Sockerkaka med lingon och kolasås

Lingon och kolasås, en oslagbar kombination! Den här sockerkakan går åt i ett nafs.

12 bitar

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g frysta lingon

Kolasås

2 dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk smör

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2

Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Häll i smörblandningen och blanda till en jämn smet. Vänd i lingonen.

3

Häll smeten i en smord och bröad form, 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Kontrollera med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna 10 minuter i formen innan den stjälps upp.

4

Kolasås: Koka grädde, socker och sirap på ganska hög värme tills såsen tjocknar. Vispa i smöret. Låt såsen kallna. Servera till kakan.

Scroll to Top