Så skyddar du bäst din trädgård mot mördarsniglar

Egentligen är sniglar och snäckor nyttiga djur som ser till att bryta ner växter så att näringen kan tas upp av växterna igen. För det mesta behöver man inte göra så mycket utan bara minska deras antal om de blir allt för många eller om odlingarna skadas. Här får du 12 tips som kan vara till hjälp!

Annons

1. Inspektera nya växter noggrant 

Kolla noga att det inte följer med några sniglar eller snigelägg när du köper nya växter eller vid växtbytardagar. Ta bort krukan och inspektera jorden. Gräv inte upp växter i en trädgård där det finns många mördarsniglar. 

2. Gå på snigeljakt 

Fånga så många mördarsniglar du bara kan, gärna på dagliga jakter. Grilltång funkar utmärkt som snigelplockare. Bästa tiden är på kvällen eller på dagen efter regn. Döda dem genom att klippa strax bakom huvudet, stoppa i plastpåse som slängs i soporna.

 Så skyddar du bäst din trädgård mot mördarsniglar

Svart skogssnigel är en snigel som man hittar framför allt i skogen men ibland också i trädgården. Färgen är svart men kan variera, från gråvitt över till brunt. Den blir aningen mindre än spansk skogssnigel, maximalt 12 cm lång.

3. Skapa samarbete med grannar 

Be dina grannar göra samma sak. Med grannsamverkan blir man mer effektiv.

4. Använd snigelfällor

Sätt ut särskilda snigelfällor. Vittja dagligen. Det kan vara allt från en träskiva, plastsäck eller upp- och nervänt tefat till att man gillrar en låg, nersänkt skål med öl som de drunknar i. Sniglar ÄLSKAR öl! 

Så skyddar du bäst din trädgård mot mördarsniglar

Trädgårdssnäcka är en ganska liten snäcka med ett spiralvridet skal som har en gyllene grundfärg, ofta med dekorativa ränder. Finns över hela landet. 

5. Snigelsäkra växter

Välja snigelsäkra växter om du vill ha dem ifred. 

6. Var beredd på jaktsäsong

Använd tagetes som ”indikatorväxt”. När den är uppäten är jaktsäsongen igång.

Så skyddar du bäst din trädgård mot mördarsniglar

Tre vanliga sniglar och snäckor i trädgården. Pantersnigel och trädgårdssnäcka brukar finnas i rimliga antal. Annat är det med den spanska skogssnigeln däremot, den bruna uppe till höger. Hittar man en är det bara toppen av isberget.

 

7. Använd snigelplåtar som skydd


Skydda odlingarna med allehanda barriärer. Sätt upp snigelplåtar runt odlingslådorna eller gräv ner finmaskiga nät med nerböjd, bockad kant upptill.

8. Använd vetemjöl

Strö vetemjöl, aska eller kalk runt plantor du är rädd om. Förnya regelbundet.

Så skyddar du bäst din trädgård mot mördarsniglar

Vinbergssnäcka är en storvuxen snäcka med ett spiralvridet, gråbrunt skal. När den är fullvuxen kan skalet mäta 3-4 cm i diameter, alltså inte att förväxla med den nättare trädgårdssnäckan. Den har sitt ursprung längre söderut i Europa och togs hit som mat.

9. Skydda unga plantor

Skydda unga plantor genom att trä en petflaska utan botten över dem.

10. Klipp gräset ofta

Då blir trädgården torrare.

Så skyddar du bäst din trädgård mot mördarsniglar

Pantersnigel eller leopardsnigel (längst ner) är en storvuxen snigel, upp emot 15 cm lång, med ett tydligt leopardmönster. Man kan ana längsgående band efter sidorna. Den har sitt ursprung i Mellaneuropa. Man hittar den sällan i naturen utan för det mesta i trädgårdar och parker. Eftersom den sällan förekommer i större mängder är den ganska harmlös.

11. Håll trädgården städad

Ta bort byggmaterial, presenningar och ved. Rensa ogräs ofta.

 

12. Vattna på morgonen

Då hinner det torka upp före kvällen.

 

Delar av artikeln är hämtad från Hemmets Journal nr 17, 2016.

Glöm inte att följa Hemmets Journal på Facebook!

Här är 10 bästa städtipsen för vårstädningen
9 tips till en mysig uteplats
Äntligen tid för uteliv!
Annons
Scroll to Top