• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Elaine Eksvärds bästa tips till dig som är ensam: "Uppmuntra i stället för att anklaga"

  En del är ensamma och har ingen att prata med. Vissa vet inte vad de ska säga i sällskap med andra. Du känner dig blyg och obekväm. Här ger retorikexperten Elaine Eksvärd tips om hur du tar kontakt – och hur du får igång ett samtal.

  Elaine Eksvärds bästa tips till dig som är ensam: "Uppmuntra i stället för att anklaga"

  Var nyfiken

  Att visa sig intresserad är nyckeln när du möter nya människor. Var nyfiken och visa att du verkligen vill lyssna. Börja med ett Hej, och fråga till exempel vem personen känner i sammanhanget eller kanske varför hen valde att komma hit. Försök fiska ­information för att spinna ­vidare på samtalet.

  Att bara lyssna kan göra personen obekväm så försök ställa följdfrågor eller nya frågor om du märker att konversationen stannar av: Vad gör du? Vad brinner du för? Vad gör du när du inte jobbar?

  Sök dig till likasinnade

  Forskning visar att vi lättare blir vänner med människor som vi delar intressen med. Att börja på en kurs eller med en hobby ökar sannolikheten att du träffar likasinnade och potentiella vänner.

  Börja sjunga i kör, ta en danskurs eller gå en kurs i kreativt skrivande och föreslå en fika efter kursen för de som vill.

  Hör av dig till gamla bekanta

  Gamla insomnade vänskaper kan absolut väckas till liv igen, även om det var länge sedan ni sågs.

  Ring och säg: "Hej, det var längesen. Det skulle vara kul att höra vad som har hänt i ditt liv. Vi kanske kan se vem av oss som är bäst på boule efter tio år."

  Att ses igen efter lång tid blir lite som en kompisdejt och att göra en aktivitet kan bryta den is som eventuellt hunnit lägga sig sedan sist.

  Skaffa hund

  Många har fått nya vänner genom sina hundar. Självklart ska du förstås i första hand skaffa hund för att du faktiskt vill ha en hund, men nya vänner är en bonus som brukar komma på köpet för hundägare. Om du inte vill eller kan skaffa egen hund, bli dagmatte!

  Berätta för andra

  Det kan kännas svårt men berätta för människor i din närhet att du känner dig ensam och saknar vänner. Det kan faktiskt vara så att du är en person som andra inte ringer för att de tror att du har fullt upp med en massa olika saker. Många är rädda för att tränga sig på.

  Så uppmuntra alltid andra som tar kontakt genom att säga: "Jag blir så glad när du hör av dig." I stället för det anklagande: "Du hör ju aldrig av dig!"

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!