• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lill-Babs bjuder på fika!

  Att först njuta av kaffe och kaka och sedan kika in bakom kulisserna på en lång musikkarriär. Det kan man göra i Järvsö på Lill-Babs kafé.

  Bild 1286306

  I Järvsö startade Barbro "Lill-Babs" Svensson sitt kafé för sex år sedan. I dag drivs det i Lill-Babs anda av Håkan Carblom.

   

  Inomhus möter vi Barbro Svensson, men hon är sig inte riktigt lik. Det är i själva verket Barbro Två, som man oftast hittar i köket där hon bakar ställets storsäljare; glödhoppor och maränger.

  Barbro "Lill-Babs" Svensson bakar däremot inte särskilt mycket. Hon tycker att så många andra bakar bättre, barnen till exempel. Men året runt bakar hon en pavlova när hon har gäster, dekorerad med bär eller blommor.

  –Nu ska jag pröva att göra en cheesecake nästa gång, säger hon.

  Men Lill-Babs äter inte kakor särskilt ofta.

  –Jag måste ju få på mig scenkläderna, säger hon. Och dessutom har jag inte särskilt mycket tid för att baka. Jag jobbar.

  Gammalt receptBild 1286307

  Storsäljaren glödhoppor är Lill-Babs gamla familjerecept.

  –Min mamma har bakat dem och min mormor, förmodligen också min mormorsmor. Receptet har funnits länge i släkten, berättar hon. De gräddas i torr stekpanna, förr gräddades de direkt på spishällen.

  I kakdisken hittar jag olika klassiker som schackrutor, morotskaka, bullar av olika slag, maränger med lemon curd och vispgrädde, chokladbollar, småkakor och fruktpajer. Det som inte bakas på plats, levereras av Järsvö Gårdsbageri.

  Den som vill äta lunch kan välja storsäljaren "Älskade ängel" som är ett berg av räkor på en glödhoppa.

  Lill-Babs startade sin "Caffär" för sex år sedan tillsammans med ett av barnbarnen. I dag är det Håkan Carblom som arrenderar stället och driver det i Lill-Babs anda.

  –Midsommardagen är årets stora fikadag, berättar Håkan Carblom. Då har vi alltid fullsatt. I juli kommer 500-600 personer varje dag för att titta på Lill-Babs-utställningen och dricka kaffe.

  Sortimentet varierar lite, men det går alltid att beställa "Älskade ängel" som görs minuten innan den serveras.

  Bland kakorna är det marängbakelserna som leder, tätt följd av morotskakan, kladdkakan, chokladbollarna och de olika fruktpajerna.

  Lill-Babs minnenBild 1286308

  Självklart är det inte bara kakorna som drar, gästerna hoppas förstås att få träffa Lill-Babs själv. Och är hon hemma i Järvsö tittar hon ofta förbi. På tio minuter blankt hinner hon bära ut en bricka med disk i köket, stå bakom disken, provsmaka dagens lunchsoppa, krama om en man som firar sin femtioårsdag, skriva autografer till två småflickor, heja på personalen och prata tyska med några gäster från Tyskland.

  Får man inte se Lill-Babs livs levande finns det massor av foton att titta på.

  Inredningen i fiket är hemtrevlig med kuddar, dukar och blommor. En korg med gamla idolalbum med bilder på Lill-Babs står på golvet. Väggarna är tapetserade med Hälsingetapet och mängder av foton på Lill-Babs tillsammans med otaliga kändisar. Här hittar man Beatles, prinsessan Lillian, Evert Taube, Simon Brehm, Lars Forsell, Sammy Davis jr och många andra.

  Den som vill se ännu fler foton går till den röda ladan mitt emot där man också hittar scenkläder och rekvisita av alla slag som Lill-Babs samlat under sin långa karriär.

  Hon gjorde sitt första offentliga framträdande på Barnens Dag i Järvsö 1953 och sjunger fortfarande, 76 år gammal. Sitt stora folkliga genombrott fick Lill-Babs när hon 1959 sjöng in Stikkan Andersons "Är du kär i mej ännu Klas-Göran?". Folkdräkten som Lill-Babs hade på sig på omslaget finns att beskåda på utställningen.

  För barnen finns en leklada där de kan klä ut sig, leka affär och ta hand om de stora trädjuren som står i båsen.

  Kryssa med Hemmets Journal och Lill-Babs!

  Den 23 november anordnar vi Hemmets Journals stora julkryssning med massor av spännande underhållning och folkkära gäster, bland andra Lill-Babs.

  Läs mer här!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!