• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Du borde köpa dig en kolesterolerhatt!"

  Att få samlas på Skansen, Liseberg eller hemma framför TV:n och tralla med i de välbekanta sångerna hör till sommarens höjdpunkter. Men vad sjunger vi – egentligen?

  Bild 1285000
  Anders Lundin är tillbaka med en ny säsong av Allsång på Skansen i sommar.

  Äntligen dags! Allsång på Skansen! Den välkända signaturmelodin "Stockholm i mitt hjärta" börjar tona ut, TV-kamerorna sveper över folkhavet framför Skansens stora scen och riktas sedan ut mot Mälarens glittrande vatten.

  "…en blandning av kött och salt" sjungs det från scenen.

  Det är åtminstone vad 35-årige Oz tycker sig höra, där han sitter hemma i TV-soffan. Han rynkar ögonbrynen. Kött och salt?

  – Jag tyckte det var en märklig text att inleda ett allsångsprogram med – trodde att det var någon småporrig dänga som jag missat. Nästa gång jag snubblade över programmet tänkte jag: "Va, tar de samma snusklåt igen?"

  Först efter flera lyssningar går det upp för honom att blandningen består av sött och salt, och är en poetisk beskrivning av Mälarens bräckta vatten.

  Han är dock inte den förste som feltolkat låten. 6-åriga Saga brukade också skråla med i signaturmelodin, men var fast övertygad om att refrängen löd: "Dockor i mitt hjärta…"

  – Jag älskade dockor, så detta var min favoritlåt.

  Ända tills hennes mamma försiktigt påpekade att den faktiskt handlade om Sveriges huvudstad.

  Oz och Saga är inte ensamma. De flesta har väl någon gång gnolat en textrad, som sedan visar sig vara helt uppåt väggarna.

  Tiotusen felhörningar
  Joakim Arhammar, 28, har samlat mängder av felhörda låttexter på internetsajten Saltmannen och i boken "Är det Saltmannen?"

  Den märkliga titeln härstammar från en felhörning under gymnasietiden. En klasskamrat stod i omklädningsrummet efter gymnastiken och sjöng låten "Vinden har vänt" av artisten Petter. En textrad lyder "Är det sant, mannen?" men kompisen skrålande "Är det Saltmannen?" Allmänt jubel uppstod i omklädningsrummet. Idén till Saltmannen var född.

  Svenska folket uppmanas att skicka in sina bästa felhörningar, och Joakim Arhammar får in ett femtontal varje dag. Totalt har han samlat bortåt 10 000. Ett enormt gensvar, med andra ord. Hur kommer det sig att felhörningar är så populära?

  – Alla kan känna igen sig. Det är alltid kul att skratta åt andra när man själv varit med om det.

  Joakim är själv inget undantag:

  – Jag är känd bland mina kompisar att vara dålig på låttexter. Senast i förra veckan kom min sambo på mig. Jag skulle sjunga godnattsång för vår son, och sjöng: "Sov du lilla videkull." Jag har alltid trott att den gick så, men har visst råkat blanda in fotbollspelaren Lena Videkull i visan.

  Den överlägset mest feltolkade låten är "FF" med popgruppen Kent.

  – Den är lurig – texten är på svenska, men plötsligt går de över till franska och sjunger "Tellement loin de ce monde" (Så långt från denna värld, reds amn). Det är oerhört svårt att uppfatta vad de sjunger. Jag har fått uppemot hundra förslag: "En val löser mord", "En vanlig citron", "En blåval i bur"…

  Carolas vinnarschlager "Fångad av en stormvind" från 1991 har också blivit feltolkad ett otal gånger. Trots att Carola framträdde med vindmaskiner som rufsade i håret, lyckades många missa budskapet.
  "Fångad av ett korvskinn" sjöng 6-årige Emil framför TV:n.

  – Jag var för ung och fantasifull för att tycka det var något konstigt med att råka fångas av ett korvskinn, konstaterar han i efterhand.

  En annan felhörd schlagervinnare är bröderna Herreys dunderhit från 1984. "Diggiloo diggiley alla tittar på mig" sjunger de. Men sedan?
  "…där jag går i mina gympaskor", trodde 20-åriga Helena, medan Emelie tyckte det var besynnerligt att de snygga bröderna sjöng om sina ylleskor.

  – Jag såg till och med Rickard Herrey framför mig i ett par ylletofflor när jag sjöng det här för fulla muggar! säger Emelie.

  Agnes berättar om bilresan med familjen, där den 10-årige lillebrodern satt i baksätet och skrålade med i Lasse Berghagens älskade melodi. "Teddybjörnen Fredriksson, hans moster var afghan".

  När familjen försökte rätta, blev han ilsken. "Det är ni som hör fel!" sa han förtretat.
  För visst är det retligt att bli avslöjad och förlöjligad, just i det ögonblick man ger sig hän. Men, som Anita Lindblom sjunger: "Sånt är livet, sånt är livet, så mycket falskhet bor det här."

  Eller, enligt signaturerna Hans respektive Aron:
  – "Tomtelivet, tomtelivet…
  – …så mycket paltsmet åts det här."

  Fotnot: Felhörningar och citat är hämtade från www.saltmannen.se där du kan läsa mer.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!