Philip och Anders Hallberg

Ålder: 17 respektive 60 år.
Familj: Mamma respektive fru Marianne.
Bor: På Lidingö.
Gör: Philip börjar snart sista året på gymnasiet. Anders är projektledare vid Energimyndigheten.

Skånepågen Nils såg hela landet från luften på ledargåsen Akkas rygg i Selma Lagerlöfs bok – som hon skrev redan 1906 för att lära skolelever geografi.

Gymnasieeleven Philip Hallberg lärde känna Sverige från marken, genom bilfönstret i pappa Anders bil.

De åkte 1 278 mil och 26 dagar och nätter tog bilresan.

– En härlig upplevelse. Sverige är vackert. Här finns mycket att upptäcka, berättar Philip.

Kiruna blev favoriten för pappa Anders.

– Alla bergen, gruvan, det magiska ljuset, säger Anders.

Philip hittade favoritkommuner överallt.

– Höga kusten i Ångermanland, västkusten med klippor och kobbar, raukarna på Gotland, Skånes bördiga slätter, storstadspulsen i Stockholm. Jag tycker om mångfalden som finns i landet.

Anders Hallberg säger att han upptäckte mycket som han inte kände till tidigare.

– De gamla trähusen i Eksjö, Askersund, Nora och Hjo är helt fantastiska. Sundsvall med de vackra stenhusen som byggdes efter storbranden 1888 är värda ett besök.

I Ånge klättrade Philip och Anders uppför berget Flataklocken och hittade pyramiden som utmärker, vad kommunborna anser, vara Sveriges geografiska mittpunkt.

De besökte Sveriges alla kommuner: Det här blev favoriten
Sveriges geografiska mittpunkt i Ånge var ett självklart besöksmål.

Sveriges lägsta punkt

Utanför Kristanstad hittade de stolpen som, enligt kommunborna, visar Sveriges lägsta punkt, 2,32 meter under havsytan.

Extra intressant för fotbollskillen Philip var att stanna bilen vid de allsvenska lagens arenor. Han tog bilder på dem själva framför Gamla Ullevi där IFK Göteborg har hemmamatcher, Bravida Arena på Hisingen där BK Häcken spelar och Varbergs Påskbergsvallen. Philip fotade också sig själv framför favoritlaget Djurgårdens arena Tele2 i Stockholm.

Resan började som en rolig tanke vid soffbordet i vardagsrummet när coronan pågick som värst och Folkhälsomyndigheten inte tillät resor mer än två timmar hemifrån. Utlandssemester var inte att tänka på.

Anders Hallberg, som är projektledare vid Energimyndigheten, började räkna på hur många svenska kommuner han besökt under sitt yrkesliv.

Cirka 100 kom han fram till. Nästan 200 ännu oupptäckta.

Philip blev intresserad. Norrland visste han inte mycket om. Och Småland var okänt landskap. De bestämde sig. När reserestriktionerna lättade ville de göra en riktig hemester. En pappa-son-grej.

Philip gjorde grundjobbet på datorn. Skrev ut kartor. Skissade kors och tvärs. Gjorde färdvägar. Prickade in vad kommunerna tipsade turister om.

Philip berättar:

– Vi ville ta en bild på oss själva vid den viktigaste sevärdheten i varje kommun. I bland hittade vi inte något intressant. Då fotade vi oss framför kommunhuset.

De besökte Sveriges alla kommuner: Det här blev favoriten
På Gotland möttes de av fullt utrustade riddare som uppmanade turister och öbor att hålla avstånd.

Reste coronasäkrat

Resan gjorde de med största coronasäkring. Med munskydd, handtvätt och bara far och son i bilen. De undvek även möten med okända, men hade distansträffar med släktingar och en och annan vän längs färdvägen.

– Vi hälsade på en gammal lumparkompis i Skellefteå som körde fram en husvagn där vi övernattade, berättar Anders.

Mest har de sovit över på vandrarhem och hotell och ibland i tält.

Övningskörde på vägen

Pappa Anders körde åtta–nio timmar om dagen. Ibland satte de gröna skylten på bakluckan och Philip passade på att övningsköra.

I snitt körde de 50 mil om dagen. Dagssträckorna blev längre på fjällvidderna i norr. Kiruna kommun är stort som Blekinge, Skåne och Halland tillsammans.

– I Skåne finns 33 kommuner. Det tog två dagar att besöka alla. Ibland varade stoppet bara en kort stund så att vi kunde ta en bild, avslutar Philip.