Här firas påsk med palmer och pepparrot

Påskris, påskkärring och påskägg. Så ser den kommande helgen ut för många svenskar. Men i andra länder finns andra självskrivna påsktraditioner – som att tugga bitter pepparrot eller sätta fyr på en halmdocka.

Här firas påsk med palmer och pepparrot

Fest och frossa

Sju veckor före påsk brakar det loss med sång, musik och dans. Karnevalen firas som en förevändning att få festa och frossa en sista gång före den långa fastan. På vissa platser, som i Rio de Janeiro, är deltagarna lättklädda. På andra håll, som i Venedig, satsar man på mer traditionella dräkter och masker.

 

 

Här firas påsk med palmer och pepparrotDen hoppingivande persiljan

Sedermåltiden är en viktig del av det judiska påskfirandet. Anrättningen ska påminna om hur israeliterna lämnade slaveriet i Egypten och varje del har sin betydelse. En kompott av äpple och kanel ska påminna om murbruket de använde som slavar, den bittra pepparroten för tankarna till bitterheten de kände, en skål med saltvatten ska symbolisera alla tårar som fälldes. Den osyrade brödbiten visar att de flydde i all hast, utan att hinna baka färdigt sitt bröd, och den gröna persiljekvisten står för hoppet.

 Här firas påsk med palmer och pepparrot

Palmer av havre

Påskpalmer påminner om de palmkvistar som lades längs vägen när Jesus och hans lärljungar kom ridande in i Jerusalem söndagen före påsk. I en del katolska länder, såsom Polen, har man inte tillgång till riktiga palmblad. Där tillverkas påskpalmer av bland annat havre och timotej. Palmerna får följa med till kyrkan under palmsöndagen.

 

Här firas påsk med palmer och pepparrotJudas brinner

I Chile tillverkar barnen en docka av halm, som de klär i trasiga kläder. Dockan föreställer lärjungen Judas som svek Jesus på skärtorsdagen. Barnen drar runt med dockan, knackar dörr och tigger pengar. Därefter hänger de dockan i ett träd och sätter eld på den.

 

 

Här firas påsk med palmer och pepparrotVatten på maten

En korg full med mat, gärna med ett rött ägg inbakat i ett bröd, tas med till påskaftonens midnattsmässa i Grekland. Ägget symboliserar Jesu liv och död. Osten och korven visar att fastan upphör. Prästen välsignar matkorgen genom att stänka vigvatten på den. Maten tas sedan hem och äts upp under påskdagen.

 

 

Här firas påsk med palmer och pepparrotLamm eller hare?

En tysk tradition är att låta barnen gå ut och leta efter ett harnäste där det ligger värpta ägg. Ingen vet säkert hur haren fick sin plats i påskfirandet. Kanske är den, med sin fortplantingsförmåga, en symbol för fruktsamhet. Det kan också bygga på en missuppfattning – att det ursprungligen rörde sig om bilder på ett påsklamm med långa öron, som förväxlades med en hare.

Här firas påsk med palmer och pepparrot 

Vackra ägg

De ägg, som hönorna börjar värpa under fastetiden, sparas och äts på påskaftonen eller påskdagen. Ägget kan också stå som symbol för Jesu uppståndelse. I många länder är äggmålandet en avancerad konst. Här syns en landskapsmålning från Kina, leopardfläckigt ägg från Kenya, pärlprytt ägg från Ryssland, träägg med ikonmålning från Bulgarien, ägg med påskhare från England.

 

FOTNOT: Tack till Möllegården kultur i Åkarp.

Scroll to Top