Mozarts toner i ett par hörlurar gav mig livet tillbaka!

Kan man inte sova blir allt fruktansvärt tungt. Terttu-Liisa vet. Det fanns perioder när hon inte sov mer än korta stunder per natt, och hon orkade varken jobba eller riktigt leva. Sedan fick hon chans att prova en ny träningsmetod...

Maria tog metoden till Sverige

Maria tog metoden till Sverige

Mozarts toner i ett par hörlurar gav mig livet tillbaka!

På Tomatisinstitutet i Helenelund utanför Stockholm har runt tusen barn och vuxna fått hjälp med utmattningssymtom, stress, sömnsvårigheter, läs- och skrivsvårigheter och koncentrationssvårigheter. Genom att lyssna på datorbearbetad musik kan en stressad hjärna tränas till att må bättre.
 
Och hjälpen kommer via något så enkelt som ett par hörlurar.
 
Tomatismetoden kom till Sverige i slutet av 1990-talet och civilingenjör Maria Lundqvist var den som tog den hit. Det var när hon själv befann sig i en förtvivlad situation som hon läste om den franska metoden. Hennes son hade så grava koncentrationssvårigheter att han inte kunde gå på ett vanligt dagis och själv var hon stressad och utmattad.
– Varje dag var en kamp. Det gick inte att kommunicera normalt med min son som då var sju år, berättar hon.

En förvandling
Maria skaffade fram den ganska stora summa pengar som behövdes och reste till Paris för att testa metoden hon läst om, på både sig själv och sonen.
– Efter tre veckor reste jag hem med ett helt nytt barn! Det var en sådan otroligt förvandlig att han kunde börja i första klass på vanligt sätt, utan assistent, berättar Maria, som själv också hade fått hjälp att varva ner och att fokusera sig.
 
Det dröjde inte förrän hon sa upp sig från arbetet på Ericsson för att jobba på heltid med Tomatismetoden. Hon rekryterade psykologer och läkare som fick utbildning i Frankrike och hon startade Tomatis Nordiska med bas i Stockholm.

Specialanpassat program
– Den här hjälpen borde inte förvägras ett enda barn eller en enda vuxen. När man väl har utrustningen och kunskapen så kostar det ju knappast någonting att jobba med den här metoden, säger Maria.
 
Varje behandlingstillfälle tar en eller två timmar och klienten får sitta i en bekväm fåtölj eller ligga i en säng. Man kan göra vad man vill, till och med sova. Ljudprogrammen är specialanpassade för varje person, men i grunden består de av gregoriansk sång, Mozartmusik och datorbearbetade ljud och vibrationer. Förutom vanliga ljudingångar har hörlurarna även en enhet som skickar vibrationer via skallbenet.
 
En stor del av de vuxna får träningsprogrammet betalt via försäkringskassan, men det finns också företag som betalar för sina anställda eftersom metoden visat sig vara effektiv.
– Av 50 personer med stress- och utmattningssymtom har alla utom en blivit klart bättre. De allra flesta har kunnat gå tillbaka till sina gamla jobb på hel- eller deltid, berättar Maria.

Kommer i balans
Hur metoden egentligen fungerar kan varken hon eller någon annan säga.
– Exakt hur den bearbetade musiken påverkar hjärnan vet vi inte, men vi vet att den här träningen hjälper hjärnan att komma i balans igen. Att återgå till sin normala funktion. Vi vet också att resultaten är bestående, har hjärnan en gång lärt sig att reagera på ett visst sätt så fortsätter den att fungera så.

Tränar hjärnan att hantera sinnesintryck rätt

Tränar hjärnan att hantera sinnesintryck rätt

Tomatismetoden är en metod som tränar hjärnan att hantera, sortera och prioritera sinnesintryck.
 
Hjärnan tränas genom att klienten lyssnar på datorbearbetad musik i specialbyggda hörlurar. Medan klienten lyssnar på musiken kan han eller hon sova, handarbeta, lägga pussel, rita eller måla.
 
Ett normalt träningsprogram är 90 timmar under ett halvårs tid fördelat på tre intensiva perioder med en månads mellanrum.
 
Metoden används på barn med koncentrationssvårigheter eller läs- och skrivinlärningssvårigheter och på vuxna med stress- och utmattningssymtom eller sömnsvårigheter. Den kan också användas för att öka prestationsförmågan och koncentrationsförmågan hos den som är frisk.
 
Metoden finns i 29 länder på drygt 200 olika center. Tomatis Nordiska har avtal med flera försäkringskassor som betalar träningen för vuxna som bedöms ha nytta av den.

Mozarts toner i ett par hörlurar gav mig livet tillbaka!
Idag orkar Terttu-Liisa leka med barnbarnet Noa igen. – Han är mitt batteri, en källa till intensiv glädje, säger hon.

Hon sätter på sig hörlurarna och kryper upp i fåtöljen. Samtidigt som Mozart lirkar sig fram till hennes trumhinnor lägger hon upp fötterna på fotpallen och lutar sig bakåt. Det känns lugnt och njutbart. Efter två timmar vaknar hon med ett ryck och förstår att hon måste ha somnat till.
 
För 59-åriga Terttu-Liisa Gent har den ovanliga träningsmetoden blivit en livlina.
 
När hon först hörde talas om Tomatismetoden hade hon inte sovit ordentligt på de senaste två åren och hon hade försökt allt från zonterapi och sömnmedel till stresshanteringskurser och antidepressiv medicin. Men egentligen var hon inte alls deprimerad, bara så ofantligt trött att hon glömde viktiga saker och så utmattad att hon blev irriterad och arg på jobbet. Nog för att det lät orimligt bra att hon skulle bli hjälpt av att lyssna på Mozart och gregoriansk sång i hörlurar under 90 timmar, men Terttu-Liisa var beredd att prova allt.

Glömmer inte
Idag är hon tillbaka. Både till livet och på förskolan i Sollentuna där hon jobbade.
 
Efter två års deltids- och heltidssjukskrivning varvat med arbetsträning i olika perioder jobbar hon nu 75 procent. Och det är en gladare och piggare Terttu-Liisa som arbetskamraterna fått tillbaka. Nu orkar hon med de 20 barnen, som är mellan tre och sex år gamla, en hel dag utan att bli irriterad. Hon glömmer inte att informera barnens föräldrar om viktiga saker och hon skrattar igen.
 
Mozarts toner i ett par hörlurar gav mig livet tillbaka!
I 90-minuterspass lyssnar Terttu-Liisa på den datorbearbetade musiken – Mozart eller gregorianska sånger – i specialbyggda hörlurar. Och hjärnans impulser kommer i balans.

Nu orkar hon både vara barnvakt och busa med ettårige barnbarnet Noa. Det hade varit otänkbart för ett år sedan, trots att hon säger att barnbarnet är hennes batteri och en källa till intensiv glädje.
– Jag bara rasade ihop när jag kom hem. Jag orkade ingenting och det var sällan jag och min man träffade vänner och släkt. Semester var otänkbart eftersom jag var rädd att jag inte skulle kunna sova alls i någon annan säng, säger hon.

Korta stunder
När hon var som sjukast sov hon bara korta stunder under natten, som mest tre timmar, och gick i regel upp vid tre-fyra-tiden för att läsa eller lösa korsord. Idag sover hon fyra eller fem timmar per natt utan mediciner, och hon tycker att hon fått en helt annan sömnkvalitet än tidigare.
– Jag känner mig utvilad när jag vaknar, även om jag vaknar tidigt.
 
Terttu-Liisa säger att det är Tomatismetoden som hjälpt henne. Metoden utvecklades i Frankrike redan på 1950-talet av den franske läkaren Alfred Tomatis och går ut på att hjärnan tränas genom att man lyssnar på datorbearbetad musik i specialbyggda hörlurar.
– De första gångerna lät musiken ganska normal, men senare kunde det låta som en dålig radioinspelning, raspigt och konstigt med knepiga toner, berättar hon.
 
För Terttu-Liisa Gent blev metoden en nystart. De antidepressiva pillren har hon slängt och någon sömnmedicin tar hon inte längre. Hon njuter av att laga mat igen och hon tar tillvara varje stund med lille Noa.
– Det känns ofattbart att jag fått livet tillbaka, säger Terttu-Liisa, som nu har fått klartecken från försäkringskassan att träna i ytterligare 30 timmar med metoden. Efter det hoppas hon att hon ska orka jobba heltid igen.

Scroll to Top