Vattenrädda Tess flyttade in i en husbåt: “Nu har jag svårt att se mig själv någon annanstans”

Hon visste ingenting om båtar och var rädd för vatten och trånga utrymmen. Det hindrade inte Tess från att köpa en husbåt och göra den till sitt hem. – Här har jag nära till både naturen och min familj!

Therese “Tess” Åstrand

Ålder: 30 år
Familj: Hunden Tundra, en 2-årig Australian shepherd.
Bor: Hamnen i Stora Rör på Öland.
Gör: Specialistsjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, Länssjukhuset i Kalmar. 

Therese “Tess” Åstrand sitter i styrhytten på Carmen II som ligger förtöjd i hamnen i Stora Rör på Öland. Det här är hennes favoritplats i båten. Här har hon fönster i alla väderstreck.

– Jag kan blicka ut över vattnet, hamnen och kika på människorna som rör sig utanför.

Tess brukar skämta om att hon har sjötomt och hon njuter av livet i sitt havsnära boende, med utsikt över hamnen, Kalmarsund och Ölandsbron.

– Jag mår fantastiskt bra av att bo här, säger Tess som delar båten med sin hund Tundra.

LÄS ÄVEN: När drottning Elizabeth var i Sverige – 12 bilder från de kungliga besöken

Hon är uppvuxen på Öland, men bodde tiotalet år i Jönköping där hon utbildade sig till och arbetade som sjuksköterska. Sista tiden i Jönköping blev turbulent. Tess och hennes kollegor hade en tvist med arbetsgivaren angående rimliga arbetsförhållanden under pandemin. En nära anhörig gick bort. Hennes relation tog slut. En valp gjorde intåg i hennes liv.

– Jag ville inte lämna bort valpen när jag arbetade. Valet att flytta hem till Öland var självklart.

Tess kunde få hjälp med hundpassning av sina föräldrar medan hon arbetade på sjukhuset i Kalmar.

– Jag bröt upp från relationen, vänner och staden som varit mitt hem i många år, till något som inte var vad det var för tio år sedan, en ny arbetsplats och nya bekantskaper. Men det har varit helt otroligt. Det har blivit så bra det kan bli. Mina föräldrar tyckte att de fick en dubbel vinst. Deras dotter kom hem och de fick en hund på deltid.

Vattenrädda Tess flyttade in i en husbåt:
Tess och Tundra trivs med livet nära hav och natur.

Gillar en utmaning

Tess kände sig klar med stadslivet och ville bo nära naturen. Hon letade efter ett mindre hus eller en stuga.

– Men det är svårt på bostadsmarknaden. Jag funderade att bygga ett hus på hjul, och arrendera mark. Jag träffade en som bodde på båt som undrade om jag inte har tänkt på det någon gång.

Där föddes idén och hon började titta på olika båtannonser. Hon letade i några månader och hittade Carmen II. Hon fick hjälp med att köra båten från Kvicksund i Mälaren och den har nu varit hennes hem sedan mitten av juni 2021.

LÄS ÄVEN: Drottning Elizabeth är död – här är hennes 70 år på tronen

– Vad jag vet är denna modell byggd i tre exemplar. Hon är gjord för att vara en husbåt. Jag har bytt lite slangar, satt in någon extra länspump och fixat lite med värme inför vintern, men hon var fin från början när jag köpte henne.

Tess kunde inget om båtar, men har lärt sig genom att fråga båtfolk. Antingen på nätet eller i hamnen.

– Det är roligt att lära sig nya saker och att få utmana sig.

Vattenrädda Tess flyttade in i en husbåt:
Även om utrymmet är trångt finns plats för några personliga saker.

Hon ska ta skepparexamen och har kört båten vid enstaka tillfällen, men den ska främst ligga stilla och vara bostad. Förutom utmaningen med att köpa båt har Tess också varit rädd för vatten, men hon vill inte låta rädslor begränsa livet.

– Man behöver inte vara rädd för allt. Jag är inte längre orolig för att jag ligger på vatten dygnet runt, jag är inte längre rädd för trånga utrymmen eller spindlar. Man anpassar sig.

Tess gillar att bo enkelt och saknar varken prylar eller bekvämlighet. Hon har en utedusch på sommaren. Vintertid använder hon hamnens servicehus. Hon badar från båten nästan dagligen på sommaren och vinterbadar regelbundet. Något ofrivilligt bad har det inte blivit, men hunden Tundra har ramlat överbord.

– Hon var lite snabb på landgången en gång. Då fick jag hoppa i efter henne, säger Tess och ler åt minnet av dramat som trots allt slutade väl.

Tundra är alltid med Tess när hon är ledig och hon verkar trivas med båtlivet.

– Jag tror hon har det bättre här än i en lägenhet. Hon ligger på däck. Hon spanar på människor och vi har nära till bad, bus och natur.

Vattenrädda Tess flyttade in i en husbåt:
Tess och Tundra sover i kaptenshytten.

Stannar ett tag

Boendet har även ekonomiska fördelar. Båten kostade strax under 300 000 kronor. Tess betalar en hamnavgift för platsen i Stora Rör.

– Generellt blev det nog billigare än vad jag hade tänkt mig eftersom alla säger att det är så dyrt med båt. Båtplats är billigare än hyreslägenhet och bostadsrätt med lån och andra omkostnader som en bostad på land för med sig.

Hon valde också båt med omsorg för att slippa kostsamma och tidskrävande reparationer och restaureringar.

– Jag hade förväntat mig att någon större oväntad utgift skulle tillkomma, men det har det än så länge inte gjort.

Om andra går i tankar att skaffa båt tycker hon att de ska våga prova.

– Jag brukar säga att med en bra försäkring, goda vänner och pengar på kontot klarar man sig.

Hon ser alltid till att båten är väl förtöjd och än har den inte slitit sig. Tess är tacksam för sitt havsnära boende och tänker stanna ett tag.

– Jag kommer kanske inte att bo här resten av livet, men just nu har jag svårt att se mig själv någon annanstans.

Livet på båt är socialt. På vintern har hon nära kontakt med dem som bor permanent i området. Sommartid träffar hon många nya båtgäster i hamnen.

– Jag har nya grannar nästan varje dag. Det är spännande att se vilka som är där när jag kommer hem från jobbet.

Tess gillar att det är en levande hamn. Här finns kafé, bistro och handelsbod.

– Det finns inget tråkigare än att komma till en död hamn utan varken båtar eller aktiviteter, men här finns det man behöver och önskar. Det är härligt att inte behöva åka någon annanstans, säger hon och ser leende ut över havet och bryggan där hon bor.

Här är Carmen II

Det är en husbåt byggd 1970. Båten är vinterbonad, har ståhöjd och gott om förvaringsutrymmen. På båten finns badrum med toalett och tvättfat, samt en utedusch.

Therese och Tundra sover i kaptenshytten. Den gamla radiohytten har byggts om till ett skafferi. Kabyssen är utrustad med gasolugn och ett kylskåp. I båten finns ytterligare två kojplatser till gäster.

Båten är kopplad till landström. Den kan värmas upp med vattenburet elementsystem, som kan drivas med både el och dieselbrännare, samt med en nyinstallerad luftvärmepump.

Scroll to Top