Stefan och Annelie blev kära efter första kyssen – på nyårsafton: ”Det kändes rätt”

Nyårsafton är en extra speciell dag för Stefan och Annelie. Det var nämligen den dagen de träffades och blev ett par. 35 år senare är de fortfarande lika kära i varandra och lyckliga tillsammans.

Hemmets Journal är på ­besök hemma hos makarna ­Göransson i Hjortshög, en mil norr om Helsingborg.

På nyårsafton firar de att de har varit tillsammans i 35 år.

– Det var lite mot alla odds. Många av våra vänner trodde aldrig att det skulle hålla ­mellan oss, säger hon.

Men belackarna fick fel. Stefan och Annelie kan se ­tillbaka på ett långt, händelserikt liv tillsammans med tre barn, varav ett gemensamt.

– Men det gick fort i början och det var väl det många ­reagerade på, säger han. Två månader efter att vi ­träffats flyttade jag in hos Annelie och inom ett år gifte vi oss och skaffade det här huset tillsammans.

Annelie och Stefan gifte sig i Röstånga ett halvår efter att de träffades. Foto: Privat

Båda var ensamstående med var sitt barn

Men om vi ska ta allt från ­början får vi backa bandet till 1987, då tv-serien Svenska hjärtan visades på SVT, filmen Full metal jacket hade premiär på biograferna och Foreigners I want to know what love is låg på topplistorna.

Nyårsafton det året fyllde Stefans gode vän Bengt 30 år och det skulle firas av kompisgänget med en nyårssupé på restaurangen och nattklubben Le Cardinal i Helsingborg.

– Det var innestället i stan på den tiden och vi skulle fira Bengt rejält, berättar Stefan som då själv precis fyllt 30 år.


LÄS ÄVEN: Ragnhild och Bert-Inge möttes på tågluff 1972: ”Vi var ett par från första kyssen”


LÄS ÄVEN:

Han var vid den tiden ensamstående pappa till en liten son på 7 år och arbetade med kylaggregat på lastbilar. Trots att de hade flera gemensamma vänner, bland andra Stefans kompis Bengt, hade han aldrig träffat Annelie, som var nyskild och hade en liten dotter på 3 år.

– Dagen före nyårsafton kom Bengt in tillsammans med Stefan på frisörsalongen där jag jobbade. Jag tyckte ­direkt att det var något ­speciellt med honom, minns Annelie med ett leende.

Annelie hade inga nyårsplaner

När Bengt fick veta att ­Annelie inte hade några ­speciella planer för hur hon skulle fira nyårsafton frågade han henne om hon inte kunde tänka sig att följa med till Le Cardinal.

– Eftersom jag kände flera av killarna sedan tidigare tyckte jag att det lät trevligt.

Men för Stefan innebar en nyårssupé på ett inneställe vissa praktiska problem.

– Haha! Ja, jag är ingen slips- och kavajkille, så jag fick låna en avdankad kostym av min bror, berättar han.

– Jag kommer ihåg att den var för liten och stramade över bröstet, men du var snygg ändå, säger Annelie med ett leende.

35 år senare kysser Stefan och Annelie fortfarande varandra med äkta kärlek. Foto: Per-Ola Ohlsson

Kysstes på dansgolvet

På nyårsafton träffades de på en förfest hos Bengt innan de gick till nattklubben. Annelie var den enda tjejen i sällskapet.

– Jag tyckte synd om henne när de andra bara pratade om motorcyklar, så jag ägnade henne lite extra uppmärksamhet, berättar Stefan.

Redan där började ett ömsesidigt intresse växa fram. Det förstärktes sedan under nyårssupén.

– Jag har inget som helst minne av vad vi åt. Annelie och jag hade bara ögon för varandra under middagen.

Efter desserten gick de ner till dansgolvet, där Always on my mind av Pet Shop Boys och andra hitlåtar från slutet av 1987 spelades. Stefan fick första dansen med Annelie.


LÄS ÄVEN: Tunnelraset krossade äktenskapet – 42 år efter skilsmässan vaknade kärleken på nytt


– Efteråt skulle jag tacka henne för dansen med en puss. Då kastade hon sig om halsen på mig och gav mig en rejäl kyss, säger Stefan med ett leende och lägger armen om sin hustru, som satt sig bredvid honom i soffan i deras ombonade, mysiga vardagsrum.

– Det kändes rätt, så det var inte något konstigt med det, säger hon. Stefan stack ut i mängden och jag tyckte att han verkade vara en trevlig kille.

Men även om de båda tyckte att det var kärlek vid första ögonkastet blev Stefan lite fundersam när hon hellre ville stå och dricka champagne med Bengt och några andra killar vid tolvslaget än följa med honom ut och avfyra raketer.

– Jag blev lite härsken, men lite senare tog jag hennes hand och det föll i god jord.

Stefan och Annelie med gemensamma dottern Therese som nyfödd. Foto: Privat

Varken Stefan eller Annelie var ute efter en ny relation

Natten tillbringade det nyförälskade paret i hennes lägenhet. Morgonen därpå åkte Stefan hem till sin mamma, som passat hans son under nyårsnatten.

– Mamma upptäckte att det hänt något speciellt och sa att jag såg förlorad ut.

Stefan och Annelie bestämde inte att de skulle träffas igen när han åkte från henne på nyårsdagens morgon.

– Jag var inte alls inriktad på att skaffa en ny relation. Jag var ganska trött på män och var helt inne på att skaffa ett bra liv tillsammans med min dotter, säger hon.

– Lite så var det för mig också, säger han. Jag var trött på utelivet och det ständiga raggandet och tillbringade de flesta helgerna tillsammans med min son på min fars gård i Röstånga.

Men under nyårsnatten hände något som gjorde att Stefan inte kunde släppa tankarna på Annelie. Så fort han kommit hem och duschat satt han otåligt och väntade tills han tyckte att det var en lämplig tid att ringa upp henne.

– Jag ringde och sa att jag kommer nu. Sedan slängde jag på luren innan hon hann svara, säger han med ett leende.

Annelie älskar att måla och har en egen ateljé i parets villa norr om Helsingborg. Foto: Per-Ola Ohlsson

Paret flyttade ihop och förlovade sig

Resten är historia, som det heter – och det gick med en rasande fart. Stefan och Annelie tillbringade så mycket tid tillsammans som de kunde, oftast hos henne. Den 1 mars flyttade han och sonen André in i Annelies och hennes dotter Sofias lägenhet.

– Jag var lite nervös inför att säga upp min lägenhet. Det var svårt att få lägenheter i Helsingborg redan på den tiden, men man vågade mer då. Det fick bära eller brista.


LÄS ÄVEN: Ungdomskärlekarna återfann varandra som vuxna: ”Då fanns det inga frågetecken”


En månad efter att de blev sambor förlovade de sig.

– Vi förlovade oss den 2 april eftersom ingen skulle kunna säga att det var ett aprilskämt. Jag ville att vi skulle förlova och gifta oss för att det skulle kännas seriöst, säger hon.

Annelie och Stefan har ett stort trädgårdsintresse gemensamt. Foto: Per-Ola Ohlsson

Köpte renoveringsobjekt och flyttade till landet

Redan samma sommar gifte de sig vid en borgerlig ceremoni på hans fars gård i Röstånga – och samma höst köpte de renoveringsobjektet i Hjortshög som de renoverat till sitt drömhem.

– Vi ville båda ut på landet. För mig var det inget konstigt eftersom jag kommer från landsbygden och alltid varit lite bonnig. Men för Annelie, som är en stadsmänniska, var det en omställning.

– Det har jag aldrig ångrat. Jag tog både körkort och jägarexamen efter att vi flyttade hit. Och jag har lärt mig att gå med gummistövlar, säger hon.


LÄS ÄVEN: Hemlöse fiskaren Nicolas fann kärleken i svenska Frida: ”Tveksamt om jag hade levt utan henne”


När de flyttade in i huset var Annelie gravid. Deras dotter Therese föddes i maj 1989.

För ett par år sedan gick de båda i pension för att få mer tid till varandra, barnbarnen och intressen som trädgården, matlagning och jakt.

– Jag började jaga eftersom det var enda chansen att få se en skymt av Stefan under älgjakten på höstarna. Men det största gemensamma intresset vi har haft har alltid varit att vi ville bilda familj, säger hon.

­Stefan och Annelie Göransson

Ålder: 65 respektive 63 år.
Familj: Barnen André, 43, Sofia, 37, och Therese, 33, och fem barnbarn.
Bor: Villa i Hjortshög, norr om Helsingborg.
Gör: Pensionärer.

Scroll to Top