Känner du dig vilsen och missnöjd? Lär dig lyssna inåt

Annika Telléus lämnade ett toppjobb för att göra det hon är bäst på: Att lära människor växa och förändras genom att lyssna – särskilt på oss själva. Annika vill vara den lilla knuffen vi alla behöver för att våga växa.

Att lyssna är stort. När du ger av din tid och din uppmärksamhet till någon som behöver bli lyssnad på, ger du en av livets finaste gåvor. Du öppnar möjligheten för någon att bearbeta sorg, oro eller tvivel inför framtiden. Och att finna lösningar i sina egna ord. Att lyssna kan rädda liv.

Detta vet Annika Telléus mycket om och hon vill lära oss alla att bli bättre lyssnare. Då kan vi ge gåvan till andra. Och till oss själva. För att lyssna inåt är lika viktigt.

Annika har skrivit en bok om detta, Konsten att lyssna – vägen till större tillit och bättre relationer (Bazar Förlag).

Alla bär vi på fantastiska berättelser som kanske inte alltid får komma ut i ljuset. För att vi inte trott att de är värda att lyfta fram, kanske för att ingen velat lyssna … Alla bär vi på drömmar och hoppas finna nya stigar i livet.

Det är här Annika gör skillnad. Inte bara genom att lära oss bli bättre lyssnare. Utan också genom att hjälpa oss hitta vägen till våra drömmar.

– När jag var i 30-årsåldern hade jag precis skilt mig. En dag plockade jag fram en ask med pastellkritor och la ut ett stort pappersark på golvet. Sedan skrev jag DRÖMMAR med stora bokstäver. Då hände något! Plötsligt var tillvaron inte längre svart eller vit, jag fick tillgång till resten av kroppen och slutade vara den huvudfoting jag alltid känt mig som. Nu fyllde jag pappersarket med meningar som: Jag vill bo där jag ser solkatter på väggarna, jag tänker bli chef, jag ska bada naken, jobba utomlands …

Det blev början till Annikas eget liv, skapat efter hennes huvud. Mycket har hon förverkligat. Under 17 år var hon affärsutvecklare inom H&M, reste världen runt och var en efterfrågad och uppskattad kollega med stort inflytande.

Men när H&M-euforin gradvis mattades av vaknade en ny tanke som sakta fick mogna – kanske skulle hon göra något annat, som gav nytt växande och fick andra att växa.

– Jag funderade på när jag verkligen kom till min rätt. Jag skrev upp händelser där jag trivts och varit till nytta. När jag tittade på dessa olika situationer blev svaret tydligt: När jag lyssnar! Jag hade hittat den röda tråd som löpt genom hela mitt liv. Inte minst i mitt arbete, där jag lyssnat på både kunder och medarbetare och även utbildat inom ledarskap.

– Att lyssna var mitt kall!

En glömd kompetens

Hon sa upp sig 2018 och startade eget för att coacha människor att växa i lyssnandet. Hon började föreläsa om konsten att lyssna och när pandemin kom började Annika med digitala kurser.

– Jag får gåshud när jag tänker på att kursen varit livsomvälvande för så många. Deltagare hör av sig efteråt och berättar att de sagt upp sig från sina jobb, blivit bättre på att sätta gränser eller skapa tid för sig själva i vardagen.

Hur blir jag då den bästa lyssnaren?
Frågan får Annika att gräva i väskan och plocka fram en hemstickad, blå mössa som hon sätter på sig.

– Vi människor har lätt för att tänka i bilder. Tänk dig att du ska vara varm om öronen, att lyssnandet handlar om att skapa rätt förutsättningar för att lyssna.

Precis som att sätta på sig en mössa. Det är inte alltid vi har vår lyssnarmössa på oss. Men när du har det blir du en lyssnar-VÄN. VÄN för Välvillig, Äkta och Närvarande.

– Visa att du är här och nu, lägg undan mobilen och annat som stör och försök leva dig in i det som berättas. Kanske dyker det upp dömande tankar eller tolkningar i ditt huvud, att det du får höra låter konstigt. Men skjut det åt sidan och var öppen för det du hör, det är viktigt när vi lyssnar. Och försök lyssna utan att avbryta eller komma med goda råd.

– Och var inte rädd för tystnaden, den kan ge personen som berättar möjlighet att komma vidare i sina tankar. Bli vän med tystnaden! Om du sedan vill ställa frågor för att förstå, så ställ frågor som kräver andra svar än ja eller nej. Öppna frågor leder framåt.

Så var det detta med att lyssna inåt. (Se Annikas övningar här nedan.) Att lyssna på sig själv är en glömd kompetens. Annika menar att vi alla bär på en längtan efter en guru som bäst vet vad vi behöver. Den har vi alla inom oss.

– Sedan behöver alla en fysisk person som lyssnar utan att döma. Det hjälper oss att lyssna på oss själva. Mitt tips är att be någon lyssna. Säg: Jag vill gärna höra mig själv berätta, för att se en lösning. Finns ingen sådan lyssnare i din närhet, så kan du ta professionell hjälp.

Hör på kropp och knopp

Många av oss brukar tänka och resonera fram våra svar, men ofta har vår kropp ett intuitivt och omedelbart svar som vi ibland glömmer att lyssna på. Hur bra är du på att lyssna på din kropp?

  • Ett första steg kan vara att ställa samma fråga både till ditt huvud och till din kropp. Om du frågar ditt huvud – vilka svar får du då? Om du frågar din kropp eller ditt hjärta – vilka svar får du då? Försök att vara omedelbar, var nyfiken och censurera inte dig själv!
  • Lyssna på din kropp! Känns det pirrigt och förväntansfullt i magen? Eller knyter det sig och ger ett obehag? Hur reagerar din kropp, är det positivt eller negativt? Gör det ont någonstans? Var nyfiken på vad kroppen försöker tala om för dig. Var inte för snabb att stämma av med någon annan, utan lyssna på DIG.

Lyssna på dig själv

Är det något som skaver? Väljer du att lyssna på andra, på bekostnad av dig själv? Då är det dags att lyssna inåt!

  • Tänk dig att du står i framtiden och gör en lista på vad du gjort de senaste fem åren, drömmar du genomfört. Den ska vara minst hundra punkter lång, en blandning av högt och lågt. Det som finns på din lista är det du innerst inne vill göra!
  • Använd dig av skalan 0–10 för att veta hur säker du ska vara för att fatta ett beslut. I vilka situationer bör du vara minst på sju? När räcker det med fyra? Finns det lägen när det måste vara tio?
  • Meditation, mindfulness och andningsteknik hjälper dig när du behöver hjälp att få svar från ditt inre, hjälper dig att vara här och nu.

En person som lyssnar på sig själv blir äkta!

Annika Telléus tipsar: 7 sätt att bli en bättre lyssnare

  1. Visa att du verkligen lyssnar på den som pratar. Lägg ifrån dig mobilen, stäng av ljud som stör.
  2. Avsätt tid. Be att få lyssna senare om du inte hinner lyssna nu.
  3. Var en lyssnar-VÄN – Välvillig, Äkta, Närvarande.
  4. Ställ öppna frågor för att hjälpa till att leda berättelsen framåt.
  5. Bli vän med tystnaden, våga vara tyst när någon berättar något viktigt.
  6. Försök att se andra inifrån och dig själv utifrån.
  7. Föreslå professionell hjälp när det behövs.
Scroll to Top