I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!

Inga utslag, ingen nästäppa eller klåda. Nej, i år blir det picknick på ängen, och roliga utflykter med hela familjen för Tina Wiekel – allt tack vare en vaccinering utan vare sig sprutor eller biverkningar…

Läkarens kommentar

I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!Inger Dahlén är specialist i lungmedicin och allergisjukdomar på Läkemedelsverket, som just godkänt den nya vaccinationstabletten Grazax mot gräspollenallergi. Tabletten har effekt på immunförsvaret hos personer som inte tål frömjöl från gräs, och får nu också räknas in i högkostnadsskyddet.

Hur fungerar tabletten?– En pollenallergikers immunförsvar reagerar överdrivet och bildar antikroppar också mot “vanliga” ämnen i naturen.

Vi tror att Grazax kan blockera dessa antikroppar, så att verkningarna av hösnuvan blir lindrigare. Eller så gör tabletten den drabbade mer tolerant mot allergenen, i det här fallet frömjölet. Exakt vad som händer vet vi faktiskt inte än!


Är det besvärligt att medicinera med Grazax?– Man ska ta tabletten varje dag i minst fyra månader innan gräspollensäsongen startar i april-maj, och hålla på tills säsongen är över. Det kan bli viss effekt även om man börjar senare med tabletten. Annars får man vänta till året därpå. Första gången man provar Grazax ska man ha sällskap av en läkare med erfarenhet av att behandla allergisjukdomar. Det går bra med distriktsläkaren. Anledningen är förstås att gardera mot överkänslighetsreaktion. Många upplever att det kliar i svalget, men det brukar ge sig. Annars är biverkningarna få.


När tar man till den här utvägen mot allergin?– Man bör först ha provat med lindrande mediciner som Clarityn och Cetirizin några säsonger. De blockerar antihistaminet, det retande ämne som frigörs i kroppen vid en allergisk reaktion, och hjälper bra om man bara har måttliga besvär. Sedan ska man också ha provat ögondroppar och kortisonspray för näsan. De flesta av de här medicinerna är receptfria.

– Om de inte hjälper och man tycker pollensäsongen är odräglig kan det bli aktuellt med Grazax. Tabletten skrivs dock bara ut till personer som fyllt 18 år.

– Sprutvaccinering finns också sedan många år, men kräver många läkarbesök och kan i värsta fall ge svåra biverkningar. Tabletten är ett bra och ett enklare alternativ enligt de studier som gjorts på den. Ännu är den bara godkänd för behandling under en säsong, eftersom den är så pass ny. Men det ser lovande ut.

 

Varför blir så många allergiska nu för tiden?
– Det finns en ärftlig faktor. Men fler och fler drabbas. Allergi kan debutera när som helst i livet även om det är vanligast att den börjar i unga år.

– Om orsakerna finns olika teorier, som hygienhypotesen: Dagens barn har färre infektioner därför att de så ofta vaccineras eller behandlas med antibiotika. Därför får deras immunförsvar inte jobba tillräckligt och kan börja reagera överdrivet mot vanliga ämnen.

– Vad vi äter spelar också roll. I östländerna är folk sällan allergiska, vilket kan bero på att de äter annan mat, bland annat mycket mjölksyrad mat. Mjölksyrabakterier är snälla mot tarmen och finns bland annat i grönsaksinläggningar som surkål och i vissa sorters fil och yoghurt. Men hos oss i väst ser bakteriefloran i tarmen helt annorlunda ut nu jämfört med för 40–50 år sedan.

– Så har vi miljöpåverkan. Pollenallergier är vanligare i storstäder, vilket kan bero på att luftföroreningar gör pollenkornen mer aggressiva och slemhinnorna ömtåligare.

Kan man förebygga allergi?
– Utomhusmiljön ändrar vi inte på i brådrasket. Men visst kan vi själva göra en hel del för att minimera riskerna för våra barn:
• Rök inte.
• Amma så länge som möjligt.
• Se till att ha bra ventilation i hemmet, men vädra inte när pollenkoncentrationen är hög.
• Även om det inte är bevisat att mjölksyrade grönsaker förebygger allergi är det värt att prova.
– Däremot kan man visst ha hund eller katt hemma om barnet inte visar några allergisymtom. Det är först när/om så blir fallet som det är olämpligt med husdjur.

Forskas det mycket i allergimediciner?
– Nja, i så fall mer om att hitta orsakerna till allergierna så att vi kan förebygga dem. För patienter med svår allergisk astma finns numera en godkänd immunterapi med monoklonala antikroppar, som direkt kan blockera en del av immunförsvaret. Men den behandlingen används bara i mycket speciella fall.

Är du allergisk?

Pollenallergisk – eller “bara” förkyld?Pollensäsongen är ett gissel för var femte svensk, som reagerar mot frömjöl med rinnande ögon och näsa, våldsamma nysningar och kliande hud. Inga utflykter i det gröna för dem, alltså!

Björk-, al-, gråbo- och hasselallergi är vanligt, men allra vanligast är att man inte tål gräspollen. Därav etiketten “hösnuva”, som ju alla allergier av den här typen brukar kallas.

Ofta reagerar man också mot flera ämnen samtidigt, som tomater, jordgubbar, vissa frukter, choklad, katter, hundar…

Den som har pollenallergi kan få besvär från tidig vår till sen höst eftersom växterna blommar och spricker ut vid olika tidpunkter.

Hur vet man då att man är pollenallergisk och inte “bara” förkyld? Jo, det finns vissa hållpunkter:

• Vid allergi blir ögonen ofta röda och kliar. Näsan rinner och man kan nysa många gånger i rad.
• Vid allergi är snuvan oftast vattnig hela tiden, medan den tjocknar vid förkylning. Däremot kan man få nästäppa både av förkylning och av allergi.
• Allergi ger ingen feber.
• Allergikern blir ofta trött, irriterad och får ont i huvudet. Man kan också få röda kliande utslag på kroppen.

Behöver du en utredning?Rinner näsan, kliar ögonen och hjälper inte receptfria läkemedel? Be att få en allergiutredning och pricktest av husläkaren eller vårdcentralen. En bra vägledning är tidpunkten när besvären uppstår:

Vid lövsprickningstid – misstänk björk
Under högsommar – misstänk gräs
Under sensommar – misstänk gråbo.

Om besvären är akuta kan du få ögondroppar, nässpray eller tabletter. Börja gärna med detta någon vecka före säsong.

Antihistamin (som finns i Clarityn och Kestine) fungerar bra mot ögonbesvär, nysningar och rinnsnuva, dock mindre bra mot nästäppa.

Använd inte “vanliga” näsdroppar eller nässpray, de ska bara användas vid förkylning.

Allergivaccinering kan bli aktuell när annat inte hjälper eller om man riskerar att få astma. Då ges upprepade injektioner med små mängder av ämnet du är allergisk mot. Men behandlingen är långdragen och kan ge stora biverkningar.

Det här kan du göra självDet finns också en hel del knep för att förebygga besvär under pollensäsongen, om allergin inte är så svår att du behöver vaccinering:

• Följ pollenrapporterna via lokalradion eller nätet och håll dig inne när det är som värst.
• Kanske behöver du receptfria mediciner som Clarityn eller nässpray. Hör med vårdcentralen!
• Sov inte med öppet fönster.
• Stäng rutor och ventilation när du kör bil.
• Häng inte ut tvätt på tork utomhus när problemen är som värst
• Sitt inte i gräs och gosa inte med pälsdjur som varit i gräs
• Bär du kontaktlinser, hör med apotek och optiker om du får besvär
• Ring 112 eller kontakta sjukhusens akutmottagning om du får andnöd eller andra plötsliga andningsbesvär.

I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!Du nalkas ljuva sommar, heter det i psalmen som om någon månad ska sjungas på landets skolavslutningar.

Men för 25-åriga Tina Weikel var sommaren under många år minst av allt ljuv.

Det var ju just under den vackraste årstiden hon mådde som sämst. Då när vi vill vara ute så mycket som möjligt och njuta av sol, blommande trädgårdar och äta picknick på ängen. Visst gick Tina ut i alla fall, inte minst för lille Joakims skull. Hon kunde ju inte hålla sin pojke inomhus hela tiden! Men det hade sitt pris.

– Jag fick utslag i ansiktet, näsan täpptes igen och ögonen rann och kliade eftersom jag inte tål gräspollen.

– Jag har ätit mediciner i åratal. Först antihistaminet Clarityn och på senare år Kestine, som också hjälpte mot min pälsdjursallergi. Men jag fick ändå dras med många symtom på allergin. Tills nu…


Sista utvägen

Efter över 10 års svåra besvär under gräspollensäsongen kan Tina nu se sommaren an med glädje och tillförsikt. Ja, i år ska hon nog själv kunna klippa gräset utanför bostadsrätten i Bårslöv utanför Helsingborg, där hon lever med sambon Dennis och nu femårige Joakim.

Tack vare den nya vaccineringstabletten Grazax slipper hon ju eländet som ibland kunde dyka upp så tidigt som i april och vara ända till augusti-september.

– Det är helt fantastiskt, säger en glädjestrålande Tina.
– Det kändes som sista utvägen för mig. Och den fungerade! Jag har ätit tabletten varje dag sedan i mars förra året och under sommaren hade jag knappt några symtom alls. För första gången, sedan allergin bröt ut. Då gick jag i åttonde klass inne i Helsingborg, där jag växte upp.


I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!
Den här lilla vaccinationstabletten har gjort underverk. I mars förra året började Tina testa den, och när sommaren kom var allergibesvären borta!

Behållit humöret
Nu var Tina i och för sig inte helt obekant med allergisymtom. Hon har alla möjliga allergier, är alltså “korsallergisk” sedan unga år och det började med böjveckseksem när hon var riktigt liten.

– De sitter under rumpan, i armvecken och knävecken. Jag måste behandla dem med kortisonsalva och blir aldrig kvitt dem, har doktorn sagt. Fast att sola solarium någon gång i veckan hjälper faktiskt. Jag är även allergisk mot jordgubbar, tomater och chili, mot katter och mot nickel. När jag hade tandställning i gymnasiet blossade eksem upp i hela ansiktet… Jag har gått igenom hur många pricktester som helst för att få alla allergierna identifierade. Dessutom har jag ansträngnings- och förkylningsastma som jag håller i schack med Bricanyl…

Trots alla sina besvär har Tina lyckats behålla sitt goda humör.
– Ja, jag koncentrerar mig på det positiva. Jag mår ju bra i övrigt. Nu njuter jag av livet med familj och vänner och trivs toppen med mitt jobb som personlig assistent. Jag gick vårdlinjen på gymnasiet och utbildade mig då till undersköterska.


Bad om vaccinering
Tina har inte minst en avslappnad inställning till allergierna. Det innebär att hon städar “normalt”, vädrar trots eventuellt frömjöl i luften och till och med äter gula tomater och ett par jordgubbar under säsongen ibland.

– Man måste unna sig lite och jag brukar vara fiffig på att hitta lösningar. Men gräspollenallergin har varit värst att stå ut med. Den har ju saboterat den bästa tiden på året för mig och familjen.

Hösten 2005 bad Tina till sist sin läkare om att få sprutvaccinering mot allergin, en omständlig behandling som kan ge svåra biverkningar.

– Då sa doktorn att en studie var på gång om en tablett som verkade lovande, Grazax. Den förebygger allergin, precis som sprutorna, men är enkel att medicinera med eftersom man bara lägger den under tungan och låter den smälta. Den har också mycket lindrigare biverkningar. Möjligen kan det klia i svalget.


I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!
I sommar blir det många spännande äventyr för Tina och sonen Joakim. Platser som Legoland och djurparker har tidigare varit helt omöjliga för Tina att vistas på.

Annorlunda sommar
I mars förra året började Tina alltså med tabletten och fick inga biverkningar alls. När gräspollensäsongen sedan kom slapp hon besvär!

– Vänner och bekanta blev eld och lågor, de märkte ju skillnaden! Efter ett par veckor behövde jag inte ens ta Kestine. Det gör jag nu bara om jag ska besöka någon med katt hemma.

Tina vet inte riktigt varför just hon drabbades så hårt, men det kan vara ärftligt eftersom hennes mor också har känningar av gräspollenallergi. Nu hoppas hon innerligt att Joakim ska klara sig från gisslet.

– Men i sommar glömmer vi oro och bekymmer och överraskar Joakim med först en resa till Legoland på Jylland och sedan Knutenborg, där de har en fin djurpark. Och så tänkte vi hinna med High Chaparral i Småland…

I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!

Inga utslag, ingen nästäppa eller klåda. Nej, i år blir det picknick på ängen, och roliga utflykter med hela familjen för Tina Wiekel – allt tack vare en vaccinering utan vare sig sprutor eller biverkningar…

Läkarens kommentar

I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!Inger Dahlén är specialist i lungmedicin och allergisjukdomar på Läkemedelsverket, som just godkänt den nya vaccinationstabletten Grazax mot gräspollenallergi. Tabletten har effekt på immunförsvaret hos personer som inte tål frömjöl från gräs, och får nu också räknas in i högkostnadsskyddet.

Hur fungerar tabletten?– En pollenallergikers immunförsvar reagerar överdrivet och bildar antikroppar också mot “vanliga” ämnen i naturen.

Vi tror att Grazax kan blockera dessa antikroppar, så att verkningarna av hösnuvan blir lindrigare. Eller så gör tabletten den drabbade mer tolerant mot allergenen, i det här fallet frömjölet. Exakt vad som händer vet vi faktiskt inte än!


Är det besvärligt att medicinera med Grazax?– Man ska ta tabletten varje dag i minst fyra månader innan gräspollensäsongen startar i april-maj, och hålla på tills säsongen är över. Det kan bli viss effekt även om man börjar senare med tabletten. Annars får man vänta till året därpå. Första gången man provar Grazax ska man ha sällskap av en läkare med erfarenhet av att behandla allergisjukdomar. Det går bra med distriktsläkaren. Anledningen är förstås att gardera mot överkänslighetsreaktion. Många upplever att det kliar i svalget, men det brukar ge sig. Annars är biverkningarna få.


När tar man till den här utvägen mot allergin?– Man bör först ha provat med lindrande mediciner som Clarityn och Cetirizin några säsonger. De blockerar antihistaminet, det retande ämne som frigörs i kroppen vid en allergisk reaktion, och hjälper bra om man bara har måttliga besvär. Sedan ska man också ha provat ögondroppar och kortisonspray för näsan. De flesta av de här medicinerna är receptfria.

– Om de inte hjälper och man tycker pollensäsongen är odräglig kan det bli aktuellt med Grazax. Tabletten skrivs dock bara ut till personer som fyllt 18 år.

– Sprutvaccinering finns också sedan många år, men kräver många läkarbesök och kan i värsta fall ge svåra biverkningar. Tabletten är ett bra och ett enklare alternativ enligt de studier som gjorts på den. Ännu är den bara godkänd för behandling under en säsong, eftersom den är så pass ny. Men det ser lovande ut.

 

Varför blir så många allergiska nu för tiden?
– Det finns en ärftlig faktor. Men fler och fler drabbas. Allergi kan debutera när som helst i livet även om det är vanligast att den börjar i unga år.

– Om orsakerna finns olika teorier, som hygienhypotesen: Dagens barn har färre infektioner därför att de så ofta vaccineras eller behandlas med antibiotika. Därför får deras immunförsvar inte jobba tillräckligt och kan börja reagera överdrivet mot vanliga ämnen.

– Vad vi äter spelar också roll. I östländerna är folk sällan allergiska, vilket kan bero på att de äter annan mat, bland annat mycket mjölksyrad mat. Mjölksyrabakterier är snälla mot tarmen och finns bland annat i grönsaksinläggningar som surkål och i vissa sorters fil och yoghurt. Men hos oss i väst ser bakteriefloran i tarmen helt annorlunda ut nu jämfört med för 40–50 år sedan.

– Så har vi miljöpåverkan. Pollenallergier är vanligare i storstäder, vilket kan bero på att luftföroreningar gör pollenkornen mer aggressiva och slemhinnorna ömtåligare.

Kan man förebygga allergi?
– Utomhusmiljön ändrar vi inte på i brådrasket. Men visst kan vi själva göra en hel del för att minimera riskerna för våra barn:
• Rök inte.
• Amma så länge som möjligt.
• Se till att ha bra ventilation i hemmet, men vädra inte när pollenkoncentrationen är hög.
• Även om det inte är bevisat att mjölksyrade grönsaker förebygger allergi är det värt att prova.
– Däremot kan man visst ha hund eller katt hemma om barnet inte visar några allergisymtom. Det är först när/om så blir fallet som det är olämpligt med husdjur.

Forskas det mycket i allergimediciner?
– Nja, i så fall mer om att hitta orsakerna till allergierna så att vi kan förebygga dem. För patienter med svår allergisk astma finns numera en godkänd immunterapi med monoklonala antikroppar, som direkt kan blockera en del av immunförsvaret. Men den behandlingen används bara i mycket speciella fall.

Är du allergisk?

Pollenallergisk – eller “bara” förkyld?Pollensäsongen är ett gissel för var femte svensk, som reagerar mot frömjöl med rinnande ögon och näsa, våldsamma nysningar och kliande hud. Inga utflykter i det gröna för dem, alltså!

Björk-, al-, gråbo- och hasselallergi är vanligt, men allra vanligast är att man inte tål gräspollen. Därav etiketten “hösnuva”, som ju alla allergier av den här typen brukar kallas.

Ofta reagerar man också mot flera ämnen samtidigt, som tomater, jordgubbar, vissa frukter, choklad, katter, hundar…

Den som har pollenallergi kan få besvär från tidig vår till sen höst eftersom växterna blommar och spricker ut vid olika tidpunkter.

Hur vet man då att man är pollenallergisk och inte “bara” förkyld? Jo, det finns vissa hållpunkter:

• Vid allergi blir ögonen ofta röda och kliar. Näsan rinner och man kan nysa många gånger i rad.
• Vid allergi är snuvan oftast vattnig hela tiden, medan den tjocknar vid förkylning. Däremot kan man få nästäppa både av förkylning och av allergi.
• Allergi ger ingen feber.
• Allergikern blir ofta trött, irriterad och får ont i huvudet. Man kan också få röda kliande utslag på kroppen.

Behöver du en utredning?Rinner näsan, kliar ögonen och hjälper inte receptfria läkemedel? Be att få en allergiutredning och pricktest av husläkaren eller vårdcentralen. En bra vägledning är tidpunkten när besvären uppstår:

Vid lövsprickningstid – misstänk björk
Under högsommar – misstänk gräs
Under sensommar – misstänk gråbo.

Om besvären är akuta kan du få ögondroppar, nässpray eller tabletter. Börja gärna med detta någon vecka före säsong.

Antihistamin (som finns i Clarityn och Kestine) fungerar bra mot ögonbesvär, nysningar och rinnsnuva, dock mindre bra mot nästäppa.

Använd inte “vanliga” näsdroppar eller nässpray, de ska bara användas vid förkylning.

Allergivaccinering kan bli aktuell när annat inte hjälper eller om man riskerar att få astma. Då ges upprepade injektioner med små mängder av ämnet du är allergisk mot. Men behandlingen är långdragen och kan ge stora biverkningar.

Det här kan du göra självDet finns också en hel del knep för att förebygga besvär under pollensäsongen, om allergin inte är så svår att du behöver vaccinering:

• Följ pollenrapporterna via lokalradion eller nätet och håll dig inne när det är som värst.
• Kanske behöver du receptfria mediciner som Clarityn eller nässpray. Hör med vårdcentralen!
• Sov inte med öppet fönster.
• Stäng rutor och ventilation när du kör bil.
• Häng inte ut tvätt på tork utomhus när problemen är som värst
• Sitt inte i gräs och gosa inte med pälsdjur som varit i gräs
• Bär du kontaktlinser, hör med apotek och optiker om du får besvär
• Ring 112 eller kontakta sjukhusens akutmottagning om du får andnöd eller andra plötsliga andningsbesvär.

I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!Du nalkas ljuva sommar, heter det i psalmen som om någon månad ska sjungas på landets skolavslutningar.

Men för 25-åriga Tina Weikel var sommaren under många år minst av allt ljuv.

Det var ju just under den vackraste årstiden hon mådde som sämst. Då när vi vill vara ute så mycket som möjligt och njuta av sol, blommande trädgårdar och äta picknick på ängen. Visst gick Tina ut i alla fall, inte minst för lille Joakims skull. Hon kunde ju inte hålla sin pojke inomhus hela tiden! Men det hade sitt pris.

– Jag fick utslag i ansiktet, näsan täpptes igen och ögonen rann och kliade eftersom jag inte tål gräspollen.

– Jag har ätit mediciner i åratal. Först antihistaminet Clarityn och på senare år Kestine, som också hjälpte mot min pälsdjursallergi. Men jag fick ändå dras med många symtom på allergin. Tills nu…


Sista utvägen

Efter över 10 års svåra besvär under gräspollensäsongen kan Tina nu se sommaren an med glädje och tillförsikt. Ja, i år ska hon nog själv kunna klippa gräset utanför bostadsrätten i Bårslöv utanför Helsingborg, där hon lever med sambon Dennis och nu femårige Joakim.

Tack vare den nya vaccineringstabletten Grazax slipper hon ju eländet som ibland kunde dyka upp så tidigt som i april och vara ända till augusti-september.

– Det är helt fantastiskt, säger en glädjestrålande Tina.
– Det kändes som sista utvägen för mig. Och den fungerade! Jag har ätit tabletten varje dag sedan i mars förra året och under sommaren hade jag knappt några symtom alls. För första gången, sedan allergin bröt ut. Då gick jag i åttonde klass inne i Helsingborg, där jag växte upp.

I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!
Den här lilla vaccinationstabletten har gjort underverk. I mars förra året började Tina testa den, och när sommaren kom var allergibesvären borta!

Behållit humöret
Nu var Tina i och för sig inte helt obekant med allergisymtom. Hon har alla möjliga allergier, är alltså “korsallergisk” sedan unga år och det började med böjveckseksem när hon var riktigt liten.

– De sitter under rumpan, i armvecken och knävecken. Jag måste behandla dem med kortisonsalva och blir aldrig kvitt dem, har doktorn sagt. Fast att sola solarium någon gång i veckan hjälper faktiskt. Jag är även allergisk mot jordgubbar, tomater och chili, mot katter och mot nickel. När jag hade tandställning i gymnasiet blossade eksem upp i hela ansiktet… Jag har gått igenom hur många pricktester som helst för att få alla allergierna identifierade. Dessutom har jag ansträngnings- och förkylningsastma som jag håller i schack med Bricanyl…

Trots alla sina besvär har Tina lyckats behålla sitt goda humör.
– Ja, jag koncentrerar mig på det positiva. Jag mår ju bra i övrigt. Nu njuter jag av livet med familj och vänner och trivs toppen med mitt jobb som personlig assistent. Jag gick vårdlinjen på gymnasiet och utbildade mig då till undersköterska.


Bad om vaccinering
Tina har inte minst en avslappnad inställning till allergierna. Det innebär att hon städar “normalt”, vädrar trots eventuellt frömjöl i luften och till och med äter gula tomater och ett par jordgubbar under säsongen ibland.

– Man måste unna sig lite och jag brukar vara fiffig på att hitta lösningar. Men gräspollenallergin har varit värst att stå ut med. Den har ju saboterat den bästa tiden på året för mig och familjen.

Hösten 2005 bad Tina till sist sin läkare om att få sprutvaccinering mot allergin, en omständlig behandling som kan ge svåra biverkningar.

– Då sa doktorn att en studie var på gång om en tablett som verkade lovande, Grazax. Den förebygger allergin, precis som sprutorna, men är enkel att medicinera med eftersom man bara lägger den under tungan och låter den smälta. Den har också mycket lindrigare biverkningar. Möjligen kan det klia i svalget.

I år får jag en sommar i det gröna – en liten tablett har förändrat allt!
I sommar blir det många spännande äventyr för Tina och sonen Joakim. Platser som Legoland och djurparker har tidigare varit helt omöjliga för Tina att vistas på.

Annorlunda sommar
I mars förra året började Tina alltså med tabletten och fick inga biverkningar alls. När gräspollensäsongen sedan kom slapp hon besvär!

– Vänner och bekanta blev eld och lågor, de märkte ju skillnaden! Efter ett par veckor behövde jag inte ens ta Kestine. Det gör jag nu bara om jag ska besöka någon med katt hemma.

Tina vet inte riktigt varför just hon drabbades så hårt, men det kan vara ärftligt eftersom hennes mor också har känningar av gräspollenallergi. Nu hoppas hon innerligt att Joakim ska klara sig från gisslet.

– Men i sommar glömmer vi oro och bekymmer och överraskar Joakim med först en resa till Legoland på Jylland och sedan Knutenborg, där de har en fin djurpark. Och så tänkte vi hinna med High Chaparral i Småland…

Scroll to Top