• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag kunde ha mist min syn!

  Ingrid Sörensen förstod att det inte bara var överansträngning när hennes synfält plötsligt stördes av en tunn svart kant i nederkanten av ögat. Hon ringde till ögonkliniken – och sedan gick allt rasande fort…

  Bild 1290394Ibland kan det vara bra att lita mer till sig själv och sin intuition än att lyssna på "goda" råd. Det vet Ingrid Sörensen i Landskrona. Tack vare att hon inte gav sig kunde synen på hennes öga räddas när hon drabbades en allvarlig ögonsjukdom.

   

   

   

   

   

   

  Ingrid, 55 år, sitter på en bänk i solskenet utanför sin bostad i ett hyreshus i Landskrona. Det är en härlig sommardag och hon har tagit med sig ett lagom klurigt korsord som hon ska ta itu med när samtalet med Hemmets Journal är klart.

  – Jag löser gärna kryss men för ett halvår sedan var det jättejobbigt. Då gick rutorna bara i kors för mig, säger hon.

  Ingrids liv förändrades drastiskt i mitten av oktober förra året, då hon plötsligt drabbades av närhinneavlossning på höger öga. Ordet näthinneavlossning var Ingrid bekant med, hon har arbetat inom vården som undersköterska i många år.


  Plötslig kant
  – Fast det var ju ingenting jag trott att just jag skulle få. Jag hade inte slagit ögat eller märkt något konstigt. Synen hade inte heller försämrats men rätt som det var det satt en tunn svart kant nertill i synfältet. Den bara kom helt plötsligt och jag tänkte att den försvinner väl lika fort som den kom…

  Men den obehagliga och konstiga svarta skuggan satt envist kvar. Det gick en vecka och Ingrid började misstänka att hon fått en blodpropp i ögat.

  – Så jag ringde till vårdcentralen, berättade om mitt problem och frågade om jag behövde få en remiss till en ögonläkare. En sköterska lugnade mig med att det är sådant man får när man ligger och läser.

  – Och hade jag lyssnat på henne hade jag förlorat synen på det ögat, konstaterar Ingrid sakligt så här efteråt.

  Bild 1290395


  Idag har Ingrid inga problem alls efter sin näthinneavlossningen, utom att hon kan se dubbelt ibland när hon är trött och tittar på TV. Men det är inte något som besvärar henne så mycket.

  Envis som hon är lät Ingrid sig inte nöja med sköterskans snabba diagnos utan ringde istället genast till ögonkliniken i Landskrona och fick tid samma eftermiddag. Och där fick hon ett verkligt chockbesked. Doktorn konstaterade att Ingrid måste till ögonkliniken i Lund för omedelbar behandling. Här gällde det att försöka rädda synen!

  – Han skrämde nästan slag på mig. Jag satt utanför undersökningsrummet och väntade på att de ögondroppar jag fått skulle verka och jag visste ingenting om framtiden. Skulle jag bli blind på ögat?

  Nästa morgon
  Ingrid fick åka taxi de få milen till Universitetssjukhuset i Lund. Där lugnade det ner sig litet. Paniken började lägga sig när läkarna förklarat vad som skulle hända härnäst.

  – I Lund blev jag noga undersökt och sedan blev jag inlagd. Nästa morgon fick jag något lugnande och opererades med så kallad mikrokirurgi i lokalbedövning. Det tog inte mer än ungefär tre kvart.

  – Avlossningen var så stor att det inte gick att operera med laser. Jag fick istället ett slags gummiband som håller samman ögat. Och så sprutade de in en gas som fyller ögat.

  – Jag är normalt väldigt tålig men jag tycker nog det varit skönare om jag blivit sövd, för det här med operation i ögat kändes litet extra obehagligt, säger Ingrid med en lätt rysning.

  Redan dagen efter operationen togs bandaget över ögat bort och Ingrid  fick åka hem till Landskrona igen – en omtumlade upplevelse rikare. På sjukhuset hade hon fått veta att om avlossningen hade gått så långt att den nått gula fläcken, det område av ögat där vårt skarpseende sitter, hade läkarna inte kunnat rädda synen.

  Bild 1290396En metod att behandla näthinneavlossning är att spänna ett silikonband på utsidan av ögat för att avlasta glaskroppsdragningen
  Nya rutiner
  När Ingrid kom hem till lägenheten var allt väldigt dimmigt och det första dygnet gjorde det ont i det opererade ögat. Det var blågrönt och svullet. Halva synfältet var borta för Ingrid men på sjukhuset hade hon fått goda försäkringar om att synen skulle återvända så småningom.

  – Och det gjorde den tack och lov och det började läka ganska fort. Fast det tog faktiskt nästan tre månader innan jag såg ordentligt med höger öga igen. 

  Det friska ögat drabbades i sin tur av överansträngning eftersom det fick bära hela lasset. Som ensamstående fick Ingrid också lägga om rutinerna för att klara vardagen på bästa möjliga sätt och hon höll sig mest hemma i lägenheten.

  – Besvären blev värre än jag räknat med och jag kunde inte titta på TV eller handarbeta. Jag brukar också läsa mycket i perioder, mest kristen litteratur eftersom jag är med i en frikyrkoförsamling. Det gick ju inte heller.

  – Nu fick jag lyssna på radion och på musik istället. Fast jag blev snabbt trött i huvudet och orken sinade.

  Inga problem idag
  Men trots allt gick läkningen som den skulle. Ingrid fick hoppfulla och glädjande besked på sina inplanerade återbesök hos ögonläkaren. Framåt jultid började allt bli som vanligt.

  – Dag för dag märkte jag att jag tack och lov såg allt bättre och det dimmiga försvann. 

  Och det var en glädjens stund när ögat läkt färdigt och hon äntligen kunde byta ut sina gamla glasögon mot nya progressiva!

  Ingrid har inga problem med sin näthinneavlossningen idag.
  – Ingenting egentligen, utom att jag kan se dubbelt ibland när jag är trött och tittar på TV. Men det är inte något som besvärar mig så mycket, säger hon.

  Vad som utlöste den plötsliga avlossningen av näthinnan vet inte Ingrid men hon är närsynt och har haft glasögon sedan hon var 18 år. Hon har fått besked om att närsynthet kan öka risken för avlossning.

  Hon har haft gott om tid att tänka och fundera under sjukdomsperioden. Också över det så populära begreppet egenvård.

  – Man pratar så mycket om egenvård idag. Jag tycker att det är jätteviktigt att det verkligen står i de här egenvårdshäftena att man ska kontakta ögonkliniken direkt om man märker något underligt med synen. Man ska söka genast! 

  Tankarna kommer
  Annars är sjukdomen och det dramatiska förloppet ingenting som Ingrid går och grunnar på. Hon har fullt upp med annat. I hennes lägenhet står flyttkartongerna packade. Nu bär det av till Helsingborg och en fin, nyrenoverad marklägenhet.

  I Helsingborg finns också den yngsta dottern.
  – Jag har två döttrar till som bor i göteborgstrakten och dem hälsar jag  på då och då, berättar Ingrid som förutom att gästa barnen tänker ägna resten av sommaren åt sköna bad, pyssel med pelargonerna hon ska skaffa till den nya balkongen och så handarbete förstås

  Men ibland kommer ändå tankarna…
  – Det kunde ha blivit en helt annan sommar för mig. Nu är jag bara så tacksam över att jag ser bra igen. Jag kom allt i väg i grevens tid!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!