldrar. Ingrid har fyra barn – och en son och en dotter bor i närheten. Hon har också sex barnbarn, som hon håller tät kontakt med.


  Maken gick hastigt bort i en hjärnblödning under en Tysklandsresa med familjen för 33 år sedan.

  Ingrid tog själv hand om de fyra små barnen. Men hon värjer sig bestämt mot att få höra hur stark och duktig hon måste ha varit, ensam mamma med fyra barn.

  – Nej, jag skulle istället vilja säga att vilken fantastisk lycka det var att jag hade dem.


  Aldrig ensam

  Hon känner sig aldrig ensam. Barn och barnbarn hälsar ofta på.

  – Och så kör jag runt med bilen och träffar mina vänner. Jag sitter också i kyrkofullmäktige och kyrkorådet här i Hässleholm för socialdemokraterna. Jag har alltid varit politiskt aktiv. Det är fullt upp!


  Ännu går det bra med både bilkörning och bokläsning för Ingrid. Synfältet är inte påverkat av sjukdomen, men det finns ändå en del som oroar läkarna.

  – Det är att trycket i speciellt vänster öga hoppar så mycket upp och ner. Det är visst inte något gott tecken. Men de vet tydligen inte varför det pendlar så.


  Ingrid behandlas sedan en tid tillbaka med blodförtunnande medel, men hon tror inte att det har något samband med det hoppande ögontrycket.

  – Jag drabbades plötsligt av en fruktansvärd hjärtklappning och trodde att jag skulle dö. Jag fick elchocker och så småningom också blodförtunnande medicin, Waran. Nu har jag fått en blödning i ena ögat, men det hänger nog mer ihop med den blodförtunnande medicinen än med min ögonsjukdom.


  Det är cirka 15 år sedan hon var på det där optikerbesöket, som blev inledningen på hennes sjukdomshistoria.

  – Jag minns inte längre hur högt trycket var den gången. Men optikern remitterade mig omedelbart till ögonkliniken på lasarettet. Jag hade inte alls ont och inga som helst symptom, men jag fick veta att det var viktigt att jag ändå fick behandling så fort som möjligt.

  – Doktorn satte genast in ögondroppar för att sänka trycket i ögonen. Det är droppar som jag måste ta livet ut.


  Glaukom är ärftligt, men man kan också drabbas utan att ha någon med sjukdomen i släkten. Ingrid visste dock sedan tidigare att grön starr drabbat många i hennes släkt, nu också henne själv.


  Modersarv

  – Fast det var ju ingenting jag gick och tänkte på innan jag fick diagnosen. Sjukdomen finns i släkten i minst fem generationer tillbaka, på min mors sida. Min mormors far blev helt blind, det fanns ju inte mycket man kunde göra på den tiden. Hans son ärvde sjukdomen och jag vet att han hade väldiga besvär med sina ögon.

  – Min mors bror drabbades också av glaukom, men han fick i alla fall läkarhjälp. Min kusin har glaukom och hans dotter. Och så jag då. Men tack och lov har inget av mina barn visat sig ha för högt tryck i ögonen.


  Under åren har Ingrid droppat med sina trycksänkande droppar. Hon tar Zalatan i båda ögonen varje kväll före sängdags och Azarga i vänster öga, morgon och kväll. Hon går också på regelbundna och täta kontroller, både hemma i Hässleholm och på ögonkliniken på det större sjukhuset i Kristianstad.

  – Jag har blivit så van vid mätningarna att jag genast kan se på sköterskans min om trycket ligger för högt. Jaha, säger jag, idag var det inte så bra då... Men mina synfältsundersökningar, som visar hur god synen är, har varit helt okej hittills.


  Men läkarna är som sagt bekymrade över att trycket, speciellt i vänster öga, hoppar. Vid senaste mätningen för några veckor sedan hade trycket i det ögat hoppat från 34 till 18, vilket i och för sig är åt rätt håll. Men någon gång har trycket legat närmare 40.

  – Därför fick jag för tre veckor sedan genomgå en laseroperation, där läkaren sköt 15 skott i ögat. Det gjorde litet ont, men det var ändå inte så farligt, säger Ingrid och bjuder på påtår på kaffet, som står framdukat med goda bullar och kakor.

  – Efter laseroperationen har jag nu fått litet dimsyn, men den ska försvinna helt och hållet, har doktorn sagt.


  Nu hoppas Ingrid att laserbehandlingen ska leda till att det opålitliga trycket äntligen stabiliseras och att hon kommer att få fortsätta se så bra som hon gör idag.

  – Ja, det är jag väldigt tacksam för. Och jag tar inte ut några bekymmer i förskott!

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!