• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mina höga kolesterolvärden skrämde mig – nu håller jag dem nere med korn!

  Gunilla Alm har alltid tyckt om att röra på sig och hon tänker på vad hon äter. Att hennes kolesterolvärden var så höga förvånade och skrämde henne. Medicin hjälpte visserligen, men Gunilla hade läst om ett pulver av säd...

  Bild 1289461
  En daglig promenad på tre kilometer, träning på gym och långfärdsskridskor på vintern är några av Gunillas aktiviteter. Numera är det ännu viktigare för henne än tidigare att motionera.  När Gunilla Alm köpte hem ett nytt pulver från hälsokostbutiken var maken Lennart Alm mycket skeptisk. Idag hjälper han henne att beställa pulver via internet. Det visade sig nämligen att det gjorde underverk för hennes höga kolesterolvärden.

  – Jag vill allt ha henne kvar några år till och kan man mota det här på naturlig väg så att det ju jättebra. Jag tycker att saker och ting ska vara vetenskapligt testade, men Gunillas förbättring har övertygat mig, säger han med eftertryck och lägger armen runt Gunillas axlar. Hon tittar upp på maken och skrattar. De har varit gifta i 40 år och det här är nog första gången som han inte rynkar på näsan åt ett naturpreparat.

  Det var vid en vanlig hälsokontroll hos företagshälsovården som man upptäckte Gunillas förhöjda kolesterolvärden. Hon har alltid tyckt om att röra på sig och hon är en aktiv person utan övervikt. Att det skulle vara något fel på hennes kolesterolvärden hade varken hon eller maken haft en tanke på.


  Var allvarligt
  Nu visade det sig dock att de var så höga att företagshälsovården uppmanade henne att kontakta sin läkare på vårdcentralen i Örebro, där hon bor.

  – Läkaren vid vårdcentralen var riktigt sträng och sa att det här var allvarligt. Då kom ju tankarna på vad det skulle kunna innebära. Det otäcka var att jag kände mig helt frisk, fastän jag löpte stor risk att drabbas av hjärtinfarkt eller en propp. Det är väldigt lurigt, säger 63-åriga Gunilla.

  Läkaren tog nya prover och skrev ut medicin. Först i en relativt låg dos, men senare fick han lov att höja dosen. Först sedan dosen höjts blev värdena bättre, säger Gunilla, som efter upptäckten kunnat konstatera att sjukdomen troligtvis är ärftlig. Alla hennes syskon har förhöjda värden, liksom även familjens egna barn, fastän de alla lever sunt och tränar flitigt. Det känns ju inget vidare att man har givit det här vidare till sina barn, säger hon.

  Det var efter något års medicinering som hon läste om ett nytt naturmedel i en tidning. Det hette Aktivt korn och var gjort av vanlig svensk säd. Det ville hon prova, men först pratade hon med sin läkare på vårdcentralen.

  Bild 1289462
  Det höga kolesterolvärdet har fått Gunilla att tänka ännu mer på vad hon äter. Osten är exempelvis utbytt mott en fettsnål variant.  Skulle testa

  – Han sa att säd i sig är kolesterolsänkande och  tyckte att jag kunde testa. Men han ville att jag skulle fortsätta med den vanliga medicinen också, berättar Gunilla.

  Innan Gunilla satte igång med pulvret tog läkaren nya prover för att man skulle se om det hade någon effekt. Från början hade Gunilla ett kolesterolvärde på 9, men efter ett års medicinering låg nu det sammanlagda värdet på strax under 5, vilket är precis under gränsvärdet för vad som är godtagbart. Det onda kolesterolet, LDL, låg på 3,1 mol, alltså något över gränsvärdet.

  Efter en månad med det nya tillskottet, som Gunilla rörde ut i apelsinjuice, besökte hon sin läkare igen och tog nya prover. Både läkaren och Gunilla blev positivt överraskade.

  – Han sa att han var väldigt förvånad. Nu hade det onda kolesterolet sjunkit från 3,1 till 1,1 mmol, berättar hon.

  Men när Gunilla skulle köpa mer av pulvret på sin hälsokostaffär upptäckte hon att det hade ökat ordentligt i pris på bara några veckor. Då fick hon hjälp av maken att leta rätt på preparatet via internet och att beställa på postorder. Idag har Gunilla ett ordentligt lager hemma, men hon tänker också på att äta någorlunda hälsosamt.

  – Vi äter rätt nyttig mat, men för mig är osten den stora boven. Jag älskar ost, men har insett att det faktiskt finns god, fettsnål ost också och dessutom andra pålägg som är goda, säger hon.


  Tidig pension
  Hon har alltid tyckt om att röra på sig, men nu känns det ännu viktigare. Sommartid startar hon och maken dagen med en tre kilometer lång promenad från sommarstugan innan de hoppar i sjön för en simtur, och även vintertid ser hon till att få sin dagliga promenad. Dessutom tränar hon på gym för att hålla sig smidig och åker då och då långfärdsskridskor tillsammans med Lennart när isarna ligger frusna.

  Efter ett långt yrkesliv som lärare gick hon i förtida pension för två år sedan, bland annat för att kunna hälsa på och följa sina barnbarns utveckling. Idag har makarna två små barnbarn i Stockholm och ett litet barnbarn i Uppsala.

  – Nu när vi båda är lediga åker vi dit ofta och hälsar på, säger Gunilla, som också ägnar en del av sin tid åt körsång. Att sjunga gospel och pop tillsammans med 200 andra i en jättekör är en glädjekick som håller länge.

  Bild 1289463
  69-åriga maken Lennart är skeptisk till hälsoprodukter, men numera är han lika övertygad som Gunilla om att korn-pulvret har verkan.  – Efteråt är man pigg och hes och har fullt med musik i huvudet, säger hon.

  Att hon njuter av livet är det ingen tvekan om och hon är mycket tacksam för att hennes höga kolesterolvärden upptäcktes i tid, innan hon drabbades av någon livshotande sjukdom.

  – Livet är så härligt och jag är tacksam varje dag, säger Gunilla, som bara upptäckt en enda biverkning av pulvret. Plötsligt märkte hon att byxorna var lite för stora och att hon fick dra åt bältet ett hack till.

  – Jag har nog gått ner ett par kilo i vikt, men det var ingenting som jag hade tänkt mig. Men det är nog så att jag äter lite mindre nu, eftersom pulvret gör att jag känner mig mätt rätt länge, säger hon.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!