Nattkissning stör mångas sömn
Nattkissning förstör sömnen för många. När man väl har varit uppe på toaletten kan vara svårt att somna om.

En del gör det bara en gång per natt. Andra både två och tre gånger. Men irriterande är det!

Det handlar om nattkissning, nocturi, en av de vanligaste orsakerna till störd nattsömn. Några klarar av att gå upp på toaletten nästan som i sömnen, och kan lätt somna om. För andra blir toalettbesöket början på flera timmars sömnlöshet, som i sin tur gör att man blir väldigt trött nästa dag.

Det här är vad som händer i kroppen:

Vatten finns i massor i människokroppen. Inte mindre än 60 procent i kroppen är vatten och man svettas, andas ut och kissar bort mycket varje dygn.

Rätt balans

Hos en vuxen person produceras 1–2 liter urin per dygn, och den vätska man sväljer – både i mat och i dryck – hamnar först i magsäcken. Därifrån transporteras vätskan via blodkärlen till njurarna som sorterar så att ämnen som behövs i kroppen stannar medan resten, slaggprodukter, utsöndras till urinen. På det sättet håller man kroppen i rätt balans.

Urinen går sen vidare genom urinledaren för att till sist hamna i urinblåsan. När blåsan är full så kommer signalerna från hjärnan att det är dags att gå och kissa.

När allt fungerar normalt produceras 75 procent av urinen under dagen och det som rinner till under natten är inte mer än att blåsan klarar att hålla kvar det till första toalettbesöket på morgonen.

Ofta klarar dock blåsan inte klarar av att hålla urinen och man behöver gå upp och kissa på natten. Det kan bero på följande:

Hormonbrist: Om kroppen har brist på hormonet vasopressin produceras för mycket urin och urinblåsan fylls för snabbt. För den som har hormonbrist finns läkemedel som läkare kan skriva ut. Då blir urinen mer koncentrerad och blåsan fylls i mer lagom takt.

Läkemedel: Vissa mediciner kan vara vätskedrivande, bland annat så kallade diuretika, som tas vid hjärtbesvär. Då kan en lösning vara att ta medicinen tidigare på dagen. Prata med den läkare som skrivit ut läkemedlet och diskutera om det är möjligt.

Prostataförstoring: Förstorad prostata är mycket vanligt hos män och gör att de behöver gå och kissa ofta, även om det bara kommer små skvättar. Det finns flera olika behandlingar för att minska prostatan, både läkemedel och kirurgisk behandling.

Överaktiv blåsa: När man behöver gå på toaletten ofta och det inte kommer mycket, kan det vara en överaktiv blåsa. Den kan behandlas med medicin, blåsträning och operation.

6 tips för bättre nattsömn

*Undvik att dricka mycket 1-2 timmar före sängdags.

*Minska på kaffe- och tedrickande under sen eftermiddag och kväll, eftersom det är vätskedrivande. Alkohol har samma negativa effekt. Vissa livsmedel, till exempel melon och citrusfrukter, innehåller mycket vatten.

*För en veckodagbok över dina nattvanor. Brukar du gå upp för att kissa en gång per natt? Eller är det flera gånger? När du blir uppmärksam på dina vanor, blir det lättare att ändra på dem.

*Om du går upp på toaletten på natten, försök att göra besöket kort och kom i säng direkt efter. Undvik att dricka något, då finns risken för ett nytt toalettbesök ett par timmar senare.

*Är nattkissningen den enda orsaken till att du vaknar mitt i natten? Ibland gör stress att man får flera uppvaknanden, och man går upp och kissar för säkerhets skull. Då vänjer sig urinblåsan vid att bli tömd på natten och man kommer in i en ond cirkel.

*Om du tycker att din nattsömn blir så störd att du ofta känner dig trött efteråt – sök läkare.

Källa: www.nattkissare.nu, Ferring Läkemedel, boken Hålla Tätt, utgiven av Pfizer AB