Morgan Andersson är docent vid Lunds universitet och verksam som överläkare vid öron-, näs- och halskliniken vid Universitetssjukhuset i Lund. Han har forskat om allergier i 20 år och svarar på våra frågor om kvalsterallergi:
Vem kan drabbas av kvalsterallergi?
– Alla kan drabbas, men de flesta får sina första besvär i barn- eller ungdomsåren. Det finns en viss ärftlighet och de som har eksem eller astma har en större risk att drabbas av kvalsterallergi.
– Män verkar drabbas oftare än kvinnor och vi ser dessutom en viss koppling mellan kvalsterallergi och mögelallergi.
Hur många är drabbade av kvalsterallergi?
– Antagligen är det den vanligaste allergin i världen. Kvalsterallergi är dock vanligare där det är varmt och fuktigt, så de södra delarna av vårt land är värst drabbade. Omkring 10 procent av alla svenskar är allergiska mot kvalster och i södra Sverige finns betydelsefulla mängder kvalster i var tionde bostad.
Vilka är symtomen?
– Symtomen liknar dem vid pollenallergi med nysningar och snuva, men vid kvalsterallergi är besvären inte så uttalade. Nästäppan besvärar vanligen mest under nätter och morgnar och man brukar ha mindre besvär med klåda i ögonen än vid pollenallergi. Det kan även förekomma kliande små utslag på kroppen.
– Utöver det kan kvalsterallergi ge astmabesvär samt trötthet.
Hur ställer du en diagnos?
– Genom att tala med patienten om symtomen. Vi brukar titta i näsan för att utesluta att till exempel polyper ligger bakom besvären. Vi gör även ett allergitest, oftast ett pricktest som är mycket tillförlitligt. Då testar vi för två sorter av husdammskvalster som kan ge besvär. Ofta är man allergisk mot båda två.
Vad finns det för behandling?
– Det allra viktigaste är att undvika kvalster så gott det går. Ha kallt i sovrummet, för då trivs inte kvalstren lika bra. Undvik dammsamlande föremål runt din säng, där kvalstren trivs. Bädda inte din säng, eftersom kvalster trivs bäst i mörker, och håll rent omkring dig.
– Det finns effektiva kvalsterskydd att köpa till kudde och madrass, så hör gärna hos Astma- och Allergiförbundet vilka de rekommenderar. Du kan även frysa kuddar och mjukisdjur för att ta kål på kvalstren. Eftersom kvalster är seglivade djur brukar vi rekommendera att ha föremålen i frysen i 72 timmar.
Finns det någon medicin som hjälper?
– Om det inte räcker med råden ovan finns kortisonspray till näsan, som brukar fungera ganska bra, samt allergitabletter. Båda finns att köpa receptfritt. Dessutom finns numera nässprayen Renässans Pollen, som kom i fjol.
– Vid mer uttalade besvär med astma kan vi erbjuda sprutbehandling, så kallad hyposensibilisering, då patienten får kvalsterallergen i stigande doser. Det är en långvarig behandling som ges i drygt fyra år.