Hitta rätt bland försäkringarna!
Hemförsäkring: Kostnader vid olycka, sjukdom eller dödsfall täcks i regel av den reseförsäkring som ingår i den vanliga hemförsäkringen. Reseskyddet täcker normala aktiviteter. Om du har pla-ner på mer riskfyllda aktiviteter, som dykning, skidåkning offpist, klättring och forsränning, bör du kolla vad som gäller i försäkringsvillkoren och eventuellt teckna en separat äventyrsförsäkring.
Tilläggsförsäkring: Ger avbeställningsskydd om någon i familjen tvingas avboka resan på grund av sjukdom. Vissa tilläggsförsäkringar ger dessutom ersättningsresa om någon blir sjuk under på-gående resa. Kan också ge ersättning vid försening av bagage.
Kortbetalning: Genom många bankkort ingår automatiskt avbeställningsskydd om resan betalats med kortet. Om du för över pengar från ett konto kopplat till bankkortet gäller avbeställningsskyd-det oftast – men inte alltid. Kolla med din bank!
Året innan hade Elisabeth Prior, till vänster, njutit av en härlig semester i Turkiet, här med döttrarna Maria, Emma och Sofia. Detta hoppades hon åter igen få uppleva, men istället blev det sängläge och vila under två veckor.
Familjen Prior i Malmö hade sett fram emot sommarens höjdpunkt: två veckor på den lilla badorten Side, strax öster om Antalya i Turkiet.
Och väl på plats kunde de se att turistbroschyrerna höll vad de lovade. Långa sandstränder, antika ruiner och gott om restauranger och butiker. Elisabeth, maken Per-Olof och tonårsdöttrarna Sofia och Emma checkade in på det alldeles nybyggda hotellet.
Framåt kvällningen den andra dagen, efter en skön eftermiddag vid poolen, bestämde de sig för att gå ut och äta. Men först en snabb vända till hotellrestaurangen för att köpa en flaska vatten.
En våt fläck
Elisabeth klev nerför trappan som ledde mot restaurangen.
– Trappan var gjord av spräcklig marmor, och det syntes inte att den var blöt. Jag hade flip-flops på fötterna, och plötsligt halkade jag på en våt fläck på ett av trappstegen.
Fötterna for upp i luften och när hon landade fick övre delen av ryggen en våldsam stöt mot ett av trappstegen.
– Jag blev liggandes där i trappan och skrek av smärta.
Personal från hotellet hjälpte till att lyfta upp henne och lägga henne på en brits. Massören på hotellet konstaterade att inget var brutet, och att hon nog bara behövde vila uppe på hotellrummet.
Under kvällen och natten började Elisabeth inse allvaret. Varje rörelse var en plåga och hon kunde inte ens ta sig till toaletten.
Påföljande dag fick familjen tag i reseledaren, som i sin tur tillkallade läkare. Denne skjutsade Elisabeth till sjukhuset, där hon röntgades.
– Det var en väldigt fin klinik och vi blev mycket väl bemötta. Vi slapp vänta, utan fick genast komma in. Vi visade bara upp våra försäkringsbrev hemifrån, sedan ordnade sjukhuset kontakterna med SOS International. Vi behövde inte bekymra oss över vad allting kostade.
Röntgenplåtarna visade att inget var brutet, så Elisabeth fick ambulanstransport tillbaka till hotellet. Med sig hade hon både värktabletter och smärtstillande salva.
Samme läkare
Elisabeth tillbringade resten av semesterresan liggandes i hotellsängen, eller sittandes på en hög stol på den lilla balkongen. Mot slutet av vistelsen kunde hon sitta på en enkel stol invid poolen.
Maken Per-Olof fick sköta om henne, komma med mat och smörja hennes rygg med salva.
– Självklart var jag jättebesviken. Vi hade sett fram emot denna resa så mycket. Allt vi skulle hitta på: shoppa, bada, åka på utfärder tillsammans. Inget av detta kunde vi ju göra. Tur, i alla fall, att vi köpt en tvåveckorsresa. Efter en vecka hade jag inte ens varit i stånd att sätta mig på ett flygplan.
Till råga på allt drabbades också dottern Emma hårt under semestern. Hon blev magsjuk och låg en hel natt med kräkningar och diarréer.
– Framåt morgonen var hon helt slut. Vi fick kalla på samme läkare igen, och han konstaterade att Emma var uttorkad och hade lågt blodtryck. Hon fick åka in till sjukhuset där hon fick dropp. Därefter åkte hon ambulans tillbaka till hotellet, där hon fick vila ut.
Det var en tilltufsad familj som återvände hem till Sverige efter två veckor i Turkiet. I bagaget hade Elisabeth röntgenbilderna från sjukhuset, samt ett intyg från den turkiske läkaren som bekräftade att familjens semester omintetgjorts på grund av Elisabeths olyckshändelse.
I efterhand kontaktade familjen reseföretaget, eftersom de menade att hotellet brustit i sina säkerhetsrutiner.
– Vi hävdade att det var hotellets fel. Hade trappan haft halkskydd, så hade detta aldrig hänt.
Familjen fick ett par tusenlappar som plåster på såren.
Och tack vare tilläggsförsäkringen i hemförsäkringen kompenserades familjen med en ersättningsresa. I pengar motsvarade det Turkietresan minus två dygn.
Men familjen valde att inte åka tillbaka till samma ställe.
– Vi for istället till Trysil för att åka skidor på påsken året efter. Det blev faktiskt en bra resa!