Nu ger sig Bamse ut i världen!

Ola Andréasson hade en tid sökt ett projekt där Bamse skulle kunna göra en insats internationellt. Så fick han ett samtal från det tsunami-härjade Sri Lanka och plötsligt föll alla bitar på plats! Snart fyller Bamse-skolan i Ratgama ett år!

Nu ger sig Bamse ut i världen!
Lisbeth Wremby, chefredaktör på tidningen Bamse, Lena Pålsson, initiativtagare till Bamseskolan på Sri Lanka och Ola Andréasson, son till Bamses skapare, jublar över att Bamses godhet nu når ut över världen.

Det är 35 grader varmt i den lilla byn Ratgama på södra Sri Lanka. Små flickor och pojkar står barfota i det mjuka gräset och deras bruna ögon lyser av förväntan. Någon stoppar förläget ett finger i munnen, tagen av det högtidliga ögonblicket. Det är lite svårt för barnen att förstå att de är dagens huvudpersoner.

Dessutom känns det ovant att bära ryggsäck. Alla barnen har fått en ny och fin blå ryggsäck. Bamse står det med stora bokstäver och under finns en bild på världens starkaste björn.

Den här fredagen, den 30 mars 2007, är en stor dag i Ratgama. Barnen på gräsmattan bor i en av de allra fattigaste delarna av Sri Lanka. Deras by drabbades hårt av tsunamin i december 2004. Jättevågen dödade mer än 30 000 människor på Sri Lanka och skövlade hela byar. Hus jämnades med marken och de överlevande förlorade både sina hem och sitt framtidshopp.

För medan Thailand återerövrat turismen, rasar oroligheter mellan regering och militär på Sri Lanka, därför väljer de pengastarka västerlänningarna att hålla sig borta.


Festlig invigning

Men denna fredag känner barnen och deras familjer bara glädje. Det är nämligen invigning av Bamseskolan, en förskola ämnad för 3-5-åringar, fattiga barn vars föräldrar inte skulle ha råd att bekosta någon annan skolgång. Nu får de chansen till en bra start i livet, tack vare världens starkaste – och snällaste – björn.

– Bamse har alltid stått på de svagas sida, säger Ola Andréasson, son till Bamses skapare Rune Andréasson. Därför var det helt i linje med Bamse att bygga och driva en skola i Ratgama.

Nu ger sig Bamse ut i världen!
Maivor Andréasson, änka efter Rune, var rörd och glad vid invigningen. Bamseskolan är ett projekt helt i Runes anda.

Ola var med på invigningen för snart ett år sedan. Och precis som för barnen, var det ett av de finaste ögonblicken i hans liv.

– Det var fantastiskt, nästan overkligt, säger Ola. Jag hade sökt ett projekt där Bamse skulle få göra en insats internationellt. Så det var underbart när vi äntligen fick förverkliga den drömmen.

Ola berättar med värme om invigningen där även hans mor Maivor var med. Maivor är änka efter Rune Andréasson som dog 1999 och hon var väldigt rörd under ceremonin.

– Tårarna trillade ner för hennes kinder och hon sa : ”Precis så här skulle Rune ha gjort det”, berättar Ola.

För Ola har Bamse varit som en bror. De har följts åt hela livet. Ola är född 1961 och året därpå skapade hans far de första skisserna till Bamse.

– 1966 blev han svart-vit film för TV och 1973 debuterade han som seriefigur, säger Ola.


Ville vara ifred

Ola är säker på att hans far skulle varit väldigt nöjd med projektet och att skolan startades just på Sri Lanka. Dit reste nämligen Rune vid flera tillfällen när han skrev manus till sina serier och han trivdes med människorna och den vackra omgivningen där.

– När min far arbetade ville han vara ifred, berättar Ola. Då satt han antingen hemma i sitt arbetsrum och ingen av oss fyra barn vågade gå in och störa. Eller så åkte han iväg utomlands för att skriva. Därför är manusen till Bamse skrivna på olika håll i världen. Rune reste runt och inspirerades av miljöer han såg och människor han mötte. Och då skapades de historier som sedan glatt svenska barn i många år.

– Miljön till Bamses värld hämtade min far från Sicilien, berättar Ola. Det är därför figurerna bor uppe på berg. Och skogen där vargen bor, den skulle med eftersom far var starkt inspirerad av John Bauer.

Nu ger sig Bamse ut i världen!
Ola Andréasson är nöjd med den fina skolmiljö de fattiga barnen fått på Bamseskolan på Sri Lanka.

Bamse, Lille Skutt och Skalman har alla egenskaper hämtade från Rune Andréasson själv.

– Som barn var far liten men snabb – precis som Lille Skutt. Han tyckte om att söka kunskap och var intresserad av astronomi – precis som Skalman. Och så var han väldigt snäll och älskade att göra gott – precis som Bamse.


Akut hjälpbehov

När Rune Andréasson dog var det Ola och hans äldre bror Dan som tog över affärsverksamheten Bamse. I januari 2005 fick Ola ett telefonsamtal från Lena Pålsson, bosatt på Sri Lanka eftersom hennes man arbetade med att utbilda armén på Sri Lanka i minröjning. När tsunamin drabbade landet var familjen i Sverige för att fira jul, det som sedan mötte dem när de kom tillbaka blev en chock. Det var total ödeläggelse och människor i akut behov av hjälp.

Lena kontaktade Ola. Hon berättade om sina planer på att bygga en förskola i ett av de värst drabbade områdena. Och hon behövde en sponsor.

– Jag mötte en sådan enorm generositet och en så stark vilja att hjälpa från väldigt många svenskar när jag skulle återvända till Sri Lanka, berättar Lena. Det var då tanken väcktes på en förskola för de fattigaste barnen.

– En munk i ett buddhisttempel i området engagerade sig och templet avstod drygt 4 000 kvadratmeter mark. Nu behövde jag pengar till husbygget, och vem skulle passa bättre som sponsor, än barnens bästa vän Bamse!

Det dröjde bara ett par dagar, så fick Lena svar från Ola. Bamse skänkte de pengar som behövdes – två miljoner kronor.

– Det var inget svårt beslut, säger Ola, som hade stöd av hela familjen Andréasson, sin mor och sina tre syskon, som alla är delägare i Bamseförlaget.

– Vi ville hjälpa till. Enda kravet från vår sida var att skolan skulle bli helt kostnadsfri för barnen och deras familjer.

Nu ger sig Bamse ut i världen!I Bamseskolan på Sri Lanka får de fattiga barnen lära sig läsa och skriva, helt utan kostnad, och får en chans till en bra start i livet.

 
 
 

Första spadtaget
Med Lena Pålsson som projektledare togs första spadtaget den 28 oktober 2005, klockan 07.31. Det ansågs vara en lyckobringande tid uträknad av buddhistmunkarna med hjälp av stjärnor och planeter. Och ett och ett halvt år senare var det alltså dags för invigningen som pågick i ett helt dygn och firades med dans, rökelse och eldar.

På Bamseskolan heter de båda avdelningarna förstås Lille Skutt och Skalman. Figurerna finns på skolans väggar och i köket möter man Bamses farmor med sina dunderhonungsburkar.

Förskolebarnen får lära sig att läsa och skriva, en viktig förberedelse inför den obligatoriska skolan de börjar när de fyllt sex år. De ritar, målar, pysslar och lägger Bamse-pussel. Ännu är Bamse inte översatt till deras språk singalesiska, men lärarinnorna berättar om figurerna och deras äventyr, allt de fått lära av sina svenska vänner.

– Jag har regelbunden kontakt med skolans kvinnliga rektor Charmin via mejl och telefon för att följa upp hur det går, säger Ola. Nu fyller skolan snart ett år och jag är väldigt nöjd med hur den utvecklats.

Under året som gått är det fler än barnen på Sri Lanka som haft glädje av förskoleprojektet. Svenska barn har fått följa Bamseskolan i tidningen. De har fått lära känna 3-årige Chamidu som bor med sina föräldrar och sin syster i ett skjul på sex kvadratmeter. En bostad med stampat jordgolv och där man sover på en träbrits. En miljö långt ifrån den bekväma tillvaro som de svenska små Bamse-läsarna är vana vid.


Vill ha brevvänner

– Tanken är att Bamse ska sprida ökad kunskap och få svenska barn att inte ta allt för givet, säger Lisbeth Wremby, chefredaktör på tidningen Bamse. Bamseskolan har fått dem att inse att många barn lever under helt andra omständigheter än de själva gör.

De svenska Bamse-läsarna hör av sig och vill ha brevvänner på Sri Lanka. De skickar teckningar och vill läsa mer om hur barnen i byn Ratgama har det.

Vem vet, kanske Bamse får åka på något spännande äventyr på Sri Lanka framöver. För det är ju så denna seriehjälte jobbar, lär våra svenska barn hur det fungerar i andra kulturer genom en spännande historia i äventyrsform.

– Men först måste det bli en lösning på det politiska läget i landet, säger Lisbeth. Det klarar inte ens Bamse!

Ola Andréasson har själv tre barn som är väldigt stolta över att tillhöra en ”Bamse-familj” och att deras farfar skapat den populära seriefiguren. Själv tyckte han inte att det var så märkvärdigt när han växte upp.

– Visst satt jag framför TV:n och tittade på filmerna, precis som 99 procent av landets barn, säger Ola. Men det var för att det inte fanns något alternativ, vi hade bara en TV-kanal.

Däremot hade han stor inverkan på innehållet i Bamse-serierna, även om han ofta inte var medveten om det.

– Precis som i de flesta familjer berättade jag om dagens händelser
vid middagsbordet, säger Ola. Det slog aldrig fel, ett tag efteråt dök min berättelse upp i serieform. Seriens Ola Grävling är förresten döpt efter mig!

– Annars är Lille Skutt min favorit. Ska jag vara ärlig tycker jag att Bamse är lite präktig, säger Ola. Och Skalman, han är så konstig.

Scroll to Top