Effekten kan hålla i sig hela livet

 

Pollenallergi: Så här pigg har jag aldrig varit förut!Leif Bjermer är professor i lungmedicin och allergologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund och en internationellt välkänd expert inom sin specialitet. Här svarar han på frågor om pollenallergi.

 

Pollenallergi, vad är det egentligen?

– Pollenallergi, som ofta kallas hösnuva, är en inflammation och irritation i de övre och nedre luftvägarna samt i ögonen. Orsaken är att man reagerar “allergiskt” på olika träd- eller gräspollen.


Hur vanligt är det?

– Över två miljoner svenskar beräknas vara allergiska mot någonting, vanligast mot pollen och pälsdjur. Bland skolungdom har nästan var tredje någon allergisk sensibilisering, det vill säga positivt allergitest. 15-20 procent har symtom på luftvägsallergi och 30-40 procent av dessa har någon form av pollenallergi

Ökar det och i så fall varför?

– Antalet allergier har ökat konstant sedan sekelskiftet. Men under de senaste åren verkar det börja plana av och i vissa länder rapporterar man att ökningen avstannat.

– I Kina och i östeuropa ser man dock en påtaglig ökning efterhand som man börjat anamma västvärldens seder och bruk. Högst förekomst finner man i Australien och på Nya Zeeland samt i Europa och USA.

Hur vet jag om jag är allergisk eller bara förkyld?

– En vanlig förkylning brukar gå över på en vecka, men en pollenallergiker har problem så länge det irriterande ämnet finns i luften. Ögonen rinner, det kliar i halsen och munnen, näsan är täppt, man nyser, känner sig trött och luftrören är känsliga.

Varför blir man pollenallergisk?

– Orsaken finns till stor del i våra gener. Men även om man bär på gener som ökar risken att utveckla allergi krävs det andra utlösande faktorer för att allergin ska bryta ut. Det kan till exempel vara en virusinfektion eller att man utsatts för en plötslig och stor mängd pollen.

Kan det växa bort?

– Ja, hos en del. Framförallt hos dem som bara har problem med näsan och de övre luftvägarna. Hos dem med allergi som dessutom har problem med virusinfektioner under spädbarnsperioden är dock risken mycket stor att man utvecklar en permanent astma.

– Men pollenallergi brukar successivt avta när man blir äldre.

Vad är det som sätter igång allergin?

– Det finns många hypoteser. Den mest populära är “hygienhypotesen”. Enligt den är man född med ett immunsystem som ska tränas att ta hand om smuts och allehanda mikrober. Om det inte sker är risken stor för att immunförsvaret överreagerar när man utsätts för något som startar en allergisk reaktion.

Kan vi själva göra något för att undvika att vi eller våra barn utvecklar pollenallergi?

– Det är svårt att visa på någon speciell strategi för att undvika allergi. Ät naturligt och undvik skräpmat. God kost och motion. Barn som växer upp på landet och tidigt exponeras för djur och gödsel förefaller ha mindre risk.

Det finns något som heter korsallergi, vad är det?

– Korsallergi är ganska vanligt. Närmare 70 procent av alla björkpollenallergiker är också överkänsliga mot till exempel stenfrukter och hasselnötter. Vanliga symtom är att det börjar klia i halsen och i munnen och att läpparna svullnar.

Kan jag hålla allergin stången själv eller måste jag gå till doktorn för att få rätt hjälp?

– När man kommer i kontakt med retande ämnen släpper kroppen ut ett ämne som heter histamin, som startar den allergiska reaktionen. Läkemedel som innehåller antihistaminer hindrar histaminet från att irritera ögon och luftvägar.

– Det finns flera receptfria antihistaminpreparat, både som tabletter, ögondroppar och nässprej. Nässprej med kortison fungerar också ofta bra mot täppt näsa. Om något av detta inte ger tillräcklig lindring är det dags att söka läkare.

Vilka övriga behandlingar finns?

– Lokal kortisonbehandling, olika ögondroppar, behandling med antileukotriener, kortison i tablettform och allergivaccinering.

Vad innebär vaccinering?

– Vaccinering, också kallat hyposensibilisering eller allergen immunterapi, handlar om att vänja kroppens immunförsvar genom låga doser av allergenet, som successivt ökas. Det ges som en injektion var sjätte vecka under tre år.

– Effekten kommer vanligen efter några månaders behandling och ska, i bästa fall, hålla i sig hela livet. Genom att påverka immunförsvaret, där grundorsaken till allergin finns, minskar vaccineringen kroppens reaktioner mot de ämnen man är allergisk mot.

– Vaccinering ges mot de vanligaste typerna av allergi, men än så länge kan man inte vaccinera sig mot födoämnesallergi.

Har du några tips inför pollensäsongen?

– Håll koll på pollenhalten i luften. Apotekets pollenkoll kan laddas ner som en app i mobilen. Mer tips finns på hemsidan www.akcsyd.se.

– Undvik kraftig fysisk ansträngning utomhus när det är mycket pollen i luften.

– Justera medicineringen efter pollenhalt och symtom.

– Undvik att vädra kläderna ute när det är mycket pollen i luften. Duscha och tvätta håret på kvällen och inte på morgonen.

 

Ladda ner en pollen-app

På www.apoteket.se kan du kostnadsfritt ladda ner appar till mobilen så att du kan hålla koll på pollenförekomsten just på din ort. En app är ett tillämpningsprogram till bland annat mobiltelefoner och just den här appen finns både för Iphone- och Android-mobiler. Sök på Pollenkollen.

Pollenallergi: Så här pigg har jag aldrig varit förut!
Carola har tre jobb – hon förmedlar seniorstjänster och säljer skånska grindar och kraftiga gångjärn. Inte så konstigt att hon ibland behöver jobba hemifrån. Döttrarna Astrid och Ellen tittar på bilderna från mammas jobb.

Carola Jungeby, 44 år, har haft en ovanligt besvärlig allergi ända sedan hon föddes. Hon reagerade våldsamt på det mesta, men allra värst var det med pollen och pälsdjur. Hela kroppen flammade upp i röda eksem och under våren och sommaren och långt in på hösten var hon alltid täppt i näsan och ögonen kliade och rann.

Först nu, efter alla år med olidlig klåda och en trötthet som ibland känts förlamande, verkar det som om hon har hittat en effektiv bot. För idag är hon nästan helt fri från sin allergi.

– I år vågar jag se fram emot pollensäsongen utan att vara rädd för att näsan ska börja rinna, säger hon med en blick ut genom fönstret, där björkarnas allra första knoppar börjat svälla.

– Jag är korsallergisk också och har aldrig tålt att ta i rå potatis eller morötter utan att händerna kliat och blivit röda och fnasiga. Nu har jag inga problem med det, men händerna blir förstås aldrig riktigt släta och fina igen, efter alla starka kortisonsalvor. De är väldigt känsliga för kyla också, så jag måste använda handskar så fort det blir lite kallt.

Hon drar fingrarna genom sitt långa ljusa hår och ler. Att huden i händerna är tunn och känslig gör inte så mycket, tycker hon. Viktigare är att de svåraste allergibesvären, och då framför allt tröttheten, börjat ge med sig.

– Jag känner mig nästan som en ny människa!

Direkt från lagårn

Carola är uppväxt i Bjärten, en liten skogsby i Västerbotten, där hennes föräldrar Margareta och Stig drev ett litet jordbruk. På gården fanns några kor, som Carolas mamma mjölkade morgon och kväll.

Kanske startade Carolas allergi med att hon redan som nyfödd utsattes för stora doser av djurpäls och pollen från kornas hö.

– Mamma kom ju ofta direkt från ladugården för att amma mig, säger Carola. Det gick inte att undvika att det följde med rester av hödammet i kläderna.

 

– Men vad skulle hon göra? Hon hade ju inget val, med kor som skulle mjölkas och skötas och en nyfödd unge som skrek efter hennes bröst. Så det var verkligen inte hennes fel att jag blev allergisk. Som småbrukarhustru måste hon ta hand om det mesta, både ute och inne. Jag har dessutom två lite äldre systrar, så mamma hade händerna fulla jämt.

Ingen av Carolas systrar hade några allergiska problem som barn, så när den sistfödda började få stora, vätskande eksem i böjveck och över hela ansiktet blev föräldrarna förtvivlade. De tog henne till läkare och sökte också upp en homeopat, men ingen kunde hjälpa henne.

 

– Mamma har berättat att hon var tvungen att blöta min pyjamas varje morgon, för att tyget hade fastnat i eksemet under natten, berättar Carola. Det minns jag inget av, men jag kommer ihåg att jag låg några veckor på lasarettet i Umeå när jag var 4 år, för att de skulle pröva ut rätt sort salva till mig.

– Då visste man inte vad det var som jag reagerade på. Först när jag blev lite större och pricktestades visade det sig att jag var kraftigt allergisk mot alla sorters pollen och pälsdjur.

När Carola var 16 år började hon i gymnasiet i Umeå, tio mil hemifrån. Hon bodde ensam i en liten lägenhet i stan.

– Men jag åkte hem när jag var ledig, berättar hon. Då var korna borta, men det räckte med att det fanns så mycket mer allergener på landet än i stan. Allergin gjorde mig jättetrött, så jag sov nog bort stora delar av sommaren.

Reagerade våldsamt

Efter skolan arbetade Carola i många år i Stockholm. Där träffade hon sin blivande man Micke.

– Vi ville båda två ut på landet och köpte en gård i Skåne, som vi började rusta upp. Det första vi gjorde var att klippa ner en stor häck, men det fick jag bittert ångra. För häcken var hassel, en växt som jag aldrig sett förut, men som jag reagerade våldsamt på.

– Händerna kliade så att jag höll på att bli galen. Och inte nog med det. Runt gården bredde stora rapsfält ut sig, med massor av pollen.

Idag bor Carola och Micke med sina tre barn, Pontus, 13 år, Astrid, 10, och Ellen, 8 år, i ett stort hus från 1970-talet i det skånska samhället Hjärup. De arbetar båda i Lund, där Carola bland annat driver det populära företaget Senioruthyrning.

 

Till familjen hör också Svinto, en kärvänlig blandrashund med en mjuklockig päls som till familjens glädje inte ger några allergiska reaktioner.

– Annars hade vi inte kunnat ha något husdjur, för den enda i vår familj som inte har någon allergi är Astrid, berättar Carola.

– Micke är allergisk mot björkpollen och katt, men klarar andra pälsdjur, så han är den som följer med Astrid till stallet när hon rider. Det klarar inte jag. Ännu.

När båda föräldrarna är allergiska finns en ökad risk att också barnen drabbas. Så när Pontus föddes var Carola extra uppmärksam.

– Till en början såg det ut som om han klarat sig. Men när han blev lite större visade det sig att han har infektionsutlöst astma. Han får en avgrundsdjup hosta, som inte släpper utan medicinering. I pricktest har man också sett att han är allergisk mot pälsdjur och pollen, som jag. Och Ellen har kvalsterallergi.

Trots att familjen är så utsatt har de inte låtit allergin sätta några hinder för vardagslivet.

– Vi försöker undvika sådant som utlöser symtomen och för det mesta går det bra, säger Carola.

– Men det har förstås varit jobbigt att driva ett företag och vara effektiv både hemma och på jobbet när man blir så där jättetrött av allergin.

 

Fantastisk känsla

För några år sedan fick Carola en remiss till allergimottagningen på Universitetssjukhuset i Lund. Där gjordes en utredning som visade att hon kunde få bli vaccinerad mot sin allergi.

– Det var något ganska nytt då, förklarar Carola. Det går ut på att immunförsvaret långsamt ska vänjas vid det man är allergisk mot, i mitt fall pollen och katt.

 

– Vaccineringen tar flera år. Jag har hela tiden fått en injektion var sjätte vecka. Dosen var väldigt låg från början och har ökats efter hand. Till hösten ska jag vara färdigvaccinerad, men jag märker redan nu att jag blivit väldigt mycket bättre!

– Och det här är faktiskt den första våren som jag är riktigt jättepigg! Det är en fantastisk känsla!