De fick uppleva Trädgårdstider i verkligheten “Ska bara njuta av allt”

De flesta av oss får nöja oss med att uppleva Trädgårdstider i tv-rutan. Men familjen Atthage från Köinge blev i hård konkurrens utvald att få tillbringa några dagar på programmets gård. Hemmets Journal var på plats när de hälsades välkomna.

Diana och Emil Atthage

Ålder: 34 och 36 år.
Familj: Döttrarna Jenna, 9, och Meya, 6.
Bor: Hus i Köinge i Halland med 5 000 kvadratmeter stor trädgård (växtzon 2).
Gör: Barnskötare respektive elektriker.
Odlar: Grönsaker som tomater, olika sorters bönor, morötter, jordärtskockor, chili, gurkor, frukt och bär, men även blommor som pioner, dahlior och andra perenner.

Årets tema i det populära programmet Trädgårdstider i SVT är som bekant hemester, semester på hemmaplan. I veckans avsnitt får vi därför se när Diana och Emil Atthage kommer till gården “Torstens” med sina döttrar Jenna och Meya.

– Hela familjen älskar programmet. Barnen vägrar gå och lägga sig innan de har fått se det, säger Diana med ett skratt samtidigt som Jenna inleder ett vattenkrig med sin idol Tareq.

Under några dagar ska tvåbarnsfamiljen från Köinge i norra Halland få njuta av den från tv välkända trädgården och ta del av alla rabatter, odlingar och innovationer som Pernilla Månsson Colt, Malin Persson, Tareq Taylor och John Taylor skapat under de fyra år de varit på gården.

– Jag längtar framför allt efter att se uteköket i verkligheten, säger Emil som själv gärna grillar ofta och mycket.

– Jag har för min del längtat efter att få se orangeriet och alla saker som Malin har gjort med återbrukat material, säger Diana. Vi återbrukar själva så mycket som möjligt, ner till minsta möjliga detalj.

De fick uppleva Trädgårdstider i verkligheten
Under dagarna på Torstens gård bodde familjen Atthage i sin husvagn.

Att bjuda in en trädgårdsintresserad barnfamilj att “hemestra” i tv-trädgården är ett av SVT:s nya grepp inför den här säsongen.

– Eftersom årets tema är att man ska kunna semestra i sin egen trädgård gick vi ut och efterlyste en lämplig barnfamilj som kunde tänka sig att komma och bo här några dagar, berättar producenten Mattias Lenhoff.

Villkoret var att de som ville komma kunde ordna boendet själva i form av en husvagn eller husbil eftersom det saknas toalett och andra bekvämligheter på gården.

För att förvissa sig om att det bara var riktigt trädgårdsintresserade som hörde av sig gick Trädgårdstider dessutom bara ut med efterlysningen på sin egen sida på Facebook.

Trots det var intresset stort.

– Det var ett 40-tal familjer från hela Sverige som hörde av sig. Av dem var det familjen Atthage som tidigt urskilde sig från de andra. De tillbringar själva nästan all tid utomhus i trädgården och passade programmets profil, säger Mattias Lenhoff.

De fick uppleva Trädgårdstider i verkligheten
John Taylor och Malin Persson berättar om odlingarna för Diana och Emil Atthage.

Nervös väntan

Diana tvekade inte en sekund när hon såg efterlysningen förra våren.

– Det lät som vi skulle passa för det. Jag skickade iväg ett mejl men sedan blev det en nervös väntan innan vi fick svar.

När produktionsledningen för Trädgårdstider bad Emil att filma en liten snutt med Diana och döttrarna i deras trädgård med mobiltelefonen och skicka in den förstod hon att de låg bra till för att bli utvalda.

– Sedan ringde producenten Mattias en söndag i mitten av maj och berättade att det var vi som skulle få komma. Vi blev himla glada alla fyra men samtidigt nervösa för att vi ska vara med i tv. Den nervositeten har släppt lite nu.

Lagom till sista inspelningsdagen före semesteruppehållet förra sommaren (det är inget uppehåll som tittarna märker av eftersom programmen sänds åtta veckor i följd) rullade familjen Atthage in på grusvägen som leder fram till Torstens med sin husvagn.

De fick uppleva Trädgårdstider i verkligheten
Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt visar döttrarna svetthyddan med svalkhålet som Tareq byggt den här säsongen.

– Det är en gammal Hobby Prestige från 1984 som vi fick ta över efter svärmor och svärfar för sex, sju år sedan. Men den funkar bra för våra behov och vi har byggt om den en del invändigt, berättar Emil.

I programmet får vi se när Pernilla Månsson Colt, Malin Persson och John Taylor välkomnar familjen vid grinden som Malin dekorerade med återbrukat material för ett par säsonger sedan.

Med raska kliv kommer Tareq Taylor gående genom “dubbelbäddsrabatten” (“double border”), som John Taylor anlade i förra säsongen av programmet, för att säga hej.

– Välkomna. Hoppas att ni ska trivas här, säger Pernilla.

Det som tittarna däremot inte får se är vattenkriget mellan Jenna och Tareq. Under mycket skratt och stoj tömmer de vattenkannor mot varandra och det slutar med en genomblöt skjorta för Tareq.

Lillasystern Meya vill sedan gärna klättra upp i trädkojan som Malin byggt den här säsongen medan deras föräldrar uppskattar en sakkunnig guidning av John i köksträdgården.

De fick uppleva Trädgårdstider i verkligheten
Det utbröt vattenkrig mellan Jenna och hennes idol Tareq Taylor. Jenna vann.

Varsin odlingslåda

Hemma i trädgården i halländska Köinge odlar familjen själv mycket grönsaker, frukt och bär.

– Vi odlar så mycket vi kan och försöker ta vara på allt, säger Diana. Båda barnen har var sin odlingslåda där de får odla det de själva vill.

Meya och Jenna älskar framför allt jordgubbslandet och den stora odlingslådan med smultron.

– Man kan säga att båda flickorna lärde sig gå genom att hålla sig i kanten och ta sig runt odlingslådan för att äta smultron, säger Emil med ett skratt.

Det är naturligtvis mest det som de fyra programledarna anlagt och byggt i de tidigare säsongerna på Torstens som Diana och Emil är nyfikna på att se i verkligheten. Det som visas i årets säsong är en överraskning för dem liksom för tv-tittarna.

De fick uppleva Trädgårdstider i verkligheten
Alla i familjen Atthage var mycket imponerade av follyn, John Taylors privata projekt den här säsongen.

– Jag har alltid velat se den japanska trädgården med de svartbrända stolparna och dammen, säger Diana.

– Vi har själva en stor damm i vår trädgård och mycket av inspirationen till den har vi hämtat från Trädgårdstider, tillägger hennes man.

De fyra programledarnas personliga projekt inför den här säsongen imponerar på Diana och Emil, speciellt Johns folly – fåfängan som är byggd för att likna en klosterruin – som andas romantik och trädgårdsglädje.

När de sätter sig tätt intill varandra på stenbänken lägger Emil armen runt Dianas axlar medan deras döttrar kikar genom ett av fönstren i ruinen.

– Under de dagar jag är här ska jag bara sitta i de olika rummen i trädgården och njuta av allt jag ser, säger hon.

Scroll to Top