Gun-Britt Krook
Ålder: 72 år.
Familj: Make, tre barn och fem barnbarn.
Bor: Västervik.
Gör: Springer.
Gun-Britt Krook har alltid tyckt om att röra på sig och spelade handboll i yngre år. Men när barnen föddes fanns det plötsligt inte mycket tid över till träning längre. När barnen sedan var utflugna och Gun-Britt hade fyllt 50 år bestämde hon sig för att börja med löpning.
Det beslutet har hon aldrig ångrat och löpintresset har hon nu hållit vid liv i över 20 år. I dag är hon med i en löparklubb som hon springer med en gång i veckan, har flera löpargrupper som springer både på asfalt och i skogen och så springer hon själv ibland.
Fördelarna med löpning är många. Det leder till exempel till bättre kondition och uthållighet, minskar risken för depression och ångest, ger bättre sömn och bättre hjärthälsa. Gun-Britt instämmer i att det finns många fördelar med löpning:
– Löpningen ger mig så mycket! Frisk luft, vacker natur, pigg kropp och knopp och mycket gemenskap med likasinnade, både i verkligheten och sociala medier. Man ångrar aldrig ett löppass, oavsett väder.
Att hon började sent i livet med löpningen beror mest på att det var då tiden återigen räckte till för att ta upp träningen. Och att det blev just löpning var jobbets förtjänst, då löpning började bli alltmer populärt och kollegorna bestämde sig för att springa Vårruset tillsammans.
Jämför inte med andra
– Sedan blev jag sugen på större utmaningar och anmälde mig till Tjejmilen. Det blir min 22:a på raken detta år. Mitt första Göteborgsvarv sprang jag när jag var 59 år och sedan dess har det blivit elva till.
Enligt Gun-Britt behöver det inte alls vara negativt att börja med löpning på ålderns höst, hon ser i stället många fördelar med att vara äldre löpare:
– Man är nog lite mer mentalt uthållig på äldre dagar och ger inte upp lika lätt när det tar emot. En annan fördel är att det inte längre är lika viktigt att jämföra sig med andra. Så är det för mig i alla fall.
Nu är löpningen en naturlig del i hennes vardag – det som ger henne livslust – och hon springer året runt.
– Även om det tar emot att ge sig ut är det bara skönt när man väl är ute och när man kommer hem känner man sig mycket piggare än innan. Jag kan inte komma på någonting negativt med löpningen.
Okej med sämre tider
Hon är fast besluten om att hålla liv i löpningen så länge det bara går och i år är det dags för nästa lopp: en ny tjejklassiker.
– Tiderna på loppen blir såklart sämre desto äldre jag blir. Men så får det vara. Jag är bara glad att jag kan springa och kommer hålla på så länge jag får vara frisk!
Det är aldrig för sent att börja löpträna
Löpträning ger stora hälsofördelar vilken ålder du än befinner dig i. Knyt på dig löparskorna och våga ta första steget!
Enligt löpcoachen och idrottspsykologen Anders Herrmann underskattar många hur bra löpare äldre kan bli:
– Det finns veteranlöpare som är över 70 år och gör tider som få 25-åringar mäktar med.
Att det finns många hälsofördelar med löpning är känt sedan länge och det gäller oavsett ålder.
– Om man är äldre har man ännu mer att vinna på att vara fysiskt aktiv då vi tyvärr tappar en del i våra funktioner när vi åldras. Vi får till exempel mindre muskelmassa och sämre minne och balans. De flesta av oss känner kanske inte av dessa problem vid 50 men att löpträna vid denna ålder, eller senare, förebygger problemen, säger Anders.
I en rapport från kläd- och skoföretaget Asics säger åtta av tio löpare att de känner sig friskare, har mer kontroll och att löpningen hjälper dem att rensa hjärnan. Två av tre menar att fördelarna för den mentala hälsan är betydligt större med löpning jämfört med andra fysiska aktiviteter.
Lyssna på kroppen
Enligt Anders finns det dock vissa saker äldre personer bör tänka på när de börjar springa. Det viktigaste är att lyssna på kroppen och inte köra på för hårt.
– Det gäller att vara smart i sitt träningsupplägg och blanda sin träning med perioder av vila. Men, som med allt annat, är detta individuellt och kräver lyhördhet.
Anders poängterar att det finns många olika sätt att ta till sig löpningen på och att inget är mer rätt eller fel än det andra. För den som gillar att tävla finns till exempel veteranmästerskap, både i Sverige och utomlands.
– Du behöver inte vara i superform för att göra detta, alla är välkomna att ställa upp. Man tävlar då i olika klasser, beroende på hur gammal man är. Man tävlar alltså mot jämnåriga.
Om tävlingar inte låter lockande finns det många andra sätt att göra löpningen till en del av vardagen. Ett exempel kan vara att springa i naturen. Att springa långsamt i obanad terräng eller i fjällen, om man har tillgång till sådana områden, kan ge en helt annan dimension till löpningen.
3 tips till äldre löpare – från löpcoachen Anders Herrmann.
1. Var snäll mot dig själv
Om du har sprungit som yngre, tagit en paus och nu vill ta upp löpningen – var ödmjuk inför vad du kan prestera i dag som äldre, både när det gäller hur mycket och hur snabbt du kan springa.
2. Prioritera återhämtningen när du tränar tufft
Trots att det fortfarande går att göra riktigt bra tider som äldre, krävs det ofta mer återhämtning efter de tuffare passen än när man var yngre.
3. Våga träna med yngre
Här finns mycket inspiration och gemenskap att vinna. Löpning är verkligen en sport som kan förena över generationsgränserna. Och är man en hyfsat vass veteran finns här möjlighet att få bra dragkraft från yngre.