Adoptera en katt och få en vän för livet – så här gör du

Du behöver tid och tålamod. Men den som någon gång adopterat en katt kan intyga att det är väl värt mödan. Vi har träffat tre familjer som alla tagit emot hemlösa katter. Text: Anna-Maria Stawreberg Foto: Stig Hammarstedt, Anders Roos, privat bild

Rosa fick snabbt förtroende för oss

Rosa hittades i en kompost, där hon precis fött sina ungar. Efter en omväg via ett jourhem kom hon till Åsa Österdahl, som tidigare tagit hand om flera övergivna katter. 

Åsa Österdahl har en lång historia när det gäller att ta hand om övergivna katter. Hon har under flera år upplåtit sitt hem som stödhem för katter från Gotlands katthem, och har under perioder suttit i styrelsen. 

– Det började med att barnen började bli större och vi tyckte att det var läge att skaffa katt. Då tänkte vi att det kunde vara en bra början att bli stödhem, säger Åsa. 

Sagt och gjort. Familjen Österdahl tog emot flera katter som stödhem, något som fungerade bra. Men så kom Rosa. Och blev kvar. 

– Katthemmet hade fått rapport om att det fanns en katt som fått ungar i en kompost utanför en förskola här på Gotland. En unge och mamman överlevde, berättar Åsa. 

Mamman var Rosa, och när hon kom till familjen Österdahl, fyra år gammal, efter att först ha återfått sina krafter på ett annat stödhem, var hon en framåt och lite kaxig katt. 

– Hon fick snabbt förtroende för oss. Det märktes att hon gillade människor redan från början. Även om hon naturligtvis var lite försiktig de första dagarna, var hon inte skygg eller rädd. 

Två år har gått sedan Rosa flyttade in hos familjen Österdahl. Hon är fortfarande ensamkatt, eftersom hon är skeptisk gentemot andra katter. 

– Hon är väldigt kelig och öppen. Hoppar gärna upp i knäet även på gäster som hon inte känner. Det märks att människor varit snälla mot henne, annars hade hon inte varit så framåt. 

Framåt är hon även på andra sätt. Får Rosa som hon vill, ska varje kväll avslutas med lite vild lek i familjens lägenhet. Först när hon fått rasa runt med sina människor är hon nöjd och belåten, och kan lägga sig för att sova.

Adoptera en katt och få en vän för livet – så här gör du
Katten Rosa är kelig men vill absolut inte bli upplyft av matte Åsa Österdahl ännu.

När vi mötte Stina smälte vi direkt

Vasco Alegria da Silva besökte Katthjälpen i Malmö, mest för dotterns skull. När han träffade Stina var han fast. Nu är hon som en familjemedlem. 

Vasco Alegria da Silva och hans fru hade under en period diskuterat att skaffa husdjur för 6-åriga dottern Alexandras skull. 

– Vi ville att hon skulle få ett husdjur att ta ansvar för, och åkte därför till Katthjälpen i Malmö för att träffa personalen och prata om möjligheterna, säger Vasco. 

Det visade sig finnas ett stort behov av personer som var villiga att adoptera en katt, och när Vasco och dottern fick möta katthonan Stina smälte de direkt. Då hade de blivit intervjuade av personalen på Djurskyddet för att matchningen mellan katt och familj skulle bli så bra som möjlig. 

– Det kändes rätt redan från första stund, det var ingen tvekan om att Stina skulle bli vår katt, säger Vasco. 

Efter att ha blivit intervjuade av personalen på katthemmet fick de ta med sig Stina hem. I början var hon lite blyg, men snart började hon känna sig allt mer hemmastadd. Vasco och hans fru var förberedda på att det skulle kunna ta lite tid för Stina att känna sig trygg i deras sällskap, och lät därför Stina ta första steget till kontakt. 

– Stina kom från en familj som hade massor av katter och var vanvårdad. Nu har hon blivit som en familjemedlem. Hon är med oss så fort vi kom-mer hem från jobb och skola, vill vara med oss när vi tittar på tv och är väldigt social. 

Från början tänkte Vasco och hans fru skaffa en lite äldre och lugnare katt, men att skaffa en ung katt som Stina visade sig vara en lyckoträff.

– Hon är lekfull och vill gärna vara med Alexandra. Hon vill också gärna vara med när vi nattar henne, och när Alexandra somnat, då kan hon komma upp och vara med oss igen.

Adoptera en katt och få en vän för livet – så här gör du
Katten Stina är som en familjemedlem hos familjen da Silva i Malmö.

Nu litar Kim på människor

Katten Kim var i dåligt skick och åt ur sopor som hon kunde hitta. När Djurskyddet i Eksjö fångade in henne var hon livrädd för människor. Idag har hon fått ett nytt hem, och har äntligen fått förtroende för människor. 

Cecilia Ragnarsson, hennes man Johan och deras dotter hade under en period diskuterat att skaffa en ny kattkompis åt sin katt Ines, som kände sig ensam. Så, under trettonhelgen 2015 bestämde sig familjen för att besöka Djurskyddet.

– Jag kunde inte följa med tyvärr, min man och dotter åkte själva. Och kom hem helnöjda. De hade hittat den perfekta katten för vår familj, säger Cecilia. 

Men katten som far och dotter hittat visade sig inte vara den charmiga, kelsjuka katt som Cecilia såg framför sig. Nej, katten Kim var en katt som var livrädd för allt vad människor hette. 

– En riktig utmaning, konstaterar Cecilia. 

Det tog flera dagar innan Kim ens vågade visa sig för familjemedlemmarna. De första veckorna låg hon gömd högst upp i en bokhylla och gick endast ner på nätterna, då familjen sov. 

– Då kunde vi höra hur hon for runt och lekte med sina leksaker, säger Cecilia och skrattar till vid minnet. 

Annat är det idag. Sakta men säkert började Kim våga lita på sina nya familjemedlemmar. Hon började även försiktigt närma sig sin kattkompis Ines. 

– Det krävdes ett oändligt tålamod från allas sida, men idag är hon som en del av familjen. Hon älskar att ligga i våra knän när vi ser på tv, ligger gärna i sängen på natten. Och hon går i våra hälar och “pratar” precis som en liten hund, säger Cecilia.

Adoptera en katt och få en vän för livet – så här gör du
En riktig utmaning var katten Kim när hon kom hem till Cecilia och hennes familj.
– Det krävdes ett oändligt tålamod, men idag är hon som en del av familjen.

Så gör du för att adoptera

En klok person sa en gång att det räcker med en katt för att skapa trivsel i ett hem. Och det ligger mycket i det. Att ha en spinnande pälsboll som möter en i dörren kan göra vem som helst lycklig. Att ha någon att stryka över ryggen i tv-soffan, att ha någon som väcker en med ett nöjt kurrande. Eller för den delen ha någon som rasar runt därhemma med bus i blicken, ständigt redo för nya upptåg. 

Så, om du någon gång funderat på att bli med katt kanske det är just nu som det är dags att slå till. Och att då tänka lite utanför lådan, och istället för att gå via uppfödare, kontakta något av alla de katthem som finns utspridda över hela landet. 

Hit kommer varje vecka katter med olika bakgrunder. Katter som har hittats övergivna på vägar, katter som omhändertagits på grund av vanvård eller katter vars matte eller husse dött, och som inte längre har någon som tar hand om dem.

Gemensamt för dem alla är att de behöver ett kärleksfullt hem. 

Vi har tagit del av historien hos några av de katter som just nu väntar på ett hem. Men det finns fler. Gå gärna in på katthemmens hemsidor och läs mer. 

Scroll to Top