Havtorn – full av nyttigheter

Det är fantastiskt vackert och fullproppat med nyttiga vitaminer, mineraler och mycket annat. De vassa taggarna avskräcker inte Martina och Calle, som satsar allt de kan för att havtornsbäret ska bli en riktig kändis!

Havtorn - full av nyttigheter
Havtornsodlarna Martina Olsson och Calle Laurén älskar det lilla gula och supernyttiga bäret.

Kan man bli kär i ett bär? Ja, för Martina Olsson var det kärlek vid första ögonkastet när hon mötte havtornen, en taggig, vresig buske – med gudomliga, men ytterst svårplockade, bär!

Idag odlar hon havtorn ekologiskt, men inte bara en ynka buske eller två.
– Jag testodlar 40 olika sorter, berättar Martina, som driver Fruemöllans bär tillsammans med sin sambo Calle Laurén.

Det lilla familjeföretaget, dit vi kommer på slingrande småvägar, ligger naturskönt vid Söderåsen i norra Skåne. Havtornen odlas på friland i varma vindar och sol och inne i växthusen trivs andra ekologiskt kravodlade bär, hallon, björnbär och jordgubbar. Alla är de nyttiga, vitamin- och mineralrika godsaker, men vinnaren är ändå havtornen med sina vackra, orange bärklasar, som på håll nästan ser ut som majskolvar.

– Det är ett underbart, spännande bär, säger Martina och räknar glatt upp alla nyttigheter som gömmer sig i och under det färggranna skalet.
– Det innehåller 10 olika vitaminer, till exempel A, B, C, E och K. Inget annat bärslag har så mycket C-vitamin. Det innehåller B-12, som annars är svårt att hitta i växtriket.
– I bären finns också bra omegafetter av flera olika slag. Dessutom många mineraler och aminosyror. 

Elaka taggar
Martina och Calle är båda trädgårdsingenjörer. De träffades under utbildningen på Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Alnarp och familjen består idag också av barnen Ludwig, 5 år, och Emilia, 3. De är riktiga lantbarn, som åker traktor och staplar krukor istället för klossar. Lekkamrater är två lapska vallhundar, Elva och Enya, som båda uppskattar några havtornsbär då och då, kloka som de är.
– Fast Ludwig gillar inte havtornsbuskarna med sina taggar. Han tycker inte om när mamma sticker sig, säger Martina.
 
Främst är det hon som sköter odlingarna, eftersom Calle arbetar heltid för ett gardencenter. Hon brinner för sina havtornsbuskar och ambitionen är att bland alla sorterna få fram några som är taggfria och därmed mer lättplockade.

Några favoriter har hon nu, efter några års testodling, hittat. Här finns buskar med stora bär eller små bär, vissa bär är orange, andra röda eller gula. Taggarna är också olika “elaka”, små eller stora. En sort är nästan taggfri. Vi misstänker att den är en av favoriterna. Havtorn sprider sig med rotskott och ingen vet riktigt hur gammal busken kan bli. 20 år är en gissning.

Martina har fått pris för sin ekologiska odling. 
– Havtorn lämpar sig jättebra för just ekologisk odling. Busken har inga skadedjur och den behöver inte gödslas med kväve för det fixar den själv.

Bäst att frysa
Just när vi hälsar på är det skördetid för havtorn. Det är en minst sagt besvärlig och stickig syssla att plocka bären. Ett kilo i timmen kan man klara om man är van. Och det gäller att skynda på. Sitter bären för länge på buskarna tappar de i smak och vitaminer och blir fadda när fettet härsknar.
– Enklaste sättet är annars att klippa av de taggiga kvistarna och frysa in dem. Sedan är det bara att skaka av bären. Plockar man dem färska håller de bara cirka två dagar i kylen. 

Martina bjuder på ett glas gyllene, vitaminspäckad, havtornsnektar. Drycken är blandad med litet socker och äppeljuice för att dämpa bärens syrlighet. Det smakar frisk och gott.
– Vi skickar bären till ett musteri, som gör nektar. Hemma kokar jag marmelad och sylt av havtorn.

Havtorn - full av nyttigheter
Taggigt värre, men det är mödan värt att odla havtorn, tycker Martina och Calle.

Familjen har ingen hemförsäljning ännu, utan säljer genom gårdsbutiker i trakten. Och till grossister som kör ut bären till restauranger. Några marknadsdagar brukar det också bli. – Vi drömmer om att utveckla företaget och ha eget produktionskök, där vi kan göra ännu fler goda produkter med havtorn. Till exempel praliner, säger Martina, som gått kurs i pralintillverkning.

Men man kan göra mer än äta upp bären.
– Det finns skönhetsprodukter med havtorn och kräm med havtorn användes efter olyckan i Tjernobyl för att läka skador. Bären finns bland annat också i medel mot torra slemhinnor. Havtorn på latin, Hippophaë rahamnoides, betyder “blank häst” och förr gav man bladen till hästar för att ge dem en mjuk och skinande päls.

Skaffa två buskar
Hemma hos Martina och Calle tröttnar man aldrig på de oranga små bären.  
– Själv tar jag en liten vitaminshot av neutral havtorn varje dag i en tesked. Man kan också mixa bären till en fruktdryck med söt yoghurt. Det är jättegott. Och man kan göra te på bladen och ha torkade bär i müsli eller äta som naturgodis, berättar Martina passionerat. 

Martinas och Calles råd till alla som känner sig lockade och vill ha “innebäret” havtorn i trädgården, är att skaffa två buskar, en han- och en honplanta, i en handelsträdgård. Buskarna pollineras sedan av vinden.

Man kan också, under säsong i augusti och september, själv ge sig ut och plocka strändernas eget guld från de taggiga buskarna.
Havtornsbusken växer vild i Sverige, främst i kustbandet, på sandiga och karga platser där inget annat vill växa. Och det har den gjort sedan istiden. Så denne nu trendige tuffing har verkligen fått vänta länge på att bli kändis!

Scroll to Top