Charlotte Kalla
Ålder: 34 år.
Familj: Sambon Fredrik Karström. Mamma Lena, pappa Per-Erik, yngre systrarna Cecilia och Christelle.
Bor: I hus i Sundsvall.
Aktuell: Med sitt fjärde raka OS, denna gång i Peking den 4 till 20 februari.
Största meriter: Tre OS-guld, tre VM-guld, 35 SM-guld.
Att Charlotte Kalla är folkkär är det ingen tvekan om. Jerringpriset, Victoriastipendiet och Bragdguldet är bara tre exempel på det.
Många minns OS i ryska Sotji 2014 då hon hämtade upp nästan en halv minut på den sista sträckan och ordnade Sveriges första stafettguld på damsidan sedan 1960.
– Det är helt klart ett av mina starkaste och häftigaste minnen från karriären så här långt. Att vinna med ett lag är alldeles speciellt och jag var i något av mitt livs form. Allting klaffade och det kändes som att jag kunde åka nästan hur fort som helst, säger Charlotte.
Totalt har hon tagit 22 medaljer i OS och VM som senior – varav sex guld. I de förra olympiska spelen, 2018, blev det ett guld och tre silver.
– Det är alltid stort att representera Sverige, men i OS blir allt så mycket större än vanligt med alla olika idrottare som deltar och ett enormt intresse från media. Genom åren har jag ofta lyckats höja mig ett snäpp under mästerskap och hoppas förstås kunna göra det den här gången också.
Att erfarenheten och rutinen finns behöver man knappast fundera över när det gäller Charlotte. OS i Peking blir nämligen hennes fjärde och sannolikt sista. Dessutom känner hon sig väldigt sugen på revansch efter förra vintern. Efter att ha blivit sjuk i covid-19 missade Charlotte mer än två månader av säsongen – och drabbades även av en ryggskada.
Därför var det inte särskilt konstigt att det för en gångs skull inte räckte till någon medalj i VM i tyska Oberstdorf – trots usla förutsättningar blev det ändå en femteplats som bäst.
– Är man van att träna flera timmar varje dag är det en rätt stor omställning att vara stilla två veckor i sträck. Det har jag aldrig varit förut. När jag sedan var frisk tog det lång tid att hitta tillbaka till en form som håller på den här nivån. Samtidigt ska jag vara tacksam över att det inte blev värre. Det finns ju många
som drabbats betydligt hårdare av pandemin.
Viktigt att må bra
Under ett år ligger Charlotte på över 900 timmars träning totalt. Med andra ord gäller det att ha en enorm vilja och disciplin för att lyckas i en tuff uthållighetssport som längdskidåkning.
Allra tyngst är det på våren och sommaren – med försäsongsträning som rullskidor, löpning och styrketräning.
– Jag trivs väldigt bra med livsstilen som idrottare. Det är en lyx att varje dag få chans att genomföra den träning som finns på mitt schema i syfte att utvecklas och skapa så bra förutsättningar som möjligt inför vintern. Även om det inte alltid flyter på är det en inspirerande utmaning att hitta alternativa vägar kring hinder som dyker upp på vägen. Jag vet att varje pass har ett syfte och jag skulle inte vilja vara utan erfarenheterna som fartguppen i vägen gett mig.
I en tidigare intervju sa Charlotte att det förmodligen är lättare att vinna ett OS-guld när man inte är i något förhållande, utan lever singelliv. Något hon delvis fortfarande håller med om.
– Då har jag ingen annan att ta hänsyn till. Allt är upp till mig hur jag vill ha det. På det sättet kan det kanske vara en fördel.
Å andra sidan är harmoni och lycka förstås viktiga ingredienser för att må bra. För drygt två år sedan mötte Charlotte kärleken igen i form av den två år yngre mäklaren Fredrik Karström. Tillsammans har de köpt hus i Sundsvall.
– Vi har det jättebra och jag trivs på den plats jag befinner mig i livet. Sådant har förstås också stor betydelse när det gäller att prestera i skidåkningen. Mår man bra är det lättare att åka bra.
Under pandemin kunde paret träffas och umgås mycket mer än planerat.
– Coronan öppnade upp så att jag kunde vara hemma mycket mer eftersom vi haft många inställda läger sedan våren 2020. Jag fick en lång ledighet med träning på hemmaplan, där jag annars inte skulle fått möjlighet att tillbringa så mycket tid med Fredrik.
Roligt att vara moster
I sommar fyller Charlotte 35 år och börjar se slutet på karriären. Men inget beslut är taget och det kan absolut bli fler säsonger efter denna. Det viktigaste är att drivkraften fortfarande finns där, vilket den för tillfället i allra högsta grad gör.
– Alla unga svenska talanger som slagit igenom på senare år inspirerar mig otroligt mycket. Det krävs verkligen att prestera genomgående på högsta nivå för att bli uttagen i landslaget.
Att vara mamma till ett stort gäng medaljer är en känsla Charlotte har full koll på. Men inte att vara mamma till ett barn. Och det är en känsla hon gärna skulle vilja bekanta sig närmare med i framtiden.
– Det vore fantastiskt att få bli mamma och jag hoppas verkligen att det kommer vara möjligt. Det är ju definitivt inget man bara kan ta för givet.
Längtan blev inte precis mindre när yngsta systern Christelle födde sonen Sami.
– Jag är jättestolt och imponerad över henne. Klart att det väcker speciella känslor i mig och det är väldigt roligt att vara moster. Vi försöker träffas så ofta som möjligt, säger Charlotte med ett leende.
Hur ofta googlar du dig själv?
– Har väl hänt någon gång när jag letade efter något. Jag är inte så mycket för att läsa det som skrivs om mig och ingen person som håller koll på en massa resultat och statistik.
Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?
– Öringrom i ljummet skal av torkat grisblod på Fäviken. Det var intressant!
Om du var tvungen att deltai en dokusåpa – vilken skulle du då välja?
– Över Atlanten på Kanal 5. Det skulle vara väldigt spännande och ett riktigt äventyr.
Vilket sällskapsspel är du bäst på?
– Sådana som man har tur i, exempelvis Yatzy, haha. Men jag tycker även att Catan är roligt.
Vilken tv-serie tittar du helst på?
– La casa de papel på Netflix är bra, med flera intressanta karaktärer. Så fort det kommer en ny säsong av den serien kollar jag på den.
Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – vart skulle du då åka?
– Till den tid då mina mor- och farföräldrar levde. Idag är det bara farfar kvar. Det skulle vara roligt att umgås och prata mer med dem nu när jag är lite äldre.
Vad skulle du lägga pengarna på om du vann en miljon kronor och var tvungen att spendera dem samma dag?
– Dels skulle jag skänka en stor del till någon välgörenhet och så skulle jag unna mig och min familj något alldeles extra.