Bästa tipsen mot tandgnissel:

 

* Undvik att tänderna har kontakt med varandra.

* Stressa mindre. Tandgnissling utlöses ofta av stress.

* Använd en individuellt utprovad bettskena, som används på natten.

* Akupunktur har visat sig ge bra hjälp vid värk i musklerna på grund av tandpressning.

* Smärtlindring kan ges med hjälp av Tens, elektrisk nervstimulering, som skickar in svaga strömimpulser i muskeln.

* Värk i käkarna kan tränas bort. Det finns sjukgymnastik och träningsprogram för käken som lär oss att slappna

Tandgnissling: Ta det lugnt - sluta gnissla!

Att lära sig ta det lugnt kan hjälpa mot tandgnissling som i de allra flesta fall orsakas av stress.

Så många som 75 procent av våra patienter är kvinnor, berättar professor Tomas Magnusson på Hälsohögskolan i Jönköping. Han har arbetat som bettfysiolog och övertandläkare i drygt 30 år och har deltagit i många studier kring käkproblem.

Exakt hur många som är drabbade av besvär från käkarna vet man inte, men det är ett vanligt problem.

– 40-75 procent har något problem med käken och hälften av dem besväras av det. En halv miljon svenskar, cirka fem procent av alla vuxna, har så stora bekymmer att de behöver hjälp, säger Tomas Magnusson.

 

Förr trodde forskarna att en obalans i bettet var den största orsaken till bruxism. Idag vet de att stress är den största boven.

– De som drabbas är vanligen mitt i livet med karriär och familj – kvinnor som har dubbelt ansvar, förklarar Tomas Magnusson. En femtedel av all spänningshuvudvärk orsakas till exempel av tandpressning.

– Käken reagerar lätt på stress genom att spännas. Händer det under lång tid kan du få skador.

– De som misstänker att de pressar eller gnisslar tänder bör ta kontakt med sin tandläkare. Prognosen är mycket god för att bli av med besvären. Det går att bryta ovanan med rätt hjälp!

Slitage på tänderna

Tandgnisslare får ofta slitage på tänderna, något som syns med blotta ögat. Tandpressning, då man spänner käkarna, brukar däremot inte ge synliga symtom men den drabbade kan vakna med huvudvärk och ha ont i käken när man rör på den. Det kan också komma ett knäppande, knakande eller knastrande ljud från käken.

– När jag träffar en ny patient brukar jag alltid känna på musklerna i käken, säger Tomas Magnusson. Den som pressar tänder brukar vara öm där.

– Jag undersöker även om förmågan att gapa är påverkad, vilket är vanligare än man tror. Gapomfånget kan minska vid tandpressning, och det normala är att man ska kunna få in tre tvärställda fingrar i munnen. Går det inte att gapa så stort kan man misstänka tandpressning.

– Tandpressning sker ofta under dagen och många är medvetna om att de gör det. Tandgnissling inträffar nattetid och är svårare att själv påverka. I de flesta fall måste patienten först bli medveten om att hon spänner sig.

Bettskena

En individuellt utprovad bettskena, som används på natten, rekommenderas vid tandgnissling. Beror gnisslingen på ett ojämnt bett, kan tandläkaren behöva korrigera tänder med slipning.

Akupunktur har visat sig ge bra hjälp vid värk på grund av överbelastade muskler vid tandpressning. Smärtlindring kan du också få av TENS, elektrisk nervstimulering, som skickar in svaga strömimpulser i muskeln.

 

Ett bra tips är att undvika att tänderna har kontakt med varandra.

– Tänderna ska bara ha kontakt när du tuggar, vilket inte är mer än cirka 15 minuter per dygn. Det kan alltså räcka med att bita ihop tänderna under någon timme per dygn, för att du ska få ont i käken.

– Vi brukar också prata med patienten om stress och vad som möjligen har utlöst ovanan att gnissla eller pressa tänder. Att börja fundera på vad de kan ändra på för att må bättre.