Rensa kroppen med detox

Känner du dig trött och hängig? Eller uppblåst och tung i kroppen? Prova den nya fastan – detox. Du kommer snart att märka skillnaden och känna dig både fräschare och smalare.

Recept: Lykopendrink

Rensa kroppen med detoxI denna röda drink finns mängder av antioxidanten lykopen, som håller dig ung länge och sägs kunna förebygga prostatacancer. Studier har också visat på en förebyggande effekt mot hjärtinfarkt. Dessutom få du i dig en dos av betakaroten från moroten, som stärker ditt immunförsvar samt motverkar cancer. Drinken är också rik på vitamin A, som är viktigt för immunsystemet.

1 portion:1 röd paprika
1 stor tomat
2 dl färskpressad morotsjuice
1/2 msk pressad citronsaft


Gör så här:Mixa alla ingredienser i en mixer. Häll upp drinken i glas och servera genast.
Rensa kroppen med detox
Receptet kommer från boken “Gå ner i vikt med Detox”
(Ica bokförlag) av Ulrika Davidsson. Foto: Malte Danielsson.

Recept: Klorofylldrink

Rensa kroppen med detoxI denna gröna drink finns mängder av antioxidanten klorofyll, som har antibakteriella egenskaper. Med det menas att den är bakteriedödande, och den verkar även starkt renande på hela kroppen. Klorofyll är ett viktigt tillskott då det bidrar till att rena och syresätta blodet. Dessutom får du i dig antioxidanten lykopen från blodgrapefrukten som sägs göra dig lycklig!

1 portion:
10 cm gurka
en näve bladpersilja
1 stor pressad blodgrapefrukt
2 dl kolsyrat vatten


Gör så här:Mixa alla ingredienser i en mixer. Häll upp drinken i glas och servera genast.
Rensa kroppen med detox
Receptet kommer från boken “Gå ner i vikt med Detox”
(Ica bokförlag) av Ulrika Davidsson. Foto: Malte Danielsson.

Recept: C-vitaminbomb

Rensa kroppen med detoxI denna gula drink kryllar det av vitaminer och antioxidanter. Mango är en av de rikaste källorna till betakaroten och vitamin C, som båda är viktiga för att bygga upp ditt immunsystem, huden, håret och synen. Mango innehåller också mycket magnesium och kalcium som är bra för skelettet och tänderna.

1 portion:
1 mango
1 stor apelsin


Gör så här:Skala frukterna och skär i mindre bitar. Mixa dem i en mixer. Häll upp drinken i glas och servera genast
Rensa kroppen med detox
Receptet kommer från boken “Gå ner i vikt med Detox”
(Ica bokförlag) av Ulrika Davidsson. Foto: Malte Danielsson.

Goda detoxvaror

MAT ATT SATSA PÅ
Grönsaker
:
Broccoli
Paprika
Gurka
Groddar av olika slag
Morötter
Rödbetor
Spenat
Blomkål
Vit- och rödkål
Selleri
Tomater
Lök
Ärtor

Frukt & bär:
Äpplen
Apelsiner
Päron
Ananas
Banan
Vindruvor
Katrinplommon
Hallon, blåbär, körsbär, havtorn. svarta vinbär

Mat du kan äta lite av:
(protein och bra kolhydrater)

Lax, sardiner, makrill och strömming
Vit fisk
Räkor och andra skaljur
Bönor, linser och ärtor
Tofu
Quinoa
Dinkel
Bulgur
Råris
Fullkornspasta
Bovete
Fetaost
Chèvreost

Nyttiga fettkällor:
Avokado
Nötter, mandel och frön som till exempel linfrö
Oliv-och rapsolja
Linfröolja
Oliver

Ordlista:
Quinoa är frön av en sydamerikansk ört
Tofu liknar färskost men är gjord på sojabönor
Dinkel kallas också urvete eller speltvete
Bulgur är torkade och krossade korn från durumvete

Den mest populära hälsokuren just nu är att detoxa. Det handlar om att äta rätt, få kroppen i rätt balans och bli mindre trött, och bli fräschare och friskare.

Detox kommer från engelskans “detoxification” som betyder avgiftning. Förespråkarna menar att en detox-kur rensar kroppen från gifter och ohälsosamma bakterier och gör att vi mår bättre till både kropp och själ. Andra menar att de verkligt tunga gifterna lagras i vårt fett och där ligger de bra och säkert – går vi för snabbt ner i vikt kommer de för fort ut i kroppen för att det ska vara riktigt bra för oss.

Men redan på 70-talet användes fasta för att kroppen skulle “rensas” från slagg och gifter. Fast föda eller kaffe, vanligt te och alkohol var förbjudet och man levde på drycker som frukt- och grönsaksjuicer och örtteer under 7-10 dagar.  Det var tufft att inte få tugga och många fick huvudvärk i början men efter några dagar blev de närmast upprymda och fick massor av överskottsenergi.

Detox är ett modernt sätt att fasta, men i en mjukare form eftersom du får äta viss fast föda.  Och det är utan tvekan ett suveränt sätt att komma igång med nya sunda vanor. Genom att ta bort sötsaker och annat som innehåller tillsatser i kosten så mår du bättre. De flesta går också ner i vikt och det är egentligen vatten och en del muskelmassa som försvinner. Men det inspirerar ofta till en omläggning av kost- och levnadsvanor. Fortsätter du sedan att leva sunt kan du behålla viktnedgången och tappa ytterligare kilon.

Rensa kroppen med detox

Det finns många detox-kurer och preparat att köpa bland annat i hälsokostaffärerna men du kan komma långt genom att bara ändra på din kost. 

För grunden i ett detox-program är maten. Du äter bra och färska råvaror som innehåller massor med vitaminer och mineraler. Det kan handla om frukt och grönsaker, nötter, bönor och andra baljväxter. Genom att sortera bort skräpmaten blir du av med sötsuget och får mer näring.

SÅ HÄR GÖR DU

Steg 1: Förbered dig
* En kur ska helst pågå under sju dagar men du kan också känna dig för under en helg. Bestäm dig för att satsa och håll ut! Börja gärna på en torsdag eller fredag eftersom du då kan använda helgen till att ta det lugnt.

* Trappa ner ditt kaffedrickande innan du börjar detoxa, eftersom du lätt får huvudvärk om du slutar för tvärt med kaffet.

* Ladda ditt skafferi med goda detox-varor (se lista här intill) och njut medan du planerar din vecka. Släng skräpmaten!


Steg 2: Så ska du äta

* Drick mycket vatten, gärna med pressad citron, och gärna mellan måltiderna.

* Välj bort alkohol, kaffe och rökning.

* Drick örtte och grönt te istället för kaffe.

*Ät tre måltider och några mellanmål.

* Välj bort vitt mjöl, socker och alla typer av sötsaker, söta lightprodukter, kakor, bakverk och glass.

* Ät frukt och grönsaker, bönor och nötter. Även lite fisk, tofu och kyckling är tillåtet om det inte äts för ofta.

* Välj rena råvaror och rensa bort hel- och halvfabrikat.

* Salta mindre.

*Ät grönsakerna råa eller lätt tillagade. Satsa på ekologiska varor.

Steg 3: En vanlig detox-dag
* Börja dagen med ett glas vatten med pressad citron.

Frukost
: Havregryns- eller bovetegröt med äpple och krossat linfrö, müsli med nötter eller fruktsallad med dinkel. Komplettera med sojamjölk, yoghurt eller juice.
Mellanmål: Torkad frukt eller ½ dl osaltade nötter
Lunch: Grekisk sallad på tomat, svarta oliver, grönsallad, rödlök, fetaost och olivolja eller en mixad soppa med valfria grönsaker som morötter, kall kokt potatis, purjo- eller vanlig lök.
Mellanmål: stavar av morot eller bladselleri eller en fruktdrink
Middag: Böngryta med sås av tomat, lök och vitlök kompletterad med en grönsallad eller ugnsrostade grönsaker som selleri, morötter, paprika och lök
Kvällsmål: En halv avokado smaksatt med citron
Drycker: Vatten smaksatt med citron, grönt eller rött te eller något gott örtte.

* Vill du absolut ha mer protein till middag eller lunch komplettera då med en liten bit kokt lax eller kycklingfilé.

Steg 4: Träning under veckan
* Du ska ta det lugnt med hårdträning när du detoxar, vanliga promenader och simning är bra. Ta gärna 10 minuters vila under dagen. Ligg helt utsträckt och djupandas och upplev hur kroppen slappnar av. Lägg handen på magen och känn hur den höjs och sänks med andetagen. Stäng av TV:n och gå tidigare till sängs så att du får en extra timmes sömn.


Steg 5: Så fortsätter du!

* När du känner dig nöjd med din detox-vecka börja långsamt äta fler mejeriprodukter och mer protein. Men ta också chansen att ändra lite i din kost. Har du klarat dig utan sötsaker, vitt mjöl och halvfabrikat en vecka – varför inte avstå ytterligare en tid? När du nu ätit mycket gott med grön mat och mer frukt kanske det är något som regelbundet kan ingå i din veckomeny.

Scroll to Top