Så lyckades Victor Lustig sälja Eiffeltornet – två gånger

Först lyckades han sälja hela Eiffeltornet till en skrothandlare. Sedan en gång till. Är Victor Lustig kanske historiens främste skojare?

På sin ålders höst författade han ett slags “Bluffarens manifest”, där han slog fast vikten av att:

  • Klä sig snyggt.
  • Aldrig verka skrytsam.
  • Alltid hålla med “klienten” i åsikter om politik och religion.
  • Gärna dra en fräckis.

Om det var dessa budord som hjälpte Victor Lustig att genomföra världens fräckaste bedrägeri är förstås oklart. Snarare handlade det nog om en stark känsla för sina medmänniskors medfödda girighet.

Året var 1925 när 35-åringen från Arnau i nuvarande Tjeckien, fick sin geniala idé. Få inser idag att Eiffeltornet hade byggts som en tillfällig skapelse till Världsutställningen 1889. På senare år hade den börjat rosta och flagna. Sågs mest som en utgiftspost för bekymrade myndigheter.

Hade affärer med Al Capone

“Jag har fått statens uppdrag att sälja tornet” förklarade han för fem utvalda affärsmän som inbjudits till en elegant svit på lyxhotellet Crillon i Paris. “Men frågan är så känslig att förhandlingarna måste ske i tysthet.”

Framför allt en av männen högg på betet. André Poisson var skrothandlare med ambitioner. När hans fru fick höra om affären blev hon dock misstänksam. Varför detta hemlighetsmakeri?

Nu fick Lustig sin andra snilleblixt. Han bad Poisson om ännu mera pengar, som han förklarade skulle
gå till mutor av berörda tjänstemän.

LÄS ÄVEN: Harry Powers sökte livskamrat – var ute efter sitt nästa offer

Det var ett förfarande som skrothandlaren var väl förtrogen med. Hundratusentals francs rikare kunde Lustig snart sätta sig på ett tåg och försvinna till Venedig.

Men den förväntade polisanmälan uteblev. Poisson skämdes så mycket att han höll tyst. Med blodad tand återvände Lustig till Paris redan efter en månad och bjöd in nya affärsmän till en ny försäljning.

Den här gången gick dock offret till polisen och Lustig fick fly över Atlanten. Där fortsatte han i samma anda genom att erbjuda självaste Al Capone att förvalta 50 000 dollar i en aktieaffär.

Efter två månader återlämnade han pengarna – som hela tiden legat orörda i ett kassafack – och beklagade att dealen aldrig gått i lås.

Så lyckades Victor Lustig sälja Eiffeltornet – två gånger
Victor Lustig antog många falska identiteter under sina år som bedragare.

Mystisk nyckel

Capone blev så imponerad av Lustigs ärlighet att han skänkte honom 5 000 dollar. Vilket förstås var vad bluffmakaren varit ute efter från början.

En av Lustigs paradgrenar var “sedelmaskinen”, en liten låda som påstods trycka egna pengar. Köparna betalade upp till 30 000 dollar för att se preparerade sedlar långsamt glida fram ur en springa. När produktionen upphörde efter tolv timmar och 300 dollar var Lustig redan långt borta.

LÄS ÄVEN: 5 barn försvann spårlöst från brinnande hus – får vi någonsin veta vad som hände?

1935 hann rättvisan ifatt den förslagne skojaren. En försmådd älskarinna skvallrade för polisen, som kunde gripa Lustig med en mystisk nyckel. Denna visade sig gå till en box på Central Station i Chicago som innehöll en hemmagjord sedelpress plus en rejäl bunt falska 100-dollarsedlar.

Victor Lustig dömdes till 20 år på Alcatraz, men avled 1947 i lunginflammation. I rutan för yrke i dödsattesten noterades “säljarlärling”.

Här kan du läsa fler artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Så lyckades Victor Lustig sälja Eiffeltornet – två gånger
Scroll to Top