Undersköterskan Christin gömmer bokpaket på stan – för att sprida glädje till andra

Det började under pandemin, när Christin Lindoff var uttråkad och tänkte på sina isolerade medmänniskor. Då kom hon på att hennes utlästa pocketböcker skulle kunna glädja någon annan – i ett anonymt paket.

Hon är en riktig glädjespridare, har ett stort och varmt hjärta och trivs som allra bäst när hon får göra gott för andra. Lägg också till en positiv livssyn och ett stycke busighet och bilden av 44-åriga Christin Lindoff är komplett.

Christin Lindoff

Ålder: 44 år.
Familj: Sambon Daniel Wetterheim, 49, och barnen Ludvig, 21, Gustav, 19, och Elin, 18.
Bor: I Ölmstad, mellan Jönköping och Gränna.
Gör: Jobbar som undersköterska.

Sina positiva egenskaper har hon stor nytta av i sitt arbete som undersköterska på barnavdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Men det slutar inte där. När hon är ledig lägger hon nämligen ut hemliga bokpaket i Jönköping och Ölmstad, där hon bor. Den som hittar paketet får ta det och får också ta del av en anonym kärlekshälsning från Christin.

– Ibland står jag kvar en bit därifrån och smygkikar för att se vem som hittar paketet.

Kanske är hon släkt med tomten själv. Tomten älskar ju att ge, utan att få något igen, och likadant är det med Christin. Hennes generositet kostar en slant – men det bekymrar henne föga, bara hon kan dela med sig av en fin läsupplevelse till sina medmänniskor.

Christin slår in ett av sina bokpaket. Är man boktomte så är man!

Har lagt ut bokpaket sedan pandemin

Christin är född och uppvuxen i Gränna men mötte tidigt kärleken i form av Daniel, som bor på en gård i Ölmstad, mellan Gränna och Jönköping. Flyttlasset gick och för 20 år sedan byggde de ett nytt hus på gården, där de alltjämt bor kvar.

Familjen består också av barnen Ludvig, Gustav och Elin samt två katter och en hund. De har också lite hönor som förser dem med ägg, vilka kommer väl till pass när hon bakar. Och det gör hon ofta och gärna, inte minst så här till jul.

– Jag älskar julen och tycker om alla julbestyr, förklarar hon. När jag är ledig gillar jag att pyssla och baka och har alltid något på gång.

Doften av nybakade lussekatter sprider sig ut i hallen när vi hälsar på. Hemmet är pyntat, i fönstren hänger nystrukna gardiner och i fönstren glimmar adventsljusstakarna ikapp med julsnön som fallit över gården.

Julgodiset är färdigt, granen klädd och pepparkakorna och andra småkakor bakade. Men i Christins värld är det julafton nästan varje dag, året runt.

Sedan våren 2020, under den långa pandemin, har hon, likt en hemlig tomtenisse, lagt ut sina bokpaket.

– Jag var lite uttråkad och bestämde mig för att hitta på något, säger hon. Jag ville göra något roligt och annorlunda – dels för egen del, dels för att glädja andra.

Varifrån idén kom har hon ingen aning om. Hon har aldrig hört talas om något liknande men fick för sig att hon skulle slå in böcker i fint papper och lägga ut paketen på olika ställen där människor rör sig. Hon skulle också skriva en liten personlig hälsning utan att avslöja sitt namn.

– Jag älskar att läsa och köper ofta pocketböcker, säger hon. Och när jag läst dem ligger de mest och skräpar och tar en massa plats. Bättre då att ge dem en andra chans och låta böckerna komma till glädje på annat håll.

Några gånger har Christin lämnat paket i en busskur.

Läser och delar med sig av all sorts litteratur

Självklart har hon några favoriter som hon vill läsa om och dem behåller hon. Men de böcker som hon inte avser att läsa om slår hon in och delar frikostigt med sig av.

Sedan lägger hon ut sina hemliga paket på platser där människor är i omlopp. Hon har placerat sina gåvor vid busshållplatser, på parkbänkar och några i kundvagnar i butiker.

– Det roligaste stället var en chipshylla i en butik, berättar hon. Där gömde jag ett paket, stod kvar och smygkikade och log för mig själv när en kund dök upp. Jag hörde henne säga: ”Nej, men vad är det här?!”

I chipshyllan kan man hitta överraskningar!

Hon gör allt för att inte bli upptäckt, men vid några tillfällen har det hänt att hon blivit påkommen. Det har lett till ett gott skratt hos både henne och mottagaren. Att någon självmant lägger ut paket tillhör knappast vanligheterna.

– Jag lägger ut sju böcker i taget och allt som allt har jag gett bort ett 20-tal, säger hon. Det är allt från deckare till biografier – jag är allätare.

Nu hoppas Christin att fler ska ta efter hennes idé och glädja okända människor med ett litet paket och att hennes initiativ ska sprida sig likt ringar på vattnet.

– Fast nu har det ju avslöjats vem jag är, så jag är inte så hemlig längre, säger hon med ett skratt. Jag kanske får hitta på något annat och jag har några idéer. Fast dem behåller jag för mig själv!

Scroll to Top