Medan prins Philip flyttar runt bland släktingar lever prinsessan Elizabeth ett skyddat liv på Buckingham Palace i London. Samtidigt som han tappar kontakten med sin far och mor, lever hon omhuldad av familj och tjänstefolk. Medan det för honom inte finns någon annan framtid än den han skapar för sig själv, ligger hela det brittiska imperiet för hennes fötter. Men prinsessan Elizabeth är bunden till en framtid hon aldrig bett om, prins Philip är fågelfri och kan göra som han vill. Så slår kärleken till och vänder upp och ner på allt.
Prins Philip föds den 10 juni 1921 på den grekiska ön Korfu som den yngsta av fem syskon och den enda pojken i barnaskaran. Hans mor är den tyskfödda prinsessan Alice av Battenberg och hans far är prins Andreas av Grekland, son till den danske prins Vilhelm som valdes till kung i Grekland år 1863.
Kort tid efter Philips födelse bryter det grek-turkiska kriget ut. Familjen flyr landet och slår sig ner i Paris.
Men livet i exil blir hårt för familjen. Trots att Philips föräldrar är av kunglig börd brottas de med ekonomiska problem. Den stora familjen måste ständigt be släktingar om ekonomisk hjälp. Livet i Paris är inte heller någon dans på rosor för mamma Alice som är döv och endast kan kommunicera med teckenspråk. Hon isolerar sig och börjar uppföra sig allt underligare. Snart är hon djupt religiös och säger sig stå i direkt kontakt med det gudomliga och anser sig ha helande krafter. En kort tid senare får hon diagnosen schizofreni och läggs in på ett mentalsjukhus i Schweiz.
LÄS ÄVEN: Drottning Elizabeth är död – här är hennes 70 år på tronen
Under fem år, från 1932 till 1937, har prins Philip inte någon kontakt med sin mor. Han får inte ett enda födelsedagskort och får heller aldrig veta var hon befinner sig. När hon efter två år blir utskriven från sjukhuset har äktenskapet med Andreas upplösts och Alice väljer att leva ett anonymt liv i Centraleuropa utan kontakt med någon i familjen förutom sin egen mor.
Under tiden har prins Philips fyra storasystrar gift sig och fadern har flyttat till sin älskarinna i Sydfrankrike. Han visar minimalt intresse för sonen som från 10 års ålder flyttas runt bland olika släktingar i Tyskland och England. Det är till slut Philips morbror lord Louis Mountbatten som övertar ansvaret för pojken.
På storasyster Theodoras inrådan skickas Philip först till den tyska privatskolan Schloss Salem. Familjen äger en andel i skolan och slipper därför betala skolavgiften. Senare skickas han till internatskolor i både Frankrike och Skottland. Prins Philip talar än idag både flytande tyska och franska. Men trots att han är född som prins av Grekland och Danmark har han varken lärt sig grekiska eller danska
Då prinsen för några år sedan intervjuades om sin barndom av tidningen Vanity Fair sade han: “Det bara blev så. Min familj splittrades. Min mor var sjuk, mina systrar gifte sig och min far var i Sydfrankrike. Det var bara att fortsätta. Det är det man gör.”
På frågan om vilket språk han talade hemma svarade han: “Vad menar du med hemma?”
Den rotlöse tysk-dansk-grekiske prinsen hade aldrig något riktigt hem. Under ungdomsåren förde han en närmast nomadliknande tillvaro mellan skolor och olika släktingar i Europa.
Vid 16 års ålder förlorar han sin favoritsyster Cecilie i en tragisk flygolycka. Återigen slås den unge prinsens liv i spillror. Hans förmyndare lord Mountbatten gör det som är vanligt för unga adelspojkar på den tiden: Han skickar prinsen till en internatskola, denna gång i Skottland. Och mot alla odds utvecklas prins Philip till en sympatisk ung man. Han är omtyckt bland både skolkamrater och lärare och beskrivs som osnobbig och ovanligt artig, begåvad och charmerande.
Efter åren på internatskolan Gordonstoun söker sig prinsen till flottan. År 1939 tar han examen vid Britannia Royal Naval College som bästa kadett i sin klass. Världskriget hotar att bryta ut och prins Philip går ombord på slagskeppet HMS Ramillies som bland annat får i uppdrag att eskortera konvojer.
Storbritanniens kung George VI har för vana att besöka sina krigsstyrkor och under ett besök vid flottan tar han med sina två döttrar, prinsessorna Elizabeth och Margaret. Prins Philip som just har blivit antagen för ett uppdrag på en jagare ombeds att ge prinsessorna en guidad tur under det kungliga besöket. Den unga tronföljaren visar stort intresse för kadetten. Hon frågar honom om de två inte kan brevväxla under kriget, och kadetten svarar förstås ja.
Om det är där och då förälskelsen slår till eller om den utvecklar sig under brevväxlingen är det bara paret själva som vet. Men den unga prinsessan gör ingen hemlighet av korrespondensen med den unge soldaten, och varje gång han får permission bjuds han på te och kakor på slottet. Prinsessan vill höra senaste nytt från krigsfronten. Hon har fått en egen, privat krigskorrespondent och ska man tro källor på slottet så kastar prinsessan långa blickar efter den stilige kadetten.
Prins Philip visar sig snart duga till mer än bara korrespondent och kadett i flottan. Redan under hans första år på jagaren HMS Wallace utnämns han till förstelöjtnant, och under invasionen av Sicilien i juli 1943 kläcker han en genialisk plan som innefattar rökridåer som gör det omöjligt för besättningarna på fientliga bombflygplan att se de brittiska skeppen. Han räddar därigenom sitt eget skepp och hyllas som en hjälte.
När han kommer hem på permission står ett nytt slottsbesök på agendan, och efter varje besök tar ryktena ny fart. Vem är den stilige militären och vad gör han på slottet?
I januari 1946 återvänder prinsen till Storbritannien och blir instruktör vid HMS Royal Arthur som bland annat utbildar officerare. Han är en återkommande gäst på slottet och titt som tätt åker de unga tu, som nu har blivit 20 och 25 år gamla, tillsammans med familjen till Windsors slott. Vid fester eller officiella tillställningar på slottet ligger dock paret lågt. De varken pratar eller dansar med varandra. Men ryktena fortsätter att surra. Vem i hela världen är denne grekiske prins som ständigt syns på slottet?
Så friar han till slut. I trygg förvissning om att Lilibeth – som prinsessan kallas av sina närmaste – kommer att säga ja, uppsöker han kungen och ber om hennes hand. Kung George samtycker. Den grekiske prinsen har utfört sina plikter i den brittiska flottan under kriget med förtjänst och han är ett ypperligt parti för kungens förstfödda dotter.
Förlovningen offentliggörs den 10 juli 1947, och folket jublar. Ett kungligt bröllop är precis vad britterna behöver efter sex mörka krigsår. De gifter sig den 20 november samma år i Westminster Abbey. Efter långa diskussioner beslutar sig kungahuset för att låta massmedia föreviga bröllopet, och 200 miljoner lyssnare tar del av BBC:s radiosändning från vigseln.
Prins Philips närmaste familj närvarar dock inte vid bröllopet. Hans kvarlevande systrar har alla gift sig med tyska prinsar med ett förflutet i nazistpartiet och han kan omöjligt bjuda in dem till bröllopet i efterkrigstidens Storbritannien.
Efter vigseln måste han avsäga sig sina tidigare titlar och blir hertig av Edinburgh. Paret flyttar in på Clarence House, en kunglig byggnad mitt i Londons centrum. Det blir prins Philips första riktiga hem sedan hans egen familj splittrades då han var tio år gammal. Året efter välkomnar paret sitt första barn, prins Charles, till världen och år 1950 får de en dotter, prinsessan Anne.
Hertigen återgår till sin tjänst i flottan och år 1950 befordras han till örlogskapten på fregatten HMS Magpie. Han stationeras på Malta och prinsessan reser dit så ofta hon kan. Det unga paret strålar av lycka. Men så vänds deras tillvaro upp och ned. Under en representationsresa till bland annat Australien och Afrika nås Elizabeth och Philip av beskedet: Kung George är död. Länge leve drottningen!
Vid 26 års ålder ska Elizabeth överta världens mäktigaste tron och bli drottning över England, Skottland, Wales och Nordirland samt Kanada, Afrika, Nya Zeeland, Sydafrika, Pakistan och Ceylon (idag Sri Lanka).
Kröningen sker den 2 juni 1953 och hela händelsen filmas och sänds av BBC och de hänförda åskådarna sitter som klistrade vid TV-apparaterna. Det är en världshändelse av stora mått.
Dagen efter kröningen avslutar hertigen av Edinburgh sin tjänst i flottan och sedan dess har han stått vid Lilibeths sida. Efter en tid välsignas kungaparet med två barn till, prins Andrew och prins Edward.
Parets 73 år långa äktenskap överlevde rykten om både ovänskap och otrohet. Inget kunde rubba deras kärlek även om det tidvis har stormat omkring dem och skandalerna i kungahuset har avlöst varandra.
Elizabeths lillasyster prinsessan Margaret stod för många av dem, och sedan var det prins Charles och hans förhållande med Camilla, skilsmässan från Diana, följt av prinsessan Dianas tragiska död. Drottningen tvingades varje gång möta offentligheten, men alltid med Philip – kadetten som hon förälskade sig i som 13-åring – vid sin sida.
Prins Philip gick bort den 9 april 2021, 99 år gammal. Samma år ägnade Elizabeth det mesta av sitt tv-sända jultal åt att hylla sin make.
Den 8 september 2022 gick även Elizabeth ur tiden, 96 år gammal. Hon hade då suttit på tronen i över 70 år, längre än någon tidigare regent i Storbritanniens historia.
Elizabeth och Philip överlevs av sina fyra barn, åtta barnbarn, och tolv barnbarnsbarn.